Niğde Üniversitesi 21 Mart Nevruz-Kültür Bayramı dolayısıyla Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Güngör’ün konuşmacı olarak katıldığı “Türk Dünyasında Nevruz” konulu konferans düzenledi.


Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Niğde Üniversitesi  Rektör yardımcısı  Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter Doç. Dr. Ethem Akyol, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Mürsel Sevindik, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Prof. Dr. Harun Güngör konuşmasının başında Nevruzun; Başta Türkler olmak üzere hemen hemen bütün Avrasya halkları tarafından kutlanan bir bayram olduğunu vurguladı ve bu bayramı kutlayan bütün halkların kendi tarihlerinde geçen önemli olayları bugünle ilişkilendirerek sahiplenme yoluna gittiklerini söyledi. Güngör ayrıca Nevruzun doğuşu ve kutlanılması ile ilgili bilgilerin Polonyalı Büyük Türkolog Tedauzs Kowalskki’nin tanımı ile Tarihi gerçeklere zıt, ancak psikolojik temayüllere uygun bilgiler içeren İran Milli Destanı Şehname’de de anlatıldığını ve gerçek, doğru bilgilerin Biruni’nin eserinde yer aldığı belirtti.

Gerçek tarihin mitolojik esaslara dayandığı tezinden hareketle, Nevruz’u Türklerin Ergenekon’dan çıkışının, yani yeniden dirilişinin bir ifadesi olarak algılamanın ve açıklamanın mümkün olduğunu söyleyen Güngör, hiçbir din ve mezhep farkı gözetilmeksizin bütün Türk ve Avrasya halklarının iştirak edip kutladığı bu bayramın gerçekten bir dostluk ve kardeşlik bayramı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Harun Güngör konuşmasını, İran Zerdüştlerinde, Azerbaycan’da ve Güney Kırgızistan’da kutlanan Nevruz Bayramları hakkında bilgiler vererek sonlandırdı.

Soru cevap bölümünün ardından rektör yardımcsı Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından konuşmacı Prof. Dr. Harun Güngör’e plaket takdim edildi.














Editör: TE Bilişim