Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Dünyası ile iş birliği konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdi. 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar başkanlığındaki bir heyet, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi (JEMPİ), Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin Almatı’daki saygın düşünce kuruluşu olan Avrasya Araştırma Enstitüsü (ERI), Dünyadaki en iyi ilk 500 üniversitesi sıralamasında yer alan ve Kazakistan’ın en saygın üniversitelerinden olan Farabi Kazak Milli Üniversitesi (KAZGU)’ne başarılı bir ziyaret gerçekleştirerek önemli İşbirliği Anlaşmaları imzaladı.

21-24 Ocak 2018 tarihleri arasında Rektör Prof. Dr. Muhsir Kar başkanlığında Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bekir Çınar, Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Vekili ve Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkan Vekili Prof. Dr. Hikmet Koraş, Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatör Yardımcısı Hülya Üründü ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim elemanı Perizat Yertayeva’dan oluşan bir heyet, Kazakistan’da çeşitli üniversitelerle akademik iş birliği yapmak amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bu ziyaret çerçevesinde, daha önce de bilimsel işbirliği yapılmış olan Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi(JEMPİ) ile yapılan anlaşma yenilendi. Üniversitemizden giden heyetle Kazak Devlet Kızlar Pedagoji ÜniversitesiRektörü Prof. Dr. Gaukhar Aldambergenova başkanlığında fakülte dekanlarından oluşan heyetle karşılıklı görüşmeler yapılarak; Önceden başlatılan bütün bilimsel faaliyetlerin geliştirilerek devam edilmesine, Mevlana ve ERASMUS öğrenci ve öğretim elemanı değişim anlaşmasının yenilenmesine, Daha önce gerçekleştirilen ve YÖK tarafından henüz onaylanmış ancak uygulamaya geçilmemiş altı alanda lisansüstü çift diploma uygulamasına geçilmesine, V. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun 11-13 Ekim 2018 tarihleri arasında Kazakistan’da Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesinde yapılmasına karar verildi.

Yine bu ziyaret çerçevesinde Kazakistan’ın saygın üniversitelerinden Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesinden Rektör Prof. Dr. Takir Balykbayev’e vekalet eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr Maktagali Bektemessov başkanlığında fakülte dekanlarından oluşan bir heyetle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde ise Ortak bilimsel projelerin yapılması ve ortak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için işbirliği anlaşması yapılması, Mevlana ve ERASMUS programları çerçevesinde öğrenci-öğretim elemanı değişimi konularında anlaşmalar imzalandı. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin Almatı’daki saygın düşünce kuruluşu olan Avrasya Araştırma Enstitüsü (ERI) Müdürü Doç. Dr. Vakur Sumer ile Avrasya bölgesi üzerine araştırma yapacak öğrenci ve öğretim elemanlarımız için ortak bilimsel yayın başta olmak üzere, öğrencilerimize imkânlar sunacak İşbirliği Anlaşması imzalandı. Dünyadaki en iyi ilk 500 üniversitesi sıralamasında yer alan ve Kazakistan’ın en saygın üniversitelerinden Farabi Kazak Milli Üniversitesi (KAZGU) Rektörü Prof. Dr. Mutanov Galimkair Mutanovıch başkanlığında, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Burkitbayev Mukhambetkali Myrzabaevich, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Aslan ve fakülte dekanlarından oluşan bir heyetle görüşülerek, Ortak bilimsel projelerin yapılması ve ortak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için işbirliği anlaşması yapılması, Mevlana ve ERASMUS programları çerçevesinde öğrenci-öğretim elemanı değişimi konularında anlaşmalar imzalandı.

Kazak-Türk işbirliğine büyük katkı sağlayacak ortaklık görüşmeleri, karşılıklı iyi dilek temennilerinin ardından sona erdi.
 
Editör: TE Bilişim