Niğde Üniversitesi'nin 2010-2011 Akademik Yılı düzenlenen törenle açıldı.
Fen Edebiyat  Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen törene Niğde Valisi Alim Barut, Niğde İl Jandarma Komutanı İsmet Cansaran, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Alaettin Soylu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Ayduğan, İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, PMYO Müdürü Mehmet Karaca, Bor Kaymakamı Kemalettin Sakin, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, kamu kurumların müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademik personel, öğrenciler ve davetliler katıldı. 
Düzenlenen törende ilk olarak açılış konuşmasını yapan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Adnan Görür, “Bildiğiniz üzere 1992 yılında kurulan Üniversitemiz; 5 fakülte, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 2 enstitüyle, bu yıl 620 akademik, 396 idari personel ile 14 binin üzerinde öğrenciye eğitim-öğretim verebilir duruma gelmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, eğitim hedeflerini çağın gereklerine göre güncelleyen, kararlarını katılımcı anlayışla, ortak akılla oluşturan, bilimsel üretimi en üst düzeye çıkartmayı, kent-üniversite işbirliğini gerçek anlamda geliştirmeyi, üstün nitelikli bilim adamları yetiştirmeyi kendine hedef belirleyen Niğde Üniversitesi birçok konuda çok kısa bir sürede önemli çalışmalar gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Üniversitemizde bilimsel araştırma ve etkin eğitim öğretim ortamının oluşturulması için önemli çalışmalar yapılmasının yanı sıra yaşanabilir bir kampus oluşturma adına fiziksel olanakların artırılmasına yönelik önemli adımlar atılmış ve atılmaya devam edilmektedir. Sahip olduğu ve sunduğu imkânlar bakımından ülkemizin önemli üniversiteleri arasında yer alma noktasına gelen üniversitemizde yürütülen bilimsel çalışmalar sayesinde, özellikle son yıllarda ulusal ve uluslararası fonlardan alınan destekler, yürütülen projeler, bilimsel yayınlar konusunda da başarılı bir grafik sergilenmektedir. Üniversitemizin bu konuma gelmesini sağlayan ve çok daha iyi noktalara taşıyacağına inandığım bütün akademisyen arkadaşlarıma sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Rektör Görür, “Olumlu gelişmelerin yanı sıra diğer üniversitelerle birlikte üniversitemizin son birkaç yıldır yaşamakta olduğu kontenjan açığı sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirtmek istiyorum. Üniversiteye giriş sistemi, kentin coğrafi konumu, üniversitenin geçmişi, kent-üniversite etkileşimi ve kontrol edilemeyen diğer etkenler bu istenmeyen durumun nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Kentin coğrafi konumuyla ilgili olumsuzluğun ortadan kalkması için ivedilikle Niğde’den geçen otoyolun tamamlanması yönünde var olan çabaların daha da yoğunlaştırılması gerekmektedir. 18 yılını tamamlamış, öğrenci sayısı 14 bini, toplam personeli 1000’i aşmış, ülkenin sanayi devleriyle ortak proje yürütme kapasitesine ulaşmış, kentin ekonomik ve sosyal yaşamında çok etkin rol oynayan, birilerinin dediğinin ve yazdığının aksine kentin lokomotifi olan, özgürlükleri alabildiğine yaşayabilen bir üniversiteye sahibiz. Böyle bir üniversitesi bulunan Anadolu’nun orta yerindeki kentimizde Ankara ve İstanbul gibi kentlere hızlı ulaşım zorluğu yaşanmasına rağmen bir Havaalanı bulunmaması da gerçekten garipsenecek bir durumdur. Gerek üniversitenin hızlı gelişmesine katkı sağlamak, gerekse kentin sosyal kültürel ve ekonomik yaşamına çok önemli katkılar sağlamak adına bu ihtiyacın da ivedilikle giderilmesi gerekmektedir. Otoyol ve havaalanı Niğde’yi hızlı ve güvenli olarak ulaşılabilen kent yaparken, üniversitenin de tercih edilmesinde etkili olacaktır” dedi.
Rektör Görür, “adayların tam da tercih döneminde dış kaynaklı bazı dergilerde yayınlanan ve bizlerin de şiddetle kınadığı “Niğde’nin öğrenci dostu olmadığını” ifade eden (hayal ürünü hiçbir dayanağı olmayan ve 14 bin öğrencisi olan bir üniversiteden sadece birkaç kişi ile yapılan bir ankete dayandığı belirlenen) haberler, üniversite adayı öğrencilerin üniversitemizi tercih noktasında olumsuz etkilenmesinde ve kontenjan açığının oluşmasında önemli etkenlerden biri olmuştur. Bunun yanında, “üniversitenin yirmi yıla yaklaştığı bir süreçte bir eğitim kurumu olmaktan öteye kenti değiştiren bir özelliğe eremediği gibi Niğde’mizi farklı alanlarda geriye de taşımıştır” şeklindeki, hiçbir dayanağı olmayan, gerçekle bağdaşmayan ifadeler kullanarak kamuoyunu yanıltma çabaları da üniversitemizi ciddi şekilde yaralamakta ve adayları da tercih noktasında Niğde ile ilgili olarak ürkütmektedir. Keşke fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olmaya çabalasak. Keşke bu şirin kentimiz ve üniversitemiz bu gibi talihsiz ifadelere maruz kalmasa. Üniversitemiz ve kentimiz açısından çok ciddi bir sorun olan bu hususta kentle üniversitenin ortak bir noktada buluşarak hızla çözüm arayışlarına başlaması ve uygulamaya koyması gerekmektedir. Aksi halde, bu güzel Anadolu kenti üniversitenin kuruluşundan önceki terk edilmiş şehir görüntüsüne bürünmeye mahkum olacaktır. Buna da hiç birimizin, bu kentin ekmeğini yiyip suyunu içen hiçbir kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu
Niğde Üniversitesinin  tercih edilebilirliği ile ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Rektör Görür, “. Hızla devam eden yaşanabilir kampus çalışmalarının yanında öğrenci odaklı üniversite çalışmaları da bu yıl yapılan değişikliklerle ivme kazanmıştır. Bu kapsamda öğrencilerimizin en çok şikâyet ettiği konulardan biri olan ders geçme notunun 70 olması konusunda yeni düzenlemeler yaparak, öğrenciyi endişe ve stresten kurtaracak daha etkin, daha adil ve kendi içerisinde daha tutarlı bir ders başarı sisteminin uygulamasını başlattık. Üniversitemizde “Bağıl değerlendirme sistemi” dediğimiz öğrenciyi içinde bulunduğu tüm şartları dikkate alan ve kendi grubu içinde ölçme ve değerlendirmeye tabi tutan bir sisteme geçildi. Öte yandan başarılı olan öğrencilerimizin iki ayrı diploma alabilmesine imkan veren “çift ana dal” ve üniversite bünyesindeki başka bir diploma programının sınırlı sayıda derslerini alarak sertifika alabilecekleri “yan dal” programlarını da uygulamaya koyduk”
Öğrencilere seslenen Rektör Görür, “Niğde Üniversitesini, sadece diploma alınıp gidilen bir yer olarak görmemelisiniz. Onu sevmeli, benimsemeli ve sahiplenmelisiniz. Ona değer ve emek vermelisiniz. Onu korumalı ve yüceltmelisiniz. Büyük Önder’in dediği gibi, bu üniversitede yol gösterici akıl ve bilimdir. Üniversitemizdeki yaşamın, özgür ve eleştirel düşünen, bilimsel açıdan meraklı ve kuşkucu, araştırmacı ve sorgulayıcı öğrencilerle renklenip zenginleşeceğine inanıyoruz. Çevresinde olup bitenlere aldırmayan, seyirci olmayı tercih eden, ilgisiz ve sorumsuz öğrencilerden olmayın. Sakın, hayalsiz, hedefsiz, iddiasız ve hareketsiz kalmayın. Unutmayın ki; hayali olmayanın gerçeği ve geleceği olmaz. Niğde Üniversitesinde; emeği, erdemi, dürüstlüğü, barışı, sevgiyi ve umudu keşfedin. Bu üniversite, kendi değerini görebilen, kendisine güvenen ve kendisine güvenilen öğrencilerin üniversitesidir”
Niğde Valisi  Alim Barut  yaptığı konuşmada”; “eğitim yerlerinde  başarılı olabilmek için kendisini ilmine adaması  gerekmektedir. İlmine kendini adamayan hiçbir kimse başarılı olamaz. Bizde idare olarak bu rehberden faydalanmak ve birlikte çalışmanın hazmını duymak istiyoruz. Üniversite kent işbirliği,   Üniversite idare  iş birliği konusunda  üzerimize düşen  ne varsa yapmaya  çalışıyorum . Dolaysıyla  idareyle ,rehber  kent  hayatının ayrılmaz birer parçası olmasını temenni ederken çalışmalarında  bu şekilde olmasını temenni ediyorum” dedi.
Vali Barut, “ Sevgili öğrencilerimizi  ders alarak değil hayata  hazırlanan bireyler olarak ta  görmek istiyorum” diye konuştu. 
  Konuşmaların ve plaket törenin ardından TOBB Ekonomi ve teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç Üniversitenin ilk dersini verdi.   
Rektör Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’a üniversiteye yapmış oldukları katkılardan dolayı plaket verildi.
 
Editör: TE Bilişim