Niğde Faik Şahenk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, Çimentosuz Beton Projesi ile çimentonun verdiği zararların aza indirilmesi için uğraşıyor.


Niğde Faik Şahenk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi İnşaat bölümünün toplam 11 öğrencisinin Öğretmen Deniz Akyüz gözetiminde hazırladıkları Çimentosuz Beton Projesi ile dikkat çekti.



Hazırladıkları projeler hakkında bilgiler veren öğrenciler, “Günümüz yapı sektöründe beton vazgeçilmez bir sektördür. Betonun içinde su, agrego ve çimento vardır. Çimentonun son zamanlarda çevreye verdiği zararlar tartışma konusu olduğu için biz çevre dostu sodyum hidroksatı verdiğimiz kimyasal madde ve cüruf kimyasal maddesini kullanıyoruz. Bu iki maddenin dayanımının daha yüksek elde etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız betonlar da burada gözüktüğü için dayanımları hemen hemen çimentoyla aynı eşdeğerdedir. Biz bu betonu hazırlamak için iki aşamadan geçiyoruz. Bir grup arkadaşımız kimyasal maddeyi, bir grup arkadaşımızda karışımla ilgileniyor. Sodyum hidroksit ve su ile tepkimeye girdiği zaman kimyasalımız 50 santigrata çıkıyor. Bunu karışıma eklediğimiz zaman küp olarak alıp oda sıcaklığında kurutmaya bırakıyoruz” dedi.


İnşaat bölümü öğretmene Deniz Akyüz ise, “Derslerimizde hep betonla ilgilendiğimiz için öğrencilerimiz böyle bir projeyi sundular. Bizde laboratuarımız olmadığı için Niğde Üniversitesinin laboratuarını kullandık” diye konuştu.






Editör: TE Bilişim