Tüik verilerine göre ülkemizde 2014 yılı itibariyle toplam 29 629 kütüphane mevcut.

 

Türkiye’de tüm Halk Kütüphanelerinde 17 111 825 kitap bulunurken, arasında Niğde'nin de yer aldığı TR71 bölgesindeki illerden, 

 

Kırıkkale ilinde bu rakam 125 389 ’.dur

Aksaray ilinde bu rakam 118 285 ’tir

Niğde ilinde bu rakam 155 649 ’dur

Nevşehir ilinde bu rakam 452 066 ’dır.
Kırşehir ilinde bu rakam 143 276'dır         


Niğde Sungurbey Halk Kütüphanesi ve buraya bağlı ilçe ve beldelerde toplam 16 Halk Kütüphanesi mevcut. 

Geçmişte Niğde'de 10 Medrese ve buna bağlı olarak denk okullar vardı. Selçuklular devrinde Darül-Pehlivaniye ismini alan Niğde ilimizde ilk kütüphane Emir’ül Ümera-Seyfettin Sungur Ağa tarafından 1335 tarihinde kurulmuştur. Bununla birlikte ilde bulunan her medresenin kendine özgü kütüphanesinin olduğu, ayrıca camii ve mescitlerin de kendi kütüphanelerinin bulunduğu bilinmektedir.

Cumhuriyetin ilanından sonra yeniden örgütlenme sürecine giren kütüphaneler, 1928 harf devrimi ile hız kazanan kitap ve benzeri yayınların çoğalması ile sayıca artmış ve gelişmişlerdir. Niğde ilimizde kütüphaneler VII. Milli Eğitim Şurası kararlarına uyarak örgütlenmiştir. Çekirdeğini Sungurağa ve medrese kütüphanelerinin oluşturduğu Niğde İl Halk Kütüphanesi, 1925 yılında il merkezinde kurulmuş, 1932 yılında da Bor ilçesinde Halk Kütüphanesi kurulmuştur.
Niğde ilinde 1957 yılında 3 halk kütüphanesi bulunmakta iken, hızlı bir gelişme göstererek kütüphanelerimizin sayısı 1973 yılında 35’ e yükselmiştir. Günümüzde 16 adet halk kütüphanesi ile hizmet vermektedir.

Niğde Sungurbey İl Halk Kütüphanesine bağlı olan ilçe ve belde kütüphaneleri...

Fertek H. Avni Göktürk Halk Kütüphanesi
Gümüşler Halk Kütüphanesi
Bağlama Halk Kütüphanesi
Koyunlu Halk Kütüphanesi
Dündarlı Halk Kütüphanesi

İlçe Halk Kütüphaneleri

1- Altunhisar İlçe Halk Kütüphanesi

2-Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesi

Bahçeli Halk kütüphanesi
Kemerhisar Halk Kütüphanesi
Çukurkuyu Halk Kütüphanesi
Kızılca Halk Kütüphanesi-

3 –Ulukışla İlçe Halk Kütüphanesi

Çiftehan Halk kütüphanesi

4 – Çamardı İlçe Halk Kütüphanesi

5 – Çiftlik Halk Kütüphanesi

Niğde Üniversitesi Sabiha Şahenk Merkez Kütüphanesi

 5561 metrekare kapalı alana sahip. İçerisinde bulunan sergi salonu, kafeterya, multimedya salonu, konferans salonu, grup çalışma odası, tek kişilik çalışma karelleri, internet erişim alanı ve geniş okuma salonları ile donanımlı ve modern bir kütüphanedir. Aynı anda 574 kişiye hizmet verebilecek oturma kapasitesine sahiptir.

Kütüphanede  koleksiyon "Dewey Onlu Sınıflandırma" sistemine göre sınıflandırılmakta ve "Açık Raf Sistemi" ne göre hizmete sunulmaktadır. Kütüphanede bulunan bütün materyal "Yordam Kütüphane Otomasyonu" kullanılarak elektronik ortama aktarılmış ve internet üzerinden kullanıcıların hizmetine Kütüphane Kataloğu sayfası üzerinden kullanıcıların hizmetine sunulma ve yeni bilgi ihtiyaçları göz önünde bulundurulurak kütüphane her geçen gün zengilleştirilmekte ve güncel kaynaklar satın alınılarak sürekli güncellenmekte. 

 Kütüphane İstatistikleri, 2014 -  Kaynak TÜİK...
Editör: TE Bilişim