Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerini TBMM Genel Kurulu’nda yanıtladı. Gürer’in, Niğde Mille Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan 2015 Yılı Stratejik Planı’nda yer alan ‘Tehditler’ bölümündeki “Problemli aile sayısının hazlı artıyor” olması ifadelerine neden olan gerekçelerle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Yılmaz, bu ifadelerden ‘parçalanmış aile’ sayısındaki artışların anlaşılabileceğini belirtti. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği sözlü soru önergesinde, Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2015 yılı Stratejik Planı’nda yer alan ‘Tehditler’ bölümünün içeriğindeki ifadeleri gündeme getirdi. Önergesinde Stratejik Plan içerisinde yer alan “Problemli aile sayısının hızla artıyor olması” ifadesi ile tanımlanan problemli aile tanımına neden olan gerekçeleri soran Ömer Fethi Gürer, “Zararlı alışkanlıklarla mücadele konusunda yasal yaptırımların uygulamada yeterince denetlenmemesinin nedeni nedir? Okullarımızın veli ve öğrencilerin değişen ve çeşitlenen beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verecek dinamizmi yakalayamaması nedeniyle veli ve öğrencilerde okula ve eğitim sistemine karşı giderek artan güvensizliğin nedeni nedir? Belirtilen konularla ilgili yapılan çalışmalar var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise TBMM kürsüsünden verdiği yanıtlarda, öğrenciler için öğrencilerin karşı karşıya kaldıkları endişeleri gidermelerine, sorunlarını çözmelerine, ilgi ve yeteneklerine göre karar verme becerilerini geliştirmelerine yönelik olarak hizmet verdiğini belirterek, “Öğrenciler okullarda kişiler arası iletişim becerilerini, etkin olarak görev ve faaliyetlere nasıl katılacaklarını, hedef ve amaçlarını, çalışma becerilerini nasıl geliştireceklerini, sorumluluk gerektiren kararları nasıl vereceklerini ve problemleri nasıl çözeceklerini öğrenirler. Çeşitli çalışmalarla, öğrencilerin daha duyarlı, daha tedbirli ve olumsuzluklarla baş etme becerileri yüksek bireyler olarak yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır” dedi. 

Bakan İsmet Yılmaz, bu çerçevede, öğrenci, öğretmen ve ailelerin karşı karşıya kaldıkları olaylara karşı güçlendirilmesini hedefleyen psiko eğitim ve grupla psikolojik danışma çalışmalarının düzenli olarak rehberlik öğretmenleri tarafından verildiğini vurguladı. 

Öğrencileri bağımlılık riskinden koruma gayesiyle, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programının uygulandığını bu programla, alkol, tütün, madde, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam konuları, gelişim düzeylerine göre öğrencilere ve ailelere aktarıldığını anlatan Bakan Yılmaz, “0-18 Yaş Aile Eğitimi Kurs Programı kapsamında, öğrenci velilerine, aile ilişkileri, iletişim, okul-aile iş birliği gibi konular yapılandırılmış grup oturumları hâlinde verilmektedir. Okul rehberlik servisleri tarafından öğrenci ve ailelere, bireysel sorunlarına ilişkin ihtiyaç duydukları psikolojik danışma desteği verilmektedir. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler tespit edilerek, eğitsel tanılama için okulların bağlı bulunduğu rehberlik ve araştırma merkeziyle irtibata geçilmektedir. Rehberlik ve araştırma merkezi tarafından aile görüşmesi yapılmakta ve öğrencinin eğitim performansı değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda öğrencinin engel türü ve derecesine göre okullara yerleştirme yapılmakta ve bireyselleştirilmiş eğitim programları uygulanmaktadır” şeklinde konuştu. 

Bakan Yılmaz, Niğde Valiliğince, konuya ilişkin olarak stratejik planda yer alan “Tehditler” bölümündeki iç ve dış tehditlerin gerçekleşecek anlamında olmadığı, muhtemel gelişmelere karşı eğitim kurumlarının hazır bulunmuşluk düzeylerini artırmayı amaçlayan tedbirlerin kastedildiği, 2015-2019 Stratejik Planı “Tehditler” bölümünde yer alan “Problemli aile” ifadesinden kastın parçalanmış aile sayısındaki artışlar olduğu, boşanma, eşlerden birinin ölümü veya hastalığı belirtilmektedir” ifadesini kullandı. 

Editör: TE Bilişim