Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen çalışmalarda kimyasal yollarla üretilen yağ asitleri yerine doğal yollarla elde edilen fonksiyonel yağ asitleri geliştirildi.

Son yıllarda artış gösteren kanser hastalıkları ve obeziteye karşı fonksiyonel gıda tüketimi hız kazanırken Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü de bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Niğde Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Erinç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Kimyasal yolla üretilip satılan, sağlık üzerine tam olarak etkisi belirlenemeyen yağ asitlerine karşı doğal yollarla elde edilen yağ asiti üretiminin yapılabilirliği ile ilgili TÜBİTAK tarafından desteklenen bir çalışma yürütmekteyiz. Günümüzde kanser hastalıkları ve obezite ile mücadele, fonksiyonel gıda tüketiminde artışlara neden olmuştur. Bu kapsamda konjüge yağ asitleri biyolojik faydalı fonksiyonel lipitler olarak dikkat çekmektedir. Konjüge yağ asitlerinden özellikle konjüge linoleik asitin deri, mide ve meme tümörlerinin gelişimini engellediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve obezite üzerine olumlu etkilerinin bulunduğu belirtilmektedir. Günlük alınması önerilen konjuge linoleik asit miktarının az 3g olması gerektiği belirtilmesine karşın gıdalarda doğal olarak sınırlı düzeyde bulunmaktadır. Günümüzde ticari olarak konjuge linoleik asit, kimyasal yolla bitkisel yağlardan üretilmektedir. Yürüttüğümüz bu çalışma ile bilimsel anlamda insanlığa katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Niğde Üniversitesinde Güzel Şeyler Oluyor

Niğde Üniversitesinden İnşaat Sektörüne Müjde


Editör: TE Bilişim