KOP İdaresi’nin koordinasyonunda 2012 yılında kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 8 yaşına girdi. Her yıl bir üniversitenin dönem başkanlığında yürütülen birliğin 2020 yılı Başkanlığı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ne törenle devredildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın koordinasyonunda bölgedeki 13 üniversitenin katılımı ile kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nde (UNİKOP) dönem başkanlığı görevi, Kırıkkale Üniversitesinden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ne devredildi.

Ahi Evran Üniversitesi Senato Salonunda gerçekleştirilen devir teslim törenine; KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, 2020 yılı UNİKOP Dönem Başkanlığı görevini devralan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2019 yılı dönem başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Tayyar Şen ile KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, KOP İdaresi uzmanları ve akademik personel katıldı.

“UNİKOP birlikteliği çalışmaları ile örnek oluyor”

KOP İdaresinin desteği ve koordinasyonu ile 2012 yılında bir araya gelen üniversitelerinin, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari iş birlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve Türkiye’nin gelecek vizyonuna, kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan UNİKOP’un; bugün 13 üniversitesiyle 350 bine yakın öğrenci ve 10 bini aşkın öğretim elemanı ile önemli bir güç birliğine dönüştüğünü ve diğer Kalkınma İdarelerine örnek gösterilen bir birliktelik haline dönüştüğünü ifade eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Başkanlık olarak bugüne kadar KOP Bölgesinde bulunan üniversitelerimizle ortak çalışmak kültürünü yaygınlaştırmak için çeşitli projeler yürütüyoruz. Bugüne kadar bölge üniversitelerimizin özellikle Uygulamalı Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri başta olmak üzere; araştırma ve diğer projelerine 24 milyon TL’ye yakın destek sağladık. Özellikle YÖK tarafından hayata geçirilen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında üniversitelerimizin ihtisas alanları ile ilgili ortak projeler yürütüyoruz. Bundan sonra da bu tür projelerde üniversitelerimizle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız. Son dönemlerde KOP Bölgesi Üniversitelerinin bölgesel imkânları ve gelişme alanlarını bir arada değerlendirerek, üniversitelerin bölgeye hizmetlerinin önem kazanması ve UNİKOP birlikteliğinin kazanca dönüşmesi için çalışmaları hızlandırdık. Bu bağlamda 7 yıldır düzenlediğimiz uluslararası sempozyumlarla bölgede Bakanlığımızın öncelikleri doğrultusunda bilim insanlarını, sanayici ve yatırımcılarla, özel sektörle buluşturmaya gayret ettik. 2019 yılı dönem başkanlığını yürüten Kırıkkale Üniversitesi ev sahipliğinde 7.si düzenlenen Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumda, 9’u yurtdışından olmak üzere 243 bilim insanımız 7 oturumda, Tarım ve Hayvancılık, Yenilenebilir Enerji, Sosyal ve Beşeri Kalkınma, Savunma Sanayi ve İslam Bilim Tarihi ana temaları üzerinde 133 bildiri sundu. Ben bu vesileyle düzenlenen sempozyumların yanında gerçekleştirilen çalıştaylar ve toplantılar gibi Bölgemiz için faydalı olacak çalışmaları gerçekleştiren üniversitelerimizin Rektörlerine, akademisyenlerimize katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunar, yeni dönemde bu görevi üstlenecek olan sayın rektörümüze başarılar dilerim” diye konuştu.

“2019 Yılı Her Açıdan Faydalı Geçti”

Dönem Başkanlığı görevini devreden Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan konuşmasında 2019 yılı içerisinde UNİKOP kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgiler verdi. 2019 yılının kendileri için her anlamda verimli bir yıl olduğunu dile getiren Rektör Aslan, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olarak kabul edilmesi ile Kırıkkale Üniversitesi olarak çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydederek; “Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı kutlamaları kapsamında bini aşkın etkinliğe imza attık.” dedi. 2019 yılında UNİKOP’a dönem başkanlığı yapmaktan mutlu olduklarını vurgulayan Aslan, 2019 yılı içinde kendilerine destek veren herkese teşekkür ederek 2020 UNİKOP dönem başkanı görevini üstelen Rektör Karakaya’yı tebrik etti.

“UNİKOP Üniversitelerinin Görünürlüğünü Artırmalıyız”

UNİKOP 2020 Dönem Başkanlığı görevine getirilmekten kıvanç duyduğunu ifade eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üstendikleri görevi hem tüm üye üniversitelerin desteği ile hem de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin performansıyla eşgüdüm içerisinde yürüteceklerini söyledi. UNİKOP üyesi üniversitelerin uluslararası görünürlüğünün artırılması gerektiğini kaydeden Rektör Vatan Karakaya, “Bu dönemde görevimizle birlikte bu çalışmayı gerçekleştiren üniversitelerimiz varsa tecrübelerinden faydalanarak ve yeni metotlar geliştirerek görünürlüğü artırıp skalayı yükseltmeliyiz. Üniversitemizde bununla ilgili hem kalite süreci TSE tarafından belgelenmiş durumda, hem de eğitimde kalite güvencesini üç yıldır pilot olarak çalışmaktayız. Deneyimlerimizi, diğer üniversitelerimizin öneri ve tecrübelerini değerlendirerek bu dönemde UNİKOP bölgesindeki 13 üniversitemizin görünürlüğünü artırmak için de bir misyon üstlenmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca UNİKOP çerçevesinde bir Orta Doğu Araştırma Merkezi kurabilirsek belki Orta Doğuya dair üst düzey akademik veriler elde eder ve ülkemizle Orta Doğu arasında irtibat kurarak ülkemizin politikalarının belirlenmesinde katkı sağlayabiliriz. Böyle bir merkezin ülkemiz için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Devir teslim töreninin ardından stratejik planda yer alması istenilen öneriler ve paylaşmaların gerçekleştirildiği Üst Kurul İstişare Toplantısına geçildi. KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari iş birlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan UNİKOP’ta; 2013 yılında Selçuk Üniversitesi, 2014 yılında Niğde Üniversitesi, 2015 yılında Aksaray Üniversitesi, 2016 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, 2017 yılında KTO Karatay Üniversitesi, 2018 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2019 yılında ise Kırıkkale Üniversitesi dönem başkanlığı görevini üstlendi.

Editör: TE Bilişim