TÜBİTAK “Genç Robot Bilim Etkinliği” adını verdiği yeni projesini çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde başlattı. Bu projenin amacı; Robotik eğitimin farkındalığını artırmak ve uygulamalı olarak öğrencileri bilimin içine çekmektir.

 

Proje kapsamında öğrencilerin, görsel programlama ile algoritma üretme, üretilen algoritmalarla sanal ve gerçek ortamlarda robot bilim uygulamaları geliştirebilecek, proje tabanlı öğrenme ile kendi araştırma gereksinimlerini belirleyerek özgün projeler geliştirmeleri ve farklı disiplinlerden bilgi transferi yapmaları sağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye genelinde 5, 6 ve 7. sınıflara yönelik toplam 300 okul, 600 öğretmen, 9000 öğrenci ve 30 bilim ve sanat merkezi koordinatörü etkinlikte yer alması hedeflenmektedir.

 

Bu amaçla; 7 - 8 Mart 2015 tarihinde TÜBİTAK Merkez Binada düzenlenen 4006 Genç Robot Bilim Etkinliği Koordinatörleri eğitimine Niğde Akşemseddin Bilsem’den 3 öğretmen katıldı.

 

Çeşitli Projelerin yapımında devrim niteliği taşıyan robotik kartların eğitimine Niğde Bilsem’den Teknoloji -Tasarım Öğretmeni Ertuğrul ÖZAR,  Fen Bilimleri Öğretmeni Cüneyt AKYOL ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mehmet ÖZEL katıldı.

 

Robotik kartların yaygınlaştırılması ve projelerin kartlarla yapılabilmesi için planlanan eğitimde TÜBİTAK Bilim Toplum Dairesi Başkanı Dr. Ahmet ULUDAĞ,  Bilim Genç Dergisi Yayın Yönetmeni Bülent Gözcelioğlu, Robotsan firması Genel Mdr. Can KOYUNCU, Doç Dr Selçuk ÖZDEMİR, Dr. Ali Emre TURGUT ve Niğde Bilsem Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Ertuğrul ÖZAR’ın sunumları yer aldı.

 

Niğde Bilsem’de Ertuğrul ÖZAR’ın danışmanlığında Abdullah OĞUL’un yaptığı 10 numara yağ projesi Robot kontrol kartı  kullanılarak Türkiye’de yapılan ve ödül alan ilk proje olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle projenin reklam yüzü de Niğde’de yapılan ve Türkiye 1. olan bu proje oldu.

 

Merkez Müdürü İsa Aliç, “Niğde’de Bilsem koordinatörlüğünde 19 okuldan 38 öğretmene ve 570 öğrenciye Robot Kontrol Kartının kullanımı ve bileşenlerinin öğretilmesi hedeflenmektedir. Proje tamamlandığında Niğde’de Robotik projeler konusunda önemli çalışmaların yapılacağını bu sayade ulusal-uluslararası robotik yarışmalara ilimizden daha fazla katılımlar olacaktır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim