Türk Eğitim-Sen Niğde  İl Başkanı İhsan Uğraş , “Hiç kimsenin yandaş kayırmacılığı, torpil, “benim adamım” zihniyetiyle hareket ederek bu ülkenin yarınlarına yazık etmeye hakkı yoktur.” dedi.  

 

 

Uğraş, Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanlığı Yönetim Kurulu adına  yaptığı basın açıklamasında Adaletsizliğe vurgu yaparak Milli Eğitim Müdürlerini sert şekilde eleştirdi.

 

Uğraş açıklamasında “ Eğitim bir milletin ve bir ülkenin geleceğini inşaa eder.  Okullardaki idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz de bu inşaanın mimarlarıdır. Her ne kadar son zamanlarda hak etmedikleri hakaretlere uğrasalar da, aşağılansalar da, hak ettikleri ücreti alamasalar da geleceğimiz olan çocuklarımızı en iyi ve donanımlı şekilde yetiştirmek için her türlü fedakarlığı yaparak var güçleriyle çalışmaktadırlar.

 

Eğitim-öğretim kalitesinin artırılması ve başarının yakalanması için öğretmenlerimizin huzurlu bir şekilde derslere girmesi çok önemlidir. Huzur olmayan bir ortamdan verim beklenmemelidir.

 

4+4+4 sisteminin olumsuzlukları, özür durumu tayinlerindeki sıkıntılar, norm kadro fazlası olmuş öğretmenlerimizin durumunun belirsizlikleri, branş değişikliğinin ileride ortaya çıkaracağı sorunlar Türk Eğitim-Sen olarak bizleri endişelendirmektedir. Bir de bunlara ilaveten ilçelerimizde yapılan yalan-yanlış uygulamalar öğretmenlerimizi ziyadesiyle rahatsız etmektedir.

 

Özellikle Çiftlik İlçemizden aldığımız duyumlar, ilçede çalışan öğretmenlerimiz kadar bizleri de huzursuz etmektedir. Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi olarak aldığımız duyumları İlçe Milli Eğitim Müdürü ile daha önce bire bir görüşmüştük. Bu görüşme bizim iyi niyetimizin bir göstergesiydi. Ancak ne hikmetse İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Lütfi DOĞAN adeta “Dediğim dedik, çaldığım düdük” dercesine bildiğini okumuştur. Azatlı Kasabası Küllüce Orta Okulu Müdürlüğü’nü arayarak; “Size müdür yardımcısı olarak F. Adlı öğretmeni görevlendireceğim. Sakın imza sirküsü çıkarma, diğer öğretmenlerden dilekçe alma. Yoksa müdür yardımcısı görevlendirmesi yapmam” demiş, bunun üzerine Türk Eğitim-Sen olarak İlçe MEM’i ziyaret ederek kendisine böyle bir şey söyleyip söylemediğini sormuştuk.

 

Şimdi Türk Eğitim-Sen olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfi DOĞAN’dan şu soruları cevaplandırmasını bekliyoruz:

-          Azatlı Kasabası Küllüce Orta Okulu Müdürlüğü’nü arayarak; “Size müdür yardımcısı olarak F. adlı öğretmeni görevlendireceğim. Sakın imza sirküsü çıkarma, diğer öğretmenlerden dilekçe alma. Yoksa müdür yardımcısı görevlendirmesi yapmam” dediniz mi?

 

-          Daha önce o okulda üç yıl vekaleten müdür yardımcılığı, bir yıl müdür vekilliği yapan; okulu, personeli ve öğrenci velilerini bire bir tanıyan bir öğretmen dururken, okula daha yeni atanmış, ne okulu, ne personeli ne de velileri tanımayan bir öğretmeni müdür yardımcısı olarak ısrarla görevlendirmek  istemenizin nedeni nedir?

 

 

-          Bu görevlendirmeyi yapmadan önce, nezaketen de olsa okul müdürüyle istişare edip fikrini sordunuz mu?

 

-          Sizi ziyaretimiz sırasında birkaç defa tekrarladığınız “ekip” kelimesinden kastınız nedir?

 

 

-          Küllüce Orta Okulu’na müdür yardımcısı olarak vekaleten görevlendirdiğiniz öğretmenin, sizin “ekip”  ifadenizle ilgisi var mıdır?

 

-          Adı geçen okula müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek isteyen üç öğretmen dilekçe vermiştir. Görevlendirmeyi hangi kriteleri baz alarak yaptınız? Görevlendirme yaparken adalet, tarafsızlık ve hakkaniyet ilkelerine riayet ettiniz mi?

 

 

-          Görüşmemizde; “Bu görevlendirme. Görevlendirmelerde takdir hakkımı kullanabilirim. Asaleten atama değil.” demiştiniz. Asaleten atamalarda takdir hakkınızın olmadığını zaten biliyoruz. Madem görevlendirmelerde takdir hakkınız var, o halde okul müdürlüğünü arama ve “Sakın imza sirküsü çıkarma, diğer öğretmenlerden dilekçe alma.” demekteki amacınız nedir?

 

-          İlçenize bağlı bir kasaba okulunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmenin, müdür vekili olarak görevlendirmesini yaptınız mı? Müdür vekili olarak görevlendirilen öğretmenin yerine okulun birinci sınıflarının, branşı sınıf öğretmeni olmayan ücretli bir öğretmene verildiğinden haberiniz var mı? Haberiniz varsa sınıf öğretmeni olmayan ücretli öğretmenin birinci sınıfları okutmasına nasıl izin verdiniz?

 

 

-          Bahsedilen sınıfta kendi çocuğunuz olsaydı, ücretli öğretmenin, çocuğunuzun birinci sınıf öğretmeni olmasına razı olur muydunuz?

-          Çiftlik ilçesinde bu ve benzeri olumsuzluklar sonucunda eğitim-öğretim başarısının düşmesi halinde suçu fedakarca çalışan öğretmenlerimize ve bu olumsuzluklar içinde bir şeyler yapmaya çalışan okul idarecisi arkadaşlarımıza mı atacaksınız, yoksa kendinizin öz eleştirisini de yapacak mısınız?

Buna benzer olumsuzluklar sadece Çiftlik İlçemizde değil, Çamardı ilçemizde de yaşanmaktadır. Branş değiştirerek Sınıf Öğretmenliğinden Teknoloji Tasarım Öğretmenliğine geçen birkaç yıllık E.Ö. adlı öğretmenin tayini  Eynelli köyüne yapılmış, ardından adı geçen öğretmen Çamardı ilçe merkezinde bir okula müdür yardımcısı olarak görevlendirilmiştir. Daha kıdemli ve daha tecrübeli öğretmenler varken, adı geçen öğretmenin hangi kriterlere göre görevlendirildiğini doğrusu merak ediyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin de bu soruya verecekleri cevabı bekliyoruz.

 

Yaşanan bu tür olumsuzluklar idareci ve öğretmenlerimizi huzursuz etmektedir. Öğretmenlerimiz tarafsızlık, adalet ve hakkaniyet ilkelerinin çiğnendiğini düşünmektedir.

 

Okullarımızda eğitim gören yavrularımız bizim geleceğimizdir. Bu ülkenin yarınlardaki idarecileridir. Ne kadar iyi ve donanımlı yetişirlerse, bu ülkenin geleceği o ölçüde aydınlık olur. Onların iyi ve donanımlı yetişmeleri de öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin çalıştıkları ortamlarda huzurlu olmalarına bağlıdır. Huzursuzluk, başarısızlığı getirir.

 

Hiç kimsenin yandaş kayırmacılığı, torpil, “benim adamım” zihniyetiyle hareket ederek bu ülkenin yarınlarına yazık etmeye hakkı yoktur.

 

Değerli kamuoyunun bilgisine sunarız.” dedi

 

 

Editör: TE Bilişim