İstanbul’daki Kayırlıların birlik ve dayanışma için 1993 yılında kurdukları Kayırlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, sosyal faaliyetlerinin yanında eğitime verdiği önemle diğer derneklere nazaran ön plana çıkıyor.


Kurulduğu bugünden yana vizyonunu ve misyonunu eğitimli bir Kayırlı nesli inşa etmek olarak belirleyen Kayırlı Derneği bu alanda durmaksızın yatırım yapmaktadır. İlk olarak 2006 yılında 7 kişiyle başlattığı tüm Kayırlılı üniversite öğrencilerine ve maddi ihtiyaç sahibi lise öğrencilerine sağladığı aylık burs desteğini her yıl büyüterek devam ettiriyor. 2014-2015 eğitim öğretim yılında aylık 200 lira olarak belirlediği bursu 80 üniversite öğrencisine vermektedir.


Kayırlı Derneği İstanbul’da faaliyet göstermesine rağmen memleket toprağı Kayırlı’da da eğitim ön planda olmak üzere etkinliğini göstermektedir. Eğitinin modernleşmesi ve daha çağdaş koşullarda devam etmesi için ilkokul ve ortaokulların tüm sınıflarına bilgisayar, akıllı tahta, projeksiyon gibi teknolojik ekipman desteğini sağladı.  Verdiği bu destekler bizzat Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından takdir edilip, Niğde ve çevresi için örnek okul olarak gösterilmiştir.


Kayırlı Derneği vizyonuna ve misyonuna uygun olarak öğrencilerinin birbirleriyle tanışması, kaynaşması için çeşitli geziler, organizasyonlar, rekabet teşvikiyle kitap okuma alışkınlığı kazandırmak için ödüllü kitap okuma yarışması, ihtiyacı olan lise öğrencilere üniversiteye hazırlık kitabı temin etmek, tüm öğrencilerine dönem dönem verdiği çeşitli hediyeler gibi öğrenci merkezli projeler yapmış ve yapmaya devam edecektir.


Öğrencileriyle daha profesyonel ve kurumsal iletişim kurmak isteyen dernek yönetiminin 2011 yılındaki girişimleriyle üniversite öğrencilerinin başını çektiği Öğrenci Kolları kurulur. Yönetimi ve yönetim şemasının tamamı öğrencilerden oluşan bu oluşum halen aktif şekilde öğrenci işleri ile ilgilenmektedir. Öğrenci kolları 5 yıldır ara vermeksizin eylül ve şubat aylarında dönem başı toplantıları yapmaktadır. Eylül ayında yapılan toplantılarda o yıl üniversiteyi kazanan öğrencilerinin plaketlendirilmesi ve ödüllendirilmesi; Şubat ayında  ise Öğrencilerimizi aileleriyla bir araya getirerek kahvaltılı proğramda; ilk dönem takdir (200 TL) ve teşekkür (100 TL) alan öğrencilerinin maddi olarak ödüllendirilmesi programların ödül kısmıdır.


Programların ana çatısını ise öğrencilerin sorunları, dernekten istekleri, öğrenci kolları için projeler oluşturuyor.  Programlara alanlarında uzman kişilerin konuşmacı olarak davet edilerek, bilgi ve birikimlerini öğrencileriyle paylaşması da bu programların bir işlevidir. Buna en son örnek olarak ise Mustafa Tokaç başkanlığındaki dernek yönetiminin organize ettiği  01 Şubat  toplantısında Kayırlı Derneği ve Öğrenci Kollarının davetlisi olan Niğde’nin müstesna şahsiyetlerinden Tarihçi-Yazar Ömer Fethi Gürer’in programa iştirak etmesiydi. Niğde tarihini ve Niğde’nin turizm potansiyelini anlattığı konuşması öğrenciler tarafından büyük ilgiyle dinlendi. Yapılan bu programlarda emeği geçen tüm dernek yönetcilerine, programa katılan öğrenci velilerine ve konuğumuz Tarihçi-Yazar Ömer Fethi Gürer’e çok teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilişim