Niğde Birey Eğitim Kurumları olarak geçtiğimiz gün Liselere Geçiş Sınavı öncesinde ve sınav anında öğrencilerimiz ile velilerimizin sergilemesi gereken tutumlara yönelik olarak bir program gerçekleştirildi. 

Niğde Birey Eğitim Kurumları Müdürü Cem Dağ konu ile ilgili yaptığı açıklamada:  Geçtiğimiz gün  kurumumuzda, sosyal mesafe-maske-temizlik kurallarına uygun bir şekilde öğrencilerimiz ile velilerimizin katılımlarıyla “KALEMİ AL, BALONU UÇUR, SINAVI KAZAN” adlı etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Programımıza davet edilen Eğitimci-Yazar Gazi Karabulut tarafından bir sunum gerçekleştirilmiştir. Eğitimci-Yazar Gazi Karabulut veli ve öğrencilerimize yönelik konuşmasında şunlara değinmiştir:

SINAV ÖNCESİ VE SINAV ANINA YÖNELİK TAVSİYELER

1. Sınavdan bir gün önce konu çalışmak, tarama yapmak gibi ders etkinliklerinden uzak duralım.

2. Sınavdan bir gün önce deneme çözmeyelim.

3. Uzun süredir ders çalışma düzeni oluştuğu için sınavdan bir gün önce kırkar dakika en fazla dört defa tekrar notlarımız veya tekrar defterimize göz atabiliriz.

4. Bir gün öncesinde yine erken kalkıp saat 08. 30 itibariyle kahvaltımızı yapmış olalım.

5. Gün içerisinde bol bol yormayacak etkinlikler yapalım. ( Yorucu olmayan yürüyüşler – güneş altında değil- güzel bir film, ailece bir çay bahçesinde oturmak, bitkiler veya hayvanlarla uğraşmak…)

6. Asla gündüz saatinde uyumayalım.

7. Akşam yemeğini her zamanki saatimizde yiyelim. Farklı bir yemek menüsü hazırlamayalım.

8. Sınav üzerine konuşmalardan, telefon görüşmelerinden uzak duralım.

9. Her zamanki saatimizde yatalım. Yatmadan önce hem sınav esnasında giyeceğimiz kıyafetleri, hem de sınav malzemelerimizi mutlaka hazırlayalım.

10. Sabah en geç 07.30’da kalkalım. Kahvaltımızı her zamanki menülerle yapalım. Farklı yiyecekler yemeyelim.

11. Sınava gireceğimiz yeri de düşünerek asla geç kalma endişesi yaşamayacak şekilde sınav yerine gidelim. Sınav bahçesine çok erken girmeyelim.

12. Mutluluğun sınav sonucu ile değil, verilen emek ile ilgili olduğunu unutmayalım.

SINAV ANI

SORU ÇÖZÜMÜNE BAŞLAMADAN

  1. Kitapçıklar dağıtıldığında izin verilince kitapçığınızı kontrol edin. Soru çözümüne başlamadan önce mutlaka nefes egzersizi - derin bir nefes alıp vererek rahatlayın.
  2. Sorulara başlamanız söylenince bir yudum su çekin.
  3. Cevap kâğıdınıza kitapçık türünü işaretlemeyi unutmayın. Cevap kâğıdınıza hiçbir yazı veya işaretleme yapmayın.
  4. Soru çözümünü denemelerde planladığın sırayla yapın.

SORU ÇÖZÜMÜNE BAŞLADIKTAN SONRA

  1. Çok emin olmadıkça, hatta yaptığından emin olmadıkça daha önce verdiğiniz cevabı değiştirmeyiniz. Özellikle Türkçe ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden % 90 ilk verilen cevabın doğru olduğu belirlenmiştir.
  2. Sizi zorlayan sorularla inatlaşmak yerine denemelerde uyguladığın turlama tekniğini kullanarak zaman kazanın. Unutma! Zor soruyu çözen değil çok soruyu çözen hedefe daha çok yaklaşır.
  3. Sözel sınavını bitirdiğinde boş bıraktığın soruları, cevap kâğıdından bulup tekrar çözmeye çalışın. Süreyi sonuna kadar kullanın
  4. Soruları sonuna kadar okuyun ve soru köklerine, altı çizili bölümlere çok dikkat edin.
  5. Takıldığın soruda öğretmeninizin bu konuyu nasıl anlattığını hatırlamaya çalışın, konuya yönelik kodlamaları, kurguları, hikâyeleştirmeleri hatırlayarak çözümü bulmaya çalışın.

45 DAKİKALIK ARA

  1. Sözel bölüm bittikten sonra verilen 45 dakikalık arada çevrenizdeki kişilerle sorular hakkında konuşmayın. Kendi aralarında soruları tartışan öğrencilere odaklanmayın.
  2. Sayısal bölüm başlamadan lavabo ihtiyaçlarınızı giderin. Bulunduğunuz okulda kantin olması durumunda hafif atıştırmalıklar tüketin. Ama aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Aynı zamanda çok soğuk içecekler ve çok sıcak içeceklerden de uzak durun.
  3. Sözel bölüm bittikten sonra tamamen sayısal bölüme odaklanın. Sayısal sınav başlamadan (11.30’dan) önce sınav salonunuzda olun.
  4. Denemelerde uyguladığın taktikleri bu bölümde de uygulayarak sınav süresini tam kullanın.

SEN ELİNDEN GELENİ YAPTIN. ARTIK İYİ BİR TATİL EN ÇOK SENİN HAKKIN!

Editör: TE Bilişim