8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle KESK Kadın Sekreterliği tarafından kalabalık bir toplulukla Niğde Hükümet Meydanında bir basın açıklaması yapıldı.


Eğitim-Sen binasından ellerinde tutuklanan Kesk yöneticilerinin fotoğraflarının olduğu dövizlerle slogan atarak  Niğde Cumhuriyet Meydanına gelen  KESK'e bağlı sendikaların üyesi kadınlar burada bir süre slogan attılar ve bildiri dağıttılar. 
11 Mart da Sağlık Hakkı Meclisi için Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda Türkiye genelinde yapılacak etkinliğine katılım için halka bildiri dağıtıldı. Bildirilerde  11 Mart Pazar günü 2 otobüsle Ankara’ya gideceklerini ve kadın soruna dair Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması konusu ile 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi taleplerini ilettiler. 

  
Niğde Cumhuriyet Meydanda Tülin Şahin Yücetürk’ün okuduğu basın açıklamasında ;   

Kadınların;

*Sistem tarafından ucuz işgücü olarak görülüp; güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretlerle, 18 saate kadar çalıştırılmasına,

*Performans adı altında çok çalıştırılıp, rekabete itilmesine,

*İşyerlerinde kreş, çocuk bakımevleri olmadığı için çalışma yaşamından dışlanmasına, 

*Ev işleri, çocuk, yaşlı ve hasta bakımının sadece kadınların göreviymiş gibi gösterilerek bir kez daha sömürülmesine,

*Her gün 5  kadının vahşice öldürülmesine ve faillerin çeşitli adlar altında ceza indimi alması ya da serbest bırakılmasına, 

*Namus kavramının kadın cinselliğiyle özdeş görüldüğü sistemde, töre-namus adı altında baskıya, işkenceye uğramasına, öldürülmesine,

*İşyerinde, sokakta, evde; taciz, tecavüz ve saldırıya maruz kalmasına,

*Yasaların, toplumsal yaşamın kadınları ikincilleştiren yapısına,

*Daha yoksul olduğu için eğitim, sağlık gibi temel haklardan her geçen gün mahrum edilmesine,

* Nedeni ya da tarafı olmadıkları savaş politikalarının bedelini ödemeye mecbur bırakılarak; acı, gözyaşı ve göçe itilmesine, tecavüze uğramasına,

*Başkaldıranlarının toplumdan dışlanmasına, politikleşip, özgürlük istediğinde gözaltına alınıp, tutuklanmasına,

*Neo-liberal muhafazakâr ataerkil politikalarla bedeninin, emeğinin ve cinselliğinin sömürülmesine,

KARŞI BAŞKALDIRIYORUZ!

Kadını alınıp-satılan, emeği, anneliği sömürülen bir mal olarak gören anlayışın yıkılması için İSYANDAYIZ! 

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren düşük ücretlerine, uzun çalışma saatlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına başkaldıran kadın işçilerin yarattığı mücadelenin bayrağını taşımak için alanlardayız! 

8 Mart kadınların birlik, mücadele ve dayanışma gününde; biz kadınlar, hak ve eşitlik isteklerimizi dile getirmek, kadın olmaktan dolayı yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek, her türlü baskı ve sömürüye karşı çıkmak için tekrar bir araya geldik. 

Bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova ve Kırgızistan’ın da bulunduğu 21 ülkede “8 Mart” ülkenin genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak biz de; sözümüzü söylemek, taleplerimizi haykırmak, dayanışmamızı örmek için 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz. Bunun için 8 Mart’ta hizmet üretmeyerek alanlara çıkıyoruz. Tüm kadınları da 8 Mart’ın resmi tatil olması için hizmet üretmeyerek alanlara çıkmaya davet ediyoruz.

Sık sık hükümet aleyhinde sloganlar atılırken, Tutuklanan Kesk yöneticilerinin serbest bırakılması istendi.  Tülin Şahin Yücetürk’ün basın açıklamasını okumasının ardından, Eğitim-Sen üyesi kadınlar davul zurna eşliğinde halay çektiler. 

Niğde’de CHP Kadın Kolları da Meydanda basın açıklaması yaptı.

 

Bu gün kadınlar günü nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları da kalabalık bir parti üye ve yöneticileri ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.



 

Editör: TE Bilişim