Niğde Üniversitesi, Kazakistan’dan 3 Üniversite ile Akademik İş birliği İmzaladı.

Akademik iş birliği anlaşmalarına hız kesmeden devam eden Niğde Üniversitesi, Kazakistan’ın, Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yabancı diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ile akademik iş birliği anlaşmaları imzaladı.

Geçtiğimiz günlerde akademik iş birliği imzalama konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Niğde Üniversitesi’ni ziyaret eden Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi heyetinin davetini geri çevirmeyip bu ülkeye giden Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp burada Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi Rektörü D. C. Nöketayeva tarafından karşılandı.

Karşılamanın ardından Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi rektör yardımcıları, dekanları ve uluslararası ilişkiler sorumlusunun bulunduğu toplantıya geçildi. Burada yapılan konuşmalarda Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi Rektörü D. C. Nöketayeva ziyaretin bağımsızlık kutlamalarının gerçekleştirildiği günlerde yapılmasının çok anlamlı olduğunu bu ziyaretin yirminci yıl kutlamalarına anlam kattığını belirterek Niğde Üniversitesi’nden öğrenecekleri çok şeyin olduğunu vurguladı. Niğde Üniversitesi’nin yanlarında olmasının daha çok uluslararasılaşmada kendilerine yardım edeceğini belirten Nöketayeva üzerlerine düşen görevin ne olursa olsun kendileri tarafından yapılacağını kaydetti. Üniversitelerinin Kazakistan da savaşa giden ailelerin yetim kalan kız öğrencilerine eğitim vermek üzere yetmiş yıl önce kurulduğunu anlatan Rektör Nöketayeva, üniversitelerinin eğitim öğretimi hakkında da bilgiler verdi.

Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür de Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi’nde ve bağımsızlığının yirminci yılını kutlayan Kazakistan da bulunmaktan çok memnun olduğunu belirterek, Niğde Üniversitesi’nin de kendilerinden öğreneceklerinin olduğunu söyledi. Ulu bir çınarın kökünden türeyen fakat ayrı dalları olan bu kardeşlerin; dillerinin, kültürlerinin ve tarihlerinin bir olduğunu ifade eden Rektör Görür, bu kardeşlerin birleşmesinde üniversitelerin ve dilin çok önemli rol oynadığını vurguladı.

Niğde ve Niğde Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde’nin Kapadokya bölgesinde bulunduğunu ve birçok tarihi yerlerinin ziyaret edilebileceğini belirttikten sonra, 16 bin 200 öğrencisi olan Niğde Üniversitesi’nin kapılarının Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi öğrencilerine de açık olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Türkçe, Kazakça ve İngilizce olarak hazırlanan ikili anlaşmalar  imzalandı ve karşılıklı hediyeler sunuldu.

Akademik işbirliğinin imzalanmasının ardından Üniversitemiz heyetinin ziyaret tarihine denk getirilen yirminci yıl kutlama programına geçildi.

Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi’nin 70 yıllık tarihinin sergilendiği müzenin de gezildiği ziyarette, Kazak Devlet Kızlar Pedegoji Üniversitesi rektör yardımcıları, dekanları ve öğretim üyelerinin katılımıyla yapılabilecek ortak çalışmalar ile ilgili yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.  Yuvarlak masa toplantısında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi için gerekli çalışmaların yapılması anlamında kurulların kurulması ve bu kurulların birbirlerini ziyaret etme gerekliliği ile ortak programların neler olması gerekliliği konuları görüşüldü.

Niğde Üniversitesi  heyeti Kazakistan’da Türkiye Almatı Başkonsolosluğunu da ziyaret etti. Ziyarette Rektör Prof. Dr. Adnan Görür Başkonsolos Sadin Ayyıldız’a Üniversitemizin anı tabağını hediye etti.

Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, Kazakistan da Süleyman Demirel Üniversitesi’ni de ziyaret etti. Üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi alınan ziyarette bu coğrafyada Türk Üniversitelerinin çok önemli rol oynayacağı ve burada ilişkiler oluşturmanın ve bu ilişkiler ile farklı konferans ve sempozyumlara ev sahipliği yapmanın gerekliliğinin önemi vurgulandı. Ziyaret sonunda Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül ile Rektör Prof. Dr. Adnan Görür akademik iş birliği anlaşmalarına imza attılar.

Niğde Üniversitesi  heyeti son olarak Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Rektör Görür’e üniversitelerini tanıttı. Üniversitelerinin dil öğretiminde Kazakistan’da önemli bir yer tuttuğunu belirten Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli Niğde Üniversitesi heyetini üniversitesinde görmekten mutlu olduğunu dile getirerek Rektör Prof. Dr. Adnan Görür’e Kazak milli giysisi çapan hediye etti.

Görüşmelerin ardından bu üniversite ile de akademik iş birliği anlaşması imzalandı.

 

Editör: TE Bilişim