CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Niğde’de ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuğu sayısının 37 olduğunu açıkladı. Bakan Selçuk, Niğde’de 9 kız çocuğunun ise zorunlu eğitim kapsamındaki ilk 4 yılı tamamladıktan sonra okula devam etmediğini bildirdi. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen kız çocuklarının mağduriyetini, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “Niğde'de son 5 yılda ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuklarının sayısı kaçtır? Kız çocuklarının ailelerine zorunlu eğitime katılmayan çocukları için işlem yapılmış mıdır? Niğde'de zorunlu eğitimde ilk 4 yılı bitirdikten sonra okula devam etmeyen kız çocuklarının sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
 
Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Niğde İl genelindeki okullarda, son 5 yılda ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocukları sayısının 37 olduğunu bildirdi.
 
Bakan Selçuk, zorunlu eğitime katılmayan kız çocuklarının ailelerine yönelik; çocukların zorunlu eğitime katılmaları için kolluk kuvveti, belediye, mahalle muhtarı, okul müdürleri ve rehber öğretmenlerden oluşan komisyonlar kurularak kız çocuklarının okula kazandırılması için çalışmalar yapıldığını belirterek, söz konusu çalışmaların 2018-2019 eğitim öğretim yılında da devam ettirileceğini açıkladı. 
 
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Niğde’de okullarda 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle zorunlu eğitimde ilk 4 yılı bitirdikten sonra okula devam etmeyen kız çocukları sayısının da 9 olduğunu bildirdi. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle kırsal kesimlerde ikamet eden ailelerin kız çocuklarının,  ilkokuldan sonra eğitimlerine çok zor şartlarda devam edebildiğini söyledi. Sadece Niğde’de 37 kız çocuğunun hiç okula gitmediğinin tespit edildiğine dikkat çeken Gürer, bu olumsuz tabloya hem ekonomik hem de sosyal nedenlerin etken olduğunu belirtti. 
 
Köylerde tarım ve hayvancılık yapanların sayısının her geçen yıl biraz daha azaldığını, çiftçiliği bırakmak zorunda kalanların büyükşehirlere göç ettiğini ifade eden Gürer, “Köyler boşaldığı için köy okulları da bir bir kapanıyor. Köylerde kalan az sayıda ailelerin çocukları taşımalı eğitimle başka yerlerdeki okullara taşınıyor. Bu durum, özellikle kız çocukları için ciddi manada sorun oluyor. Bazı aileler kız çocuklarını taşımalı eğitim yapılan okullara göndermek istemiyor. İlkokulu ve ortaokulu bir şekilde tamamlayan kız çocukları genellikle lise eğitimine devam edemiyor. Bu çocuklar ya tarım işlerinde çalıştırılıyor ya da çocuk yaşta evlendiriliyor. Sorunun çok yönlü olarak ele alınıp, kız çocuklarının lise ve üniversite eğitimlerine devam edebilmelerine olanak sağlayacak düzenleme ve yatırımların yapılması gerekiyor” diye konuştu. 
 
 
Editör: TE Bilişim