Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş ; “İkili Öğretimdeki çalışma saatleri eğitimcileri mağdur ediyor”

Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş ikili öğretimdeki çalışma saatleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Uğraş açıklamasın da ; “ 4+4+4 eğitim sistemi sebebi ile, ilköğretim okulu olan, bir çok okul, ilkokula veya ortaokula dönüştürülmüş, bazı okullar da hem ilkokul hem de ortaokul olarak düzenlenmiştir. Dönüştürülen  bu okulların birçoğunda fiziki yetersizlikler sebebi ile aynı çatı altında ilkokul ve ortaokul birlikte eğitim ve öğretime devam etmektedir. Bu durum ikili öğretim yapan bazı Liselerde de mevcuttur.  İkili öğretim nedeniyle öğrenciler sabahın çok erken saatlerinde derse başlamakta, akşam ise çok geç saatlerde dersten çıkmaktadırlar. Bu şekilde eğitim veren okullarda görev yapan, okul yöneticileri ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personel bu uzun mesai saatleri nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktadır.  Bu şekilde görev yapan eğitim çalışanlarının ya fazla çalışma sorunlarının çözümü ya da fazla çalışmaları karşılığında hak ettikleri yasal uygulamaların yapılması hususunda; başvuruda bulundu.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin Bakanlığa yaptığı yazılı başvuru metni:

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

4+4+4 eğitim sistemi sebebi ile, ilköğretim okulu olan, bir çok okul, ilkokula veya ortaokula dönüştürülmüş, bazı okullar da hem ilkokul hem de ortaokul olarak düzenlenmiştir. Dönüştürülen  bu okulların birçoğunda fiziki yetersizlikler sebebi ile aynı çatı altında ilkokul ve ortaokul birlikte eğitim ve öğretime devam etmektedir. Bu durum ikili öğretim yapan bazı Liselerde de mevcuttur.   İkili öğretim nedeniyle öğrenciler sabahın çok erken saatlerinde derse başlamakta, akşam ise çok geç saatlerde dersten çıkmaktadırlar. Bu şekilde eğitim veren okullarda görev yapan, okul yöneticileri ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personel bu uzun mesai saatleri nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Çalışma Saatleri” başlıklı 99. maddesi;

“Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.”  hükmünü içerdiği halde  ikili öğretim yapan bu kurumlarda çalışan yönetici ve yardımcı hizmetler sınıfındaki personel 657 Sayılı DMK’nın “Çalışma Saatleri” başlıklı 99. Maddesinde öngörülen sürelerin çok çok üzerinde çalışmaktadır. Bu çalışmaları karşılığında kendilerine, yönetici olarak görev yapanlara ödenen haftalık 2 saat ek ders ücreti dışında bir ücret de ödenmemektedir.

         Halbuki;

Aynı yasanın “Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı 178. maddesi ;

“A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında:

a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (Bu hallerin devamı süresince),

b) Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması, hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir.

B) (İptal: Anayasa Mahkemesinin 14.2.1997 tarih ve E.1997/20, K.1997/32 sayılı Kararı ile; yeniden düzenleme: 3.4.1998- 4359/4 md.) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.” hükmünü içermektedir.

13.03.1975 tarih ve 15176 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Fazla Çalışmanın Uygulama Esaslarını Gösterir Yönetmeliğin 3. maddesinde“A) Fazla çalışma: Devlet Memurlarının, genel olarak haftalık çalışma süresi olan, 40 saatin üstünde yaptıkları çalışma, fazla çalışmadır. Bu Yönetmeliğin uygulanması yönünden, özel Kanunlarda mevcut yahut Devlet Memurları Kanunu'na veya Özel Kanunlara dayanılarak çıkarılacak Tüzük ve Yönetmeliklerdeki: a) Haftalık çalışma süreleri 40 saatten az olan Devlet Memurlarının 40 saatten fazla çalıştıkları süre;                                                   

b) Haftalık çalışma süreleri 40 saatten fazla olan Devlet Memurlarının; Özel Kanunlarında mevcut veya Devlet Memurları Kanunu ya da Özel Kanunlara dayanılarak çıkarılacak Tüzük ve Yönetmeliklerde belirtilen süreden fazla çalıştıkları süre; Fazla çalışma sayılır.”  denilerek  fazla çalışma ücret ödenmesi gerekliliği ifade edildiği halde, söz konusu personele ne fazla çalışma ücreti ödenmekte, ne de bu çalışmalarının karşılığında izin kullandırılmaktadır.

Yukarıdaki izah edilen mağduriyet ve  mevzuat hükümleri göz önünde bulundurularak bu şekilde görev yapan eğitim çalışanlarının ya fazla çalışma sorunlarının çözümü ya da fazla çalışmaları karşılığında hak ettikleri yasal uygulamaların yapılması hususunda;

Gereğini arz ederiz.


Editör: TE Bilişim