Karamanoğlu Mehmet Beyin 13 Mayıs 1277 tarihinde yayınlamış olduğu fermanla Türk diline sahip çıkışının 742.yıldönümünde Özel Niğde Anlam Anadolu Lisesi, Niğde Merkez ve Bor İlçesinde faaliyet gösteren ve İşletmelerine Türkçe İsim veren ticari işletmeleri hazırlamış oldukları plaketlerle ödüllendirdi. 

TÜRKÇE İSİMLİ İŞLETMELERE PLAKET VERİLDİ

Türk dilinin her alanda kullanımını güçlendirmek ve toplumda diline sahip çıkma milli şuuru oluşturma çalışmalarına katkı sunmanın amaçlandığı proje, işyerlerine TÜRKÇE isim veren işletmeciler tarafından takdirle karşılandı.

ÖNCE TÜRKÇE

Niğde'nin başarılı Okullarından   Özel Niğde Anlam Anadolu Lisesi Okul Müdürü İbrahim YİĞİT yapılan etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamasında; "Türkçenin resmi dil ilan edilişinin 742. yılında Okul olarak işletmelerine “TÜRKÇE ” isim veren esnafımıza kararının önemli olduğu mesajını vermek istedik. Günümüzde ticari hayatımızın hemen her alanında işyerlerine yabancı isim vermek adeta moda olmuşken TÜRKÇE isim tercih etmek elbette bir ayrıcalık olarak algılanmalıdır. Bu insanlarımız dil emperyalizmine dur deme cesaretini gösterdikleri için her türlü takdiri hak etmişlerdir.
Milli Eğitim Bakanlığının TRT Genel Müdürlüğüyle, Türkçenin kullanım ve diksiyon eğitimlerini içeren “ÖNCE TÜRKÇE”  projesi başlattığını belirten YİĞİT, bizim yapmış olduğumuz çalışma, TÜRKÇE hassasiyetini okul sınırlarının dışına çıkarma, tüm vatandaşlarımızın gündemine almanın ilk adımıdır" dedi.


Okul Müdürü İbrahim Yiğit açıklamasının devamında; " Millet tanımlarının tamamında ortak payda kabul edilen dil birliği, milleti oluşturan temel unsurlardandır. Milleti ayakta tutan ve milli bütünlüğü temin eden başlıca unsur ana dildir. Çünkü milleti meydana getiren fertlerin ayrılmaz bir birlik halinde yaşamaları, birbirlerini tanımalarına, anlamalarına ve sevmelerine bağlıdır. Dil, ilmin ve kültürün temelini teşkil eder. İnsanın bilgi,kültür ve düşünme yeteneği kelime hazinesi ile doğru orantılıdır. Okuma, yazma, konuşma, dinleme ve anlama becerileri için de aynı ölçüyü kullanabiliriz.

DİL NEDEN ÖNEMLİDİR?
Millet bütünlüğünün gittikçe artan bir sağlamlık kazanması da nesillerin ve fertlerin birbirlerini tanımalarına bağlıdır. Bu da, millete ait manevi servetlerin, dil yolu ile, nesilden nesile ziyan edilmeden aktarılmasıyla mümkün olur. Böylece, her yeni nesil, önce, atalarından miras kalan sanat ve düşünce değerlerini tanır, sonra da o anıtlar üzerine kendi payına düşen yapı taşlarını koyar. Ancak bu sayededir ki, millet hayatı, hiç bir  kesintiye uğramadan, tarih içinde devam edip gider.İşte bütün bunları sağlayan milli dildir.    

Kültür ve medeniyet tarihi incelendiği zaman görülür ki, bütün büyük medeniyetler, bütün kuvvetli kültürler zengin ve işlenmiş dillerin eseridir. Bugün de dili zengin millet, medeni millettir, ileri millettir. İlim, fikir, sanat ve kültür ufuklarına bayrak açmış millettir" dedi. 

MİLLİ DİLİMİZİ HAYATIMIZIN HER ALANINA HAKİM KILMALIYIZ

Özel Anlam Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Yiğit; Manevi değerlerimizin, maddi değerlerimizi harekete geçirip yücelten unsur olduğu gerçeğinden hareketle milli dilimizi hayatımızın her alanına hakim kılmamız gerektiğini düşünüyorum" diyerek sözlerini tamamladı. 

     
 
                                                                      
 
Editör: TE Bilişim