Niğde Üniversitesi ile GESİAD’ın ortaklaşa düzenlediği ve Bank Asya’nın desteklediği “İslam’da Temel Ticari Prensipler” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Mustafa Bayrak, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ecemiş, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Ayduğan, Bank Asya Konya Bölge Müdürü Emre Türker, GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şan ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu’nun tanıtım filminin sunumuyla devam etti.

 

Konferansın açılış konuşmasını GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şan yaptı. Şan, “Konferansın düzenlenmesinde emeği geçen başta Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür olmak üzere, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Ecemiş’e ve Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu’na GESİAD’ın faaliyetlerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şan’ın ardından konuşma yapan Banka Asya Konya Bölge Müdürü Emre Türker de Bank Asya’nın hizmetleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Türker, başta GESİAD Başkanı ve yöneticileri ile Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve üniversite yöneticileri olmak üzere kendilerinin böyle bir konferansa sponsor olmalarını sağlayan herkese teşekkür ettiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Üniversite-Kent-Sanayi üçgeninde 3 yıldır sürdürülen işbirliğinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, ülkenin gelişmesinin buna doğrudan bağlı olduğunu belirterek “Gelecek nesillere güzel bir Türkiye, güzel bir yaşam sağlamanın bundan geçtiğini birçok defa belirttik. Bundan sonrada bıkmadan usanmadan belirtmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda GESİAD’a ve GESİAD Başkanı Mustafa Şan başta olmak üzere GESİAD yönetim kurulu üyelerine ayrıca bu yılki etkinliklerimizde bize önemli destekleri olan Sayın Belediye Başkanımıza, Sanayi ve Ticaret Odası ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanına, yönetim kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca üniversitenin sanayicilerle birlikte olması hepimiz için son derece önemlidir. Bunun önemi aslında bilgiyle paranın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor. Biz ne zamanki bilgi ve parayı bir araya getiririz o zaman üniversiteyle sanayinin önü büyük ölçüde açılır. Bunun bir adımı olarak Teknokent diğer adıyla Teknopark kuruluş çalışmalarını başlattık. Bütün aşamaları geçti. Şuanda son olarak Bakanlar Kurulu onayı bekleniyor. Bu bağlamda Teknopark’ın hem sanayici hem üniversite için ciddi faydaları ve katkıları olacaktır” dedi.

 

Program İslam’da Temel Ticari Prensipler konulu konferansa geçilmesiyle devam etti. Konferans konuşmacısı Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “İslam Evrensel bir dindir. İslam’ın getirdiği esaslar, bir toplum, bir kavim olarak değil evrensel olarak değerlendirmek gerekiyor. İslam da Mekke’deyken ticaret şekillenmezken Peygamber efendimiz Medine’deyken İslam da ticaret şekillenmiş ve birçok ayet burada gelmiştir” dedi.

 

Ticaretin İslam’a uygun yapılması ayetlerle ve hadislerle desteklenmiştir diyerek konuşmasını sürdüren Döndüren, “Müslümanlar kendi aralarında belirlenen şartlara uyarlar. Haksız kazanç’a yol açacak maddeler müstesnadır. İslam’da haksız kazanca yol açan her şey geri plana atılmıştır. Sahabelerin hayatlarında bunu çok rahat görüyoruz. Ayrıca İslam ticarete ibadet gözüyle bakmıştır. Hangi meslekte olursak olalım cami dışında yapılan iş, Allahın rızasına uygunsa ibadet hükmündedir. Ticarette niyette çok önemlidir. İyi niyetle yapılan ticarette Allah karşımıza ona göre müşteri çıkarırken kötü niyetli ticarette Allah ona göre müşteriyi karşımıza çıkarmaktadır. Bir tüccar çekini, senedini ödemeyi niyet alırsa Allah ona ödeme noktasında kolaylık sağlar. İmzayı atarken ödemeye niyeti yoksa Allah muvaffak etmez” dedi.

 

Soru cevap bölümünün ardından konferans konuşmacımız Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket takdim edildi.

Programın düzenlenmesine sponsor olan Bank Asya Konya Bölge Müdürü Emre Türker’e ise plaketini GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şan takdim etti.

  

 

Editör: TE Bilişim