Niğde Üniversitesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla “29 Ekim ve Muasır Medeniyet Ülküsü” konulu konferans düzenledi.


Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda
 gerçekleştirilen ve Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yel’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Vali Âlim Barut, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener, Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta Prof. Dr. Selma Yel  “29 Ekim ve Muasır Medeniyet Ülküsü” konusunu ele aldı. Konuşmasına Cumhuriyetin kuruluşu hakkında bilgiler vererek başlayan Yel, “23 Nisan 1920 Meclisine giden yol, çok meşakkatli, fedakârlık gerektiren bir mücadele zemininde gerçekleşmiştir. Bu meclis İstiklal Savaşını kazanma, vatanı işgalden kurtarma ülküsünü takip ederken dahi eğitimi ihmal etmemiştir. Bu meclisi takip eden ikinci meclis 24 Temmuz 1923’de Türkiye’nin tapu senedi, kimlik kartı olan Lozan Anlaşmasına imza atarken, arkasından yapılan inkılâplarla 1727’de matbaanın getirilişi ile başlatılmış olan çağdaşlaşma ülküsüne ulaşmaya çalışılmıştır. Mustafa Kemal bu ülküyü muasır medeniyet seviyesine erişme olarak ifade etmiştir. Günümüzde bu husus da çok tartışılmakta olup, muasırlaşmanın hem kültürde, hem de teknolojide batılılaşma olduğunu iddia edenler oldukça çoktur. Gerçekte ise Mustafa Kemal ve dava arkadaşlarının çoğunun yaptıkları ve söyledikleri doğru bir şekilde incelendiğinde muasırlaşmanın Türk kültürünün korunması ve güçlendirilmesine mukabil, medeniyette batının seviyesine erişme olarak ifade edildiğini görürüz” dedi.

Prof. Dr. Selma Yel konuşmasını, Cumhuriyet’in ilk 15 yılında muasır medeniyet seviyesine erişme ülküsünün gerçekleştirilmesinde yaşanan olumsuzluklara ve ülkemizin bugün bunun neresinde olduğuna değinerek tamamladı.


Soru cevap bölümünün ardından Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, konferans konuşmacısı Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yel’e teşekkür ederek plaket takdim etti.














Editör: TE Bilişim