Niğde Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Öğrenci Topluluğu aracılığıyla Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda "Oryantalizm" konulu konferans düzenledi.



Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katıldığı konferansa Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa oryantalizmin tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Nurullah Çetin, Oryantalizmin çok eski yüzyıllardan beri değişik şekillerde Batı-Doğu arası ilişkileri ve etkileşimleri açıklamak için kullanılan terimlerden biri olduğunu söyledi. Batının kendisini merkeze alarak Doğuya dair bütün düşünce ve tasavvurlarının, tanım, tasnif, muhakeme ve mukayeselerinin toplamına oryantalizm dendiğini ifade eden Çetin, "Oryantalizm, Batının Doğuyu nasıl gördüğüdür. Batı, uzun zamandan beri Doğunun kültürleri, ilimleri, dinleri, dilleri, tarihleri, coğrafyaları, siyasetleri ve değişik özellikleri hakkında bilimsel, sanatsal ve siyasi çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar bazen iyi niyetli bilimsel çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Mesela bu bağlamda İslam kültür ve bilim tarihine ait pek çok eser gün yüzüne çıkmış, iyi niyetli ve vicdanlı bir kısım Batılı bilim adamları İslam’a dair özgün açılımlar getiren çalışmalar yapmışlardır" dedi.

Bazen Hıristiyanlığın İslam’dan üstün, sahih, gerçek din olduğunu ispatlama amacına dönük olarak Oryantalist çalışmalar yapıldığını da ifade eden Çetin, "Bu bağlamda İslam’ın temel metinleri ve inanışları hakkında zihinleri bulandırıcı, kuşkuya düşürücü, yanıltıcı, kandırıcı şeytanî bir takım fikirler, yaklaşımlar, analizler telkin edilebiliyor" diye konuştu.

Oryantalist çalışmaların bazen de ekonomik fayda amaçlı olarak Doğuyu kolayca sömürebilmek için yapıldığını  dile getiren Prof. Dr. Nurullah Çetin, "Buna göre Doğuya ait özellikler iyice biliniyor, araştırılıyor, Doğunun yer altı ve yer üstü zenginliklerinin nasıl yağmalanacağı hakkında projeler üretiliyor, hileler, planlar yapılıyor" dedi.

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, konferans konuşmacısı Prof. Dr. Nurullah Çetin'e teşekkür ederek plaket takdim etti.













Editör: TE Bilişim