Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezimizin Yürüttüğü TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı Kapsamında Hazırlanan "Niğde'nin Tarih ve Kültür Karıncaları" İsimli Proje Uygulanmaya Devam Ediyor.

Niğde’de öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin yaşadıkları şehrin tarihi mekânlarını-kültürel özelliklerini keşfederek tanımaları, merak duygularını harekete geçirip yaşayarak öğrenmeleri, grup çalışmalarına aktif katılmaları, öğrencilerde tarih ve kültür bilinci oluştururken aynı zamanda bunları korumaları amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda alt amaçlar; Ortaokul öğrencilerinin tarihi mekânlar ve kültürel eserlere karşı farkındalık düzeylerinin artırılması. Ortaokul öğrencilerinin tarihi mekânlar ve kültürel eserlere karşı koruma bilinçlerini artırılması. Ortaokul öğrencilerinin yapacakları etkinlikler ile işbirliği düzeylerinin artırılması. Öğrencilerin sanatsal bakış açısı kazanmalarına katkıda bulunma. Öğrencilerin yerinde görüp, yaparak yaşayarak öğrenmelerine katkıda bulunmak, Öğrencilerin grup içerisinde kendilerini ifade edebilmelerine olanak sağlama. Kültürel eserlerin korunması ve sonraki nesillere aktarılmasında üzerine düşen görevleri bilme.

Projede; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi akademisyenleri, BİLSEM öğretmenleri ve yurt içinden katılacak uzmanlar tarafından bir hafta boyunca eğitimler verilecektir. Bu süre içerisinde projelerin etkinliklerinde farklı öğrenme tür ve yöntemleri seçilerek, her bir öğrencinin öğrenme stiline uygun öğrenme ortamları hedeflenmektedir. Öğrencilerin keşif ve sorgulama yeteneklerini geliştirmek için uygulamalı eğitimler verilecektir. Eğitimlerde öğrencilere kazandırılması hedeflenen bilgi ve beceriler eğitmenlerden tarafından doğrudan aktarılmayıp, öğrencilerin kendilerinin keşfederek ve sorgulayarak öğrenmeleri amaçlanmıştır.

Altı gün süren projenin hedef kitlesini Niğde merkez ve merkeze bağlı devlet ortaokullarda öğrenim gören 18 kız, 14 erkek olmak üzere 32 öğrenci oluşturmaktadır. Etkinliklerde farklı öğrenme tür ve yöntemleri seçilerek, her bir öğrencinin öğrenme stiline uygun öğrenme ortamları hedeflenmiştir. Öğrencilere deney, gözlem, araştırma-inceleme, sözlü-yazılı eserler ortaya koyma, oyun, sözlü-yazılı iletişim, sanat, tasarım, bireysel ve grupla çalışma vb. becerilerle zengin öğrenme yaşantıları sunulmuştur. Farklı disiplinleri sentezleyerek projenin daha verimli, kalıcı ve sürdürülebilir olacağı düşünülmektedir. Etkinlikler Sosyal Bilgiler dersi merkezde olmak üzere; Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik, Görsel Sanatlar, Teknoloji ve Tasarım, Bilişim Teknolojileri derslerinin programları ve kazanımları doğrultusunda planlanmıştır. Ayrıca proje etkinliklerinde astronomi ve arkeoloji alanlarına da yer verilmiştir. Proje sonucunda öğrencilerin tarih ve kültür bilincinin artması, disiplinler arası etkinliklerle kazandıkları becerileri günlük hayatta kullanmaları ve bilime olan bakış açılarının olumlu yönde değişmesi beklenilmektedir. Ayrıca projeden elde edilecek bulguların Sosyal Bilimler literatürüne katkı sağlayacağı ve aynı zamanda bu alanda çalışma yapan akademisyenler ile Sosyal Bilgiler öğretmenlerine yol göstereceği düşünülmektedir.

MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışmaya başladı MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışmaya başladı

Editör: TE Bilişim