Niğde Üniversitesi  Mimarlık Fakültesi aracılığıyla “Mimarlık Buluşmaları: Niğde 2015 Etkinliği” düzenledi.

Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071’de düzenlenen programa Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Mehmet Şener, TMMOB Mimarlar Odası Niğde Temsilciliği Başkanı Mimar Bülent Karabulut, akademik ve idari personel, davetliler ile öğrenciler katıldı.

Program, Niğde Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Semiha Akçaözoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Semiha Akçaözoğlu; “Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirmeyi planladığımız bu etkinliğimizin amacı, mimar adaylarımızı siz değerli meslektaşlarımızla bir araya getirmektir. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz Mimarlık Buluşmalarının ilkinde, genç mimarlarımızı ve mimar adaylarımızı Niğde’mizin önemli mimarlarından biri olan Sayın Tamer Yavaşcan ile bir araya getirmek istedik. Kendisine bizi kırmayarak davetimizi kabul ettiği için teşekkür ederim. Niğde’de mimarlık faaliyetlerini 43 yıldır sürdüren Tamer Yavaşcan, 1000’in üzerinde projeye imza atmış, 100’ün üzerinde uygulama yürütmüştür. Kentte müteahhitliğini yapmış olduğu 15’e yakın yapı bulunmaktadır.  Bu deneyimlerin mimarlık öğrencileri açısından önemi büyüktür. Bir mimarın kendi memleketinde mimarlık mesleğini sürdürmesi; kentin sorunlarını yakından tanıması ve gelişim sürecini gözlemleyerek olası sorunlarda çözüm önerileri sunabilmesi anlamına gelmektedir.

 

Tamer Yavaşcan, Niğde’de artan nüfusa bağlı olarak her geçen gün sayısı hızla artan konut tasarımlarına özgün bir yaklaşım getirerek tasarım kalitesinden ödün vermemiş bir mimardır. Konut tasarımında kullanıcı gereksinimlerini en önemli kriter olarak görmektedir. Konutların ortak alanlarında ve iç mekânlarında mekânsal konfor gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamayı amaç edinerek aydınlık ve yaşanabilir mekânlar tasarlamaktadır. Yapılarında estetik kaygıları dikkate aldığı ve insan ölçeğinde düzenlemeler yaptığı görülmektedir. Tamer Yavaşcan’ın özellikle iç mekân kurguları mimar adaylarına ders niteliğinde olabilecek detaylar içermektedir” dedi.

Doç. Dr. Semiha Akçaözoğlu konuşmasını, Mimarlık Fakültesi hakkında bilgiler vererek sonlandırdı.

TMMOB Mimarlar Odası Niğde Temsilciliği Başkanı Mimar Bülent Karabulut ise konuşmasında mimarlık mesleği ve önemi hakkında bilgilendirme yaptı.

Bülent Karabulut’un konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı  ve Mimarlık Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Mehmet Şener söz aldı. Prof. Dr. Mehmet Şener konuşmasına “Kalabalıklar içinde yalnızlaştıranda yalnızlığı mekânlarla kalabalıklaştıranda mimarlığın ta kendisidir” sözünü söyleyerek başladı.

  

2013-2014 yılında 46, 2014-2015 yılında 41, 2015-2016 yılında 82 öğrencinin katılımı ile 169 öğrenci ve yeni fakülte binamızla yani mekânlarımızla kalabalıklaştık diyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Şener;  “ Bu bağlamda fakültemizde bugün 5 öğretim üyesi, 12 si doktora, 9’u yüksek lisans eğitimi için değişik üniversitelerde görevli araştırma görevlilerimizle yola devam ediyoruz. Bu arkadaşlarımızın 2016 yılından itibaren başlayacak geri dönüşleri ile her geçen gün kalabalıklaşmaya ve büyümeye devam edeceğiz. Önümüzdeki aylarda aramıza katılmasını planladığımız 1 doçent ve 1 yardımcı doçent arkadaşlarımızla genç ve dinamik bir fakülte olarak eğitim-öğretim ve araştırma çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sürdürülebilirliği sağlayabilmemiz için gerek akademik ve idari personelimiz gerekse öğrencilerimiz ile bir aile ortamı yaratmak en büyük idealimizdir. Bu ideale ulaşmak için hakaret içermeyen her türlü eleştiriye açığız. Çünkü eleştirinin bittiği yerde Mimarlıkta biter.

Eleştirilerin ve paylaşımların yapılabileceği bir ortam olarak düşündüğümüz bu buluşmanın geleneksel hale getirilmesi temennisi ile her zaman yanımızda olan Mimarlar Odası Niğde Temsilciliğine ve organizasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür eder saygılar sunarım dedi ve konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından Mimar Tamer Yavaşcan’ın Mimarlık mesleğinde 43. yılına dair kısa bir sunum yapıldı ve plaket takdim törenine geçildi.

Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Mehmet Şener ve Mimarlar Odası Niğde Temsilciliği Başkanı Bülent Karabulut tarafından Mimar Tamer Yavaşcan’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Program Mimarlık Bölümü Sergi Açılışı ve Kokteylin ardından sona erdi.

 

 

Editör: TE Bilişim