CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Milli Eğitim Bakanlığı Bütçe Komisyon görüşmelerinde gündemdeki sorunları tek tek sıraladı ve Bakanlığın bu konularda yaklaşımlarını sorguladı.
 
GÜRER“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÇİZGİSİNDEN UZAKLAŞAN, ÇAĞDAŞ OLMAYAN BİR EĞİTİME DOĞRU HIZLA GİDİŞ KONUSUNDA BİR ALGI VAR”
TUTUKLU ÖĞRETMENLER
ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER
KAPANAN KÖY OKULLARI
TAŞERON UYGULAMASI
STAJYER ÖĞRENCİLER
OKUL PANOLARI
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Milli Eğitim Bakanlığı Bütçe Komisyon görüşmelerinde gündemdeki sorunları tek tek sıraladı ve Bakanlığın bu konularda yaklaşımlarını sorguladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ,“ Tutuklu ve açığa alınan öğretmenlerle ilgili çok sayıda mektup alıyoruz ve bunların çoğu “Biz vatan hainiysek bizi asın.” diyecek kadar kendilerinden eminler. Bunlarla ilgili kurumunuzun araştırması, yeniden bir değerlendirmesi, çalışması var mı, yapılıyor mu? “dedi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer atanamayan öğretmenlerin durumuna da değindi.  Gürer-“Atanamayan öğretmenler keza önemli bir sorun. Zaman zaman açıklamalarda da bulunuyorsunuz ama birkaç gün önce basına da yansıdı, sözleşmeli öğretmenler alınıyor, iki ay sonda bu öğretmene diyorlar ki: “Senin işin bitti.” Çocuklar gösteri yapıyor, televizyonlar gösteriyor. Bu atanamayan öğretmenlerle ilgili bir planlama var mı? Yani süre belli mi? Ne zaman ne olacakları konusunda insanlara kesin bir değerlendirme yapmak mümkün mü?” dedi.

YAZ OKULLARI AÇILSIN
CHP  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer taşımalı eğitim ile kapanan köy okullarını da gündeme getirdi ve bu okullarının tarım işçilerinin çocukları için yaz okulları olarak değerlendirilmesini önerdi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taşımalı eğitimle kapanan çok sayıda köy okulu var. Bizim bölgemizde de çoğu harap. Bunları soruyoruz, o kurum diyor ki: “Bizde değil.”, o kurum diyor ki: “Bizde değil.” Binalar orada. Şimdi, bizim oralarda da tarım işçileri geliyor, bunlar mayısta geliyor, ekimde gidiyor. Yaz okulu uygulamasıyla hem okulu kurtarıp hem bu çocukların hijyen olmayan şartlarda anne, babalarının yanında tarlalarda heder olmasını engellemek ve böylece onları bir yerde de bir kreş mantığı ve okul mantığıyla buluşturmak da olası değil mi? Böyle bir çalışma planlanıyor mu? Ben bununla ilgili bir Meclis araştırması da vermiştim. “diye konuştu.
 
 
 
OKULLARDA TAŞERON UYGULAMASI-BENİMLE RESİM ÇEKİNDİ DİYE İŞTEN ATTILAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer okullarda taşeron uygulamasının sona erdirilmesi ve taşeron çalışanların kadroya alınmasını istedi. “Bu uygulamalar yandaş  yaratmak için kullanılıyor”dedi ve Çiftlik ilçesinde yaşadığı bir olayı örnek olarak verdi. Gürer şöyle konuştu:“ Okullarda taşeron uygulaması var. Okullardaki bu taşeron uygulaması parti-yandaş uygulamasına döndü. Geçtiğimiz günlerde ben Çiftlik ilçesine gittim. Tesadüfen fotoğrafa bir tane oradaki lisede aşçılık görevi yapan yurttaş girmiş. “Vay, sen CHP'li vekille bir aradasın.” diye adamcağızı işten attılar. Kaymakam beyi aradım, millî eğitim müdürünü aradım “Biz taşerona karışamıyoruz.” dediler. Bu, bir yara. Bizim zamanımızda okul görevlileri vardı ve onlar öğretmen kadar bizim sevdiğimiz insanlardı, tekrar o sisteme dönülmesi düşünülmüyor mu? Bu taşeron uygulaması gerçekten rahatsız edici boyutlara erdi.”

OKUL PANOLARI
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer okullarda panoların siyasi anlamda kullanılır duruma geldiğini belirtti ve şöyle konuştu:“Okullara gittiğimiz zaman bu panolar var okullarda. Bu panolar kimin denetiminde, müdür beyin kendi keyfine göre herhâlde kullanılıyor. Bazen öyle gazeteler filan asıyorlar ki, bunların bir geneli yok mu? Şu asılabilir; bu olmaz.” diye böyle bir uygulama yok mu? Çünkü siyasi anlamda bu panoların kullanılmaya başladığını görüyorum. “

EĞİTİMİN ÇAĞDAŞLIĞI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer eğitimin durumuna da değindi ve şöyle konuştu: “Eğitimin çağdaşlığı konusunda da kamuoyuna yansıyan bir izlenim var.  Sizin kendi kimliğinizle, Atatürk’le ilgili güzel sözlerinizi zaman zaman Mecliste duymuş bir Vekilim ama genelde Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinden uzaklaşan, çağdaş olmayan bir eğitime doğru hızla gidiş konusunda bir algı var -bunun yüzde 50’si- yurttaşlar “Böyle değil.” diyebilir ama diğer kesimi de düşünerek eğitimin çağdaşlaşması konusunda millî eğitim olarak daha bir hassas davranılması gerekmez mi? 15 Temmuzu hep beraber yaşadık.  Topluma şöyle bir algı aşılanıyordu: “İmam-hatipten mezun olanlardan olumsuz düşünceli veya yanlış yapan insan çıkmaz.” ya da işte, türban takan kızlarımız toplumda daha böyle ahlaklı gibi gösteriliyordu.  Cezaevlerine gidin bakın, türbanlılar bu dönemde en çok cezaevlerine atılan kişiler oldular. Aynı zamanda imam-hatip mezunları da cezaevindeler. Hani “Terörist çıkmaz.” mantığıyla çocuk yetiştirirken, 15 Temmuz bir gerçeği gösterdi ki, bu, öyle olmuyor. Demek ki burada imam -hatip okullarını siyasi olarak çoğaltma yerine teknik okulların veya işte bilginin daha çok verilebileceği diğer okulların da yaygınlaştırılması gerekmez mi? Birkaç tane mülakat yapmıştık bizim bulunduğumuz bir kuruma alımla ilgili. Dört yıllık üniversite mezunlarına sorduğumuz soruların içinde ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı kim olduğu sorusuna 20 arkadaşımız başka yanıt vermişti, garip bir durumdu, ben çok yadırgadım. Yani dört yıllık üniversite mezunu bir kişi bu bilgilerden nasıl muaf olur? Ayrıca 400 bin üniversite öğrencisi şu anda işsiz, bunu bakanlara sorduğum soruların yazılı yanıtlarından aldım. Şimdi, bu 400 bin üniversite öğrencimiz işsiz kalacak kadar eğitim eksikliğini gidermek için neler yapılıyor, ne yapılmalı? Bu konularda sunumları ben okuyorum, sunumlarda güzel şeyler var ama pratikle sunumlar bazen çok örtüşmüyor, bu bağlamda da Millî Eğitim Bakanlığının yapacakları olduğunu düşünüyorum.”
Milli Eğitim Bakan İsmet Yılmaz tutuklu öğretmenlerin sendika üyeliği ve faaliyetleri nedeni ile tutuklu olduğuna vurgu yaparak bu anlamda çok titiz davrandıklarını ifade etti. Bakan  İsmet Yılmaz  atanamayan  öğretmenlerle  ilgili çalışma yaptıklarını ve gelecek yıl  yeni öğretmen alımları olacağını  belirtti. Atatürk çizgisinde eğitim sürdürüldüğünü söyledi. Birkaç yanlış yapanın geneli kapsamayacağını ifade etti. Teknik okulların geliştirileceğini de belirtti. Kapsamlı olarak  komisyonda sorulan soruları yazılı olarak da yanıtlayacağını söyledi.

 
Editör: TE Bilişim