Niğde Eğitim Sen ; Köy Enstitüleri Örneğini Anımsamaya Bugün Daha da Çok İhtiyacımız Var!
 
KESK’e bağlı Niğde Eğitim-Sen Merkez Yönetim Kurulu Köy Enstitülerinin 71. Kuruluş yıldönümü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.
 
Niğde Eğitim Sen’den yapılan açıklama şu şekilde.
 
 
Köy Enstitüleri Örneğini Anımsamaya Bugün Daha da Çok İhtiyacımız Var!
 
Bugün, Türkiye’nin eğitim tarihinin en önemli deneyimlerinden birinin Köy Enstitülerinin 71. Kuruluş Yıldönümü.  İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’in Türkiye Eğitim tarihine armağan ettiği bu deneyim, eğitimin toplumu aydınlanma ruhu ile ileri taşıyabileceğinin en başarılı örneklerindendir.
 
 Köy Enstitüleri 1940’larda toplumsal sorunlarla, ülkenin ekonomik ve kültürel gelişmesiyle yakından ilgili bireyler ve öğretmenler yetiştirmiştir. Yaşadığı sürece birçok eli kalem tutan ve yurttaşlık bilincine ve mücadele ruhuna sahip aydını bünyesinden çıkartan bu kurumlar eğitimin toplumun ihtiyaçlarına göre ve toplumsal pratiklerin içinde şekillenmesinin en başarılı örneklerindendir. Köy Enstitülerinin, çevreleri ile kendileri arasında yüksek düzeyde bir uyuma ulaşmaları bunun en açık göstergesidir.
 
Eğitim alanında müfredatından istihdam politikalarına uzanan bir dizi başlıkta topluma yabancılaşmanın sınırlarının zorlandığı, öğretmen yetiştirme sisteminin niteliksizleştirildiği, eğitimin topyekûn olarak piyasanın ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlendirildiği, eğitim emekçileri arasında rekabetin hat safhaya vardığı, öğrencilerin öğrendiklerine yabancılaştığı ve yarış atı misali sınavlara adandığı bugünlerde Köy Enstitüleri, öğrenci ve öğretmenin kimi zaman birlikte harç kardığı, kimi zaman birlikte ağaç diktiği, kısacası yaşamı umutla ürettiği, hayatın içinde, eşitlikçi bir eğitim deneyimi olarak ufkumuzu aydınlatmaktadır.
 
Bu kurumların önce kız ve erkek enstitüleri olarak ayrıştırılmasına daha sonra da sıradan öğretmen okullarına dönüştürülerek niteliklerinden arındırılmasına ve pek çoğunun da doğrudan kapatılmasına neden olan zihniyet ne yazık ki üzerinden 70 yıl geçmesine rağmen ülkemizde varlığını sürdürmektedir.
 
 İktidar toplumsal gerçeklik karşısında gittikçe körleşirken, laik, demokratik ve kamusal eğitimi savunanlara ilham alınacak bir miras olan köy enstitülerinin kuruluşunun 70. yılında bu enstitülere hakim olan aydınlanmacı anlayışı sahipleniyor ve eğitim emekçileri mücadelesinin fikriyatına büyük katkılar sunan tüm Köy Enstitülü eğitim emekçilerine şükranlarımızı sunuyoruz.
 
NİĞDE EĞİTİM SEN YÖNETİM KURULU
 

Editör: TE Bilişim