CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan açıklamalarında sonra söz alarak "29 sorumuzu Sayın Bakan yanıtladı,  Okullarımızın durumu ve eğitim ne yazık ki sorunlu. PISA, öğrenci değerlendirmesiyle ilgili raporunda OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyoruz. Her 100 öğrenciden 28'i hayatından memnun değil. Sık değişen eğitim sistemi sorunlar üretmektedir. OECD ülkeleri içinde öğrenci mutluluğunda son sıradayız. Verilere göre, öğrencilerin ders çalışırken stres altında yaşama oranı da yüzde 56. Okullarda madde bağımlılığı, şiddet doğal hâle gelmiştir. Engelliler için okullarda düzenlemeler yetersizdir. Öğretmen atamalarından öğretmenlerin özlük haklarına değin sorunlar vardır. Sobalı okulların varlığı dahi dikkat değer bir sonuçtur "dedi. Ömer Fethi Gürer Niğde Ömer Halisdemir Tıp Fakültesi bağlı açılacağı duyurulan Tıp Fakültesinin durumuna da dikkat çekti ve “Niğde Tıp Fakültesi 2015 yılında alınan karara rağmen hâlen açılamadığı gibi açılış tarihi belli  değildir "dedi.

EĞİTİM İYİ GİDİYOR

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz   bu konuşma üzerine söz aldı. Tutanaklara yansıyan konuşmada “Türkiye’de iyi giden şeyler var. İnanın, o iyi giden şeylerden birisi de eğitimdir. Ailesinde öğretmen olan var. Öğretmenlere ben soruyorum, memnun, öğrencilere soruyorum, memnun; “Okulunuzdan memnun musunuz? Öğretmenizden memnun musunuz?” diye Güneydoğuda anket yapıldı, inanın ki birçok kamu hizmetinden memnuniyet yok ama diğer hizmetlere kıyasen -arkadaşlarım da bana gösteriyor- bakın, eğitimde memnuniyet var.

Eğer PISA’ya gelirsek, bakın, eğitimin amacı millî geliri artırmaktır, doğru mudur? Özü, bir şey üreteceksin eğitimle, budur. Türkiye'nin millî geliri ne kadardır? 860 milyar dolardır. Bu millî gelirle dünyada kaçıncı sıradadır? 16’ncı sıradadır. O hâlde bunu artırmak lazım. Hedefimiz, ilk 10 arasına girmek.  Eksiğimiz var. Niçin 2 trilyon dolar olmadı? Eğitimden dolayı. Niçin 860 milyar dolar oldu? Eğitimden dolayı. Birinci husus bu.Dolayısıyla, geldik PISA’ya. PISA’da -eğer bire bir ölçü olarak alırsanız- Vietnam Amerika’nın önünde. Doğru mudur? Bakın oraya o zaman, onu da alın. PISA’da Amerika’nın önünde Vietnam. İyi ama herkes biliyor ki herhâlde dünyadaki en iyi eğitim Amerika’da var. PISA doğru bir ölçü değildir, onu diyorum.  Niçin böyle oldu? Bizde meslek lisesine yüzde 36 katılım oldu. Biz meslek liselileri mesleğe yönelik olarak yetiştiriyoruz, akademiye ilişkin bir değerlendirme değil.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Matematiği bilen yok Sayın Bakan

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Devamla) – Bir cümle daha söyleyeyim: Elbistan Fen Lisesinin öğrencilerini sınava tabi tutmuşlar PISA’da, aldığı sonuç, Japonya öğrencilerinden daha başarılı. Bakın, Ankara Fen Lisesini söylemiyorum, İstanbul’daki fen lisesini söylemiyorum. Dolayısıyla, eğitim sistemi…

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Endüstri meslek liselerini söyleyin,  Matematiği bilmiyor çocuklar. 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Devamla) – Bakın, evlatlarımıza güzel bir Türkiye umut edeceksek hep beraber… Eğitim konusu, tartışma konusu olmasın. Başka konularda her türlü tartışmayı yaparız, eksikliğimizi de kabul ederiz. Eğitim hepimizin ortak değeridir.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Ama buna inanmayın Sayın Bakan bakın, biz katkıda bulunalım diye söylüyoruz. Okullara bakın Sayın Bakan okullara bakın.

Editör: TE Bilişim