Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili, KİT Komisyon Üyesi ve CHP Merkez Büroları Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM sinde yasa tasarısı görüşmelerinde Meslek liselerinin durumuna değindi ve “Meslek liselerimizin bölgesel gereksinimleri göz önünde bulundurularak, sanat ve estetik duyarlılığı içinde hedeflenerek düzenlenmelidir. Meslek eğitiminde, işbaşında teorik ve pratik eğitim ve uygulama yeniden ağırlıklı yapılandırılmalıdır. “dedi.
 
“MESLEK LİSELERİ EĞİTİM SİSTEMİMİZİN YARAYA DÖNÜŞEN ÖNEMLİ SORUNUDUR”
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaptığı konuşmada şöyle dedi:“ Meslek liseleri eğitim sistemimizin yaraya dönüşen önemli bir sorunudur. Ülkemizde bu okullarda toplumsal kalkınmamıza ara eleman yetiştirme beklentisinde olduğumuz bir gerçektir. Eğitimde ileri düzeyde olan ülkelerde meslek liselerine katılım yüzde 65, ülkemizde ise yüzde 35 dolaylarındadır. Sanayi kuruluşlarına nitelikli ara elaman yetiştirmemekle önemli ölçüde iş kaybına yol açılmaktadır. Buna karşılık, üniversitelerimize giriş için yığılma, kazanamama, üniversite sonrası işsizlik gençlerimizin ve ailelerimizin önemli kaygısıdır. Sanayimizin kendisine gerekli iş gücünü bulmasında meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının payı tartışmasızdır. Devlet politikası olarak gençleri meslek liselerine özendirme görevi yüklenilmelidir çünkü meslek lisesi memleket meselesidir. 15 milyon dolayında işsiz olan ülkemizde gençlerimizi yapma, yaratma ve üretmeye yönelik yetiştirme sorunu gerçeğe dönüştürülmelidir. Günümüzün gelişmiş ülkeleri sanayi toplumu sonrası bilgi toplumu olma yolunda hızlı bir sürece girmişlerdir. Bu sürece, eğitimde nitelikli ve üretken gençleri yetiştirerek ulaşmışlardır. Gelişmiş ülkeler, toplumun en önemli ederinin bilgi ve nitelik olduğunun değerini kavramışlardır. "Bilgi" kavramını ezberci eğitim olarak algılamamalıyız, iş eğitimi de geliştirilmiş, bilgili ve nitelikli gençlerin yetişeceği eğitimi önemsemeliyiz. Ülkemizin diğer ülkelerle yarışabilmesi için nitelikli genç ve dinamik insan gücüne gereksinimimiz vardır. Kopenhag Kriterleri gereği, ülkelerin gençleri arasında beceri gelişkinliği ölçümlenmektedir. Farkı ülke gençlerinin meslek liseleri arasında eğitim ve öğretimi destek amaçlı kredi transferi, sertifikalandırma ölçümleri yapılmaktadır. Eğitimimizin parçalı yapıdan kurtarılması, birlik içinde üretken yapıda yerelliğe dayalı yeniden yapılandırılması kaçınılmazdır. Meslek liselerimizin bölgesel gereksinimleri göz önünde bulundurularak, sanat ve estetik duyarlılığı içinde hedeflenerek düzenlenmelidir. Meslek eğitiminde, işbaşında teorik ve pratik eğitim ve uygulama yeniden ağırlıklı yapılandırılmalıdır. Meslek liseleri ile sanayi meslek eğitimi iş birliği sağlanmalıdır. Meslek lisesi çıkışlıların "Meslek liseliyim, kendime güveniyorum." anlatımı yaygınlaştırılmalıdır. Bu kurumların oluşumunun şekilsel yapıdan uzak, uygulama eğitimi yapılabilecek donanımda olması gereklidir. Bu kurumlar, işsizliğe karşı duruşun setleri olacaktır.”
 
 
“MESLEK LİSELERİMİZDEKİ KARMAŞA GİDERİLMELİDİR. İÇSEL VE İŞLEVSEL KURUMLAR BİRBİRİNDEN AYRILMALIDIR”
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Mecliste yaptığı konuşmada Meslek liselerindeki karmaşaya da değindi. Sözlerine şöyle devam etti:“ Bugünün meslek liseleri içerik olarak çalışma, uygulama, öğrenim ve yetenek geliştirme boyutlarıyla çelişkili konumdadır. İçeriği gereği teorik bilgilerle donanımlı ve genelde ezbere yönelik eğitim verilen imam hatip okulları, alanlarında eğitim veren okullardır. Diğer meslek liselerinin tümü, ülke ekonomisinin gelişmesine ara eleman olarak katkı sağlayacak düzeyde kurumlardır. Bu kurumlarda, teorik bilginin yanında, mesleki alanda da sanayimizi geliştirecek pratik uygulamalara, araştırma ve üretime ağırlık verilmesi artırılmalıdır.

    Unutulmamalıdır ki tüm gençler ulusumuzun geleceğidir. Onlara üretime yönelik davranış kazandırmak temel görevimiz olmalıdır. Meslek liselerimizdeki karmaşa giderilmelidir. İçsel ve işlevsel kurumlar birbirinden ayrılmalıdır. İş ve üreten yapıya dayalı meslek liselerine daha çok destek sağlanmalıdır. Atatürk'ün "Bu millete, gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü biliminden, buluşlarından, ilerlemesinden faydalanalım. Ancak, unutmayalım ki asıl temeli kendi içimizden çıkarmak zorundayız." özdeyişi rehberimiz olmalıdır. Mesleki teknik liselerin önüne çekilen set yerine yeni şeyler söylemek ve düşünmek lazımdır. Düşüncenin eylemle şekillenmesi olan eğitim, geleceğin ideal insanını yetiştirmeyi hedefliyor. Gençlerimizin meslek seçiminde ana unsuru yetenek, ilgi ve çok yönlü çözümlemeler olmalıdır. Bugünün bilişim çağında, bireylerin bilgi edinmelerinin yanında beceri ve iş yapma yeteneklerini geliştireceği meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının desteklenmesi, ihtiyaçtır.”



 
 
Editör: TE Bilişim