Niğde Üniversitesi, aralarında ülkemizdeki üniversitelerde görev yapan araştırmacıların da bulunduğu 20 farklı ülkeden 223 bilim insanını ağırlıyor.

 

Niğde Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 9-11 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “2. Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Teknoloji Konferansı (ICCST-2)” Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan açılış töreni ile başladı. Konferansa 20 farklı ülkeden çoğunluğu yabancı 223 bilim insanı katılıyor. 2. Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Teknoloji Konferansı (ICCST-2), bilgisayarlı hesaplama metotlarındaki en son bulguların ve bunların fen ve teknoloji alanlarındaki uygulamalarının paylaşılması için Bandung Teknoloji Üniversitesi (Endonezya), Universiti Sain Malaysia (Malezya), Chiang Mai Üniversitesi (Tayland), Islamic Azad Üniversitesi (İran) ve Niğde Üniversitesi (Türkiye) tarafından ortak organize edildi.

 

Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Niğde’de bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İl Müdürlerinin katıldığı program, Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Kandemirli’nin konferans hakkında kısa bilgi veren konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmaları kapsamında, İran Islamic Azad Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Majid Monajjemi ve Endonezya Bandung Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daryono Hadi Tjahjono, Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Teknoloji Konferansı’nın birincisi hakkında bilgi vererek Niğde Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 2. Konferansın hazırlık süreci hakkında dinleyicileri bilgilendirdiler.

 

Konferansta açılış konuşması yapan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, katılımcılara Niğde Üniversitesi hakkında kısa bilgiler verdi. Üniversitelerin, bilgi üretme ve bilgiyi toplumun hizmetine sunma aşamalarında en önemli kurumlar olduğunu ve toplumun ihtiyacı ile bu ihtiyacı karşılayacak birimler arasında köprü görevi yaptığını belirten Prof. Dr. Görür, “Ortaya çıkan bilginin ve ürünün tanıtılması, yine bilimsel esasa dayalı sempozyum, kongre ve çalıştayların organize edilmesi üniversitelerin görevleri arasındadır. Bu nedenle, bugün burada araştırmalarını ürüne dönüştürmüş saygın bilim insanlarının bu uluslararası sempozyuma katılmaları, araştırmalarının sonucunda elde ettikleri yeni bilgileri farklı bir ülkede farklı bir mekânda yayma görevlerini yerine getirmelerinin yanında, bilimin evrenselliğinin ve tüm insanlığa hizmeti esas aldığının da bir göstergesidir. Şehrimize ve üniversitemize çok uzak şehirlerden ve ülkelerden gelerek bu konferansa katılan siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasının devamında konferansın, teorik çalışmaların bilimsel anlamda uygulamalarının yapıldığı, bu uygulamaların ve uygulamalarda bir öncekine göre yapılan yeniliklerin neler olduğunun ortaya çıkarılması ve bilimin teknoloji ile ilişkilendirmesi bağlamında büyük önem arz ettiğini belirtti. Konferansın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Açılış töreni, toplu fotoğraf çekiminin ardından verilen kokteylle devam etti. Üç gün sürecek ve 11 Temmuz 2012 tarihinde sona erecek olan programda toplam 99 sözlü, 98 poster sunumu yapılacak.

 

Düzenlenen uluslararası konferansın bilim ve mühendislik için hesaplamalı metotlarda ilerlemelere katkı sağlaması hedefleniyor. Daha önce başarılı bir şekilde gerçekleştirilen toplantıdan gelen birikimlerle, “2. Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Teknoloji Konferansı (ICCST-2)”nın uluslararası bilimsel fikir paylaşımına ve işbirliğine daha ileri düzeyde katkıda bulunması amaçlanıyor.

 

Konferansın temel konularını oluşturan; hesaplamalı kimya, hesaplamalı fizik, hesaplamalı biyoloji, hesaplamalı matematik, hesaplamalı istatistik, katı ve yapılar için hesaplamalı mekanik, hesaplamalı akış dinamikleri, hesaplamalı ısı transferi, hesaplamalı meso/mikro/nano mekanik, hesaplamalı girişim mekanikleri, hesaplamalı moleküler ve kuantum metotları gibi bilgisayarlı hesaplama yöntemleri fen, mühendislik ve diğer ilişkili disiplinlerde kullanılıyor.


Editör: TE Bilişim