Nigde Halk Sağlığı Müdürlüğü Psikoloğu Hüseyin Kaya ; “Başarı da,  başarısızlık da bir sonuçtur. Başarıda ailenin katkısı olduğu gibi başarısızlıkta da   ailenin etkisinin olabileceğini,  aileler unutmamalıdır. Başarıyı ödüllendirmek çocukta olumlu bir motivasyon yaratır. Ama abartılmamalıdır” dedi.

Nigde Halk Sağlığı Müdürlüğü Psikoloğu Hüseyin Kaya yarı yıl tatili ile ilgili yaptığı açıklamada; Bilindiği günü 23 Ocak 2015 tarihi itibariyle okullarımız 2 haftalık bir ara tatile giriyor. Öğrenciler doğal olarak bu tatil dönemini;  yorucu bir eğitim ve öğretim dönemi sonunda,  dinlenme süreci olarak görürler.

Çocuklar bu tatil döneminde derslerden uzak, her istediklerini yapabilme,  geç saatlere kadar televizyon seyretme, Bilgisayar oyunları oynama ve gezme süreci olarak algılarlar. Ama Anne ve babalar ise tatil döneminin boş geçirilmemesi, derslerden uzak kalınmaması adına değerlendirilmesi gerektiğini düşünürler . İşte bu farklı bakış açıları ebeveyn çocuk arasında gerginlikler yaşanmasına neden olur.

Yine karnedeki olası başarısızlıklar da Ebeveyn Çocuk ilişkisinde gerginlik yaratabilir.

Peki ne yapılmalı?

            Öncelikle çocuğun bir dönem boyunca beklediği oyun, gezme ve dinlenme planları  ile ailenin düşünceleri kesinlikle çakışmamalıdır. Hep ‘oyun ve gezme’ düşüncesi yanlış olduğu kadar ‘hep ders’ düşüncesi de yanlıştır. Derslerden çok uzak olmayan oyun, gezme ve dinlenme öncelikli planlar yapılmalıdır.

            Ailelerin muhakkak bilmeleri gereken şey, Çocukları da olsa, karşılarındaki kişi farklı bir bireydir ve tamamen onlara benzemek zorunda değildir. Ebeveynlerin çocuktan tamamen kendilerine benzemesi yönündeki beklentileri doğru değildir. Unutulmamalı ki onunda olgunlaşıp gelişmesi gereken farklı bir kişilik yapısı var.,

            Başarı da,  başarısızlık da bir sonuçtur. Başarıda ailenin katkısı olduğu gibi başarısızlıkta da   ailenin etkisinin olabileceğini,  aileler unutmamalıdır. Başarıyı ödüllendirmek çocukta olumlu bir motivasyon yaratır. Ama abartılmamalıdır.

            Başarısızlık da ise ceza doğru bir yöntem değildir. Bu dönemin ara dönem olduğu unutulmamalıdır.  Sonraki dönem karnede ki zayıf notlar sistemli bir çalışma ve Ebeveyn çocuk işbirliği ile kolaylıkla düzeltilebilir. Çocuğun karnesiyle ilgili duygular, çocukları kırmadan, aşağılamadan ve kızmadan konuşulmalıdır.

            Çocuk asla diğer çocuklarla ya da kardeşleriyle kıyaslanmamalıdır.

            Çocuğa olumsuz yakıştırmalarda asla bulunulmamalıdır.(Örn: Tembel, geri zekalı, aptal vs.)

            Aileler tatil sürecinde mümkün olduğu kadar çocuklarıyla zaman geçirmeleri önemlidir. Özellikle çalışan anne babalar izinlerini bu dönem almaları doğru olur. Çocukla iletişim içinde olmak, onunla konuşmak ve verimli zaman geçirmek hem çocuk için hem aile içi iletişime katkı sağlar  ve başarıyı olumlu motive eder.

            Tüm öğrencilerimize iyi tatiller” diyerek sözlerini tamamladı.

 

           

 

                

Editör: TE Bilişim