Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen lise öğrencilerine açık bir bilim yarışması olan ve bu sene 9'uncusu gerçekleştirilen INSPO (International Science Project Olympiad) Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı, BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) birimi tarafından düzenlendi.
Okyanus Koleji tarafından organize edilen bu yıl 9.su düzenlenen INSPO Uluslararası Bilim Olimpiyatları 3-6 Ekim 2018 tarihleri arasında Okyanus Koleji Kemerburgaz Kampüsünde gerçekleştirildi. Kampüsün lobi salonunda gerçekleşen bilim olimpiyatında, Türkiye’nin birçok ilinden ve dünyanın birçok ülkesinden birbirinden ilginç ve şaşırtıcı projeler görücüye çıktı.

Türkiye’nin İstanbul, İzmir, Mersin, Ordu, Muğla, Denizli, Ankara, Malatya, Şanlıurfa, Samsun, Isparta, Balıkesir, Kocaeli, Antalya, Adana, Tekirdağ ve Bursa gibi illerinden projeler olimpiyatta yer bulurken, Irak, Malezya, Türkmenistan, Ürdün, Mısır, Ukrayna, Litvanya, İran, Kazakistan, Belarus, Macaristan, Cezayir, Polanya, Tayvan, Slovakya, Peru, İtalya ve Meksika gibi ülkelerden gelen öğrenciler, geliştirmiş oldukları projeler ile jüri ve ziyaretçilerin bir hayli ilgisini çektiler. Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrenciler, birbirinden özel buluşları ve araştırmaları ile jüriyi zorladılar. Genç beyinlerin olgun fikirleri icada dönüşüp; mühendislik, enerji, çevre ve sağlık kategorilerindeki eserler birbiriyle yarıştı.

Bu yarışmaya ön eleme sonunda finale kalarak katılan Niğde BİLSEM ise ilimiz adına INSPO’da ilk defa yer alarak yine bir ilke imza atmış oldu.
Yarışma sonunda Niğde BİLSEM Biyoloji öğretmeni Murat Sakarya danışmanlığında yarışmaya katılan öğrencilerden Ceyda Sakarya ve Zeynep Erdem “Çevre” alanında hazırladıkları projeleri ile yarışma sonucuna göre;

 2019 Yılında Brezilya’da düzenlenecek olan uluslararası “MOSTRATEC” bilim yarışmasında Türkiye’yi temsil etme hakkını elde ettiler. Her yıl Brezilya’nın Novo Hamburgo şehrinde gerçekleşen MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri 2019 yılında 21-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2019 yılında 34.sü olarak düzenlenecek bu yarışmaya dünya çapından 1000'e yakın proje katılmaktadır. Bu önemli organizasyona katılma hakkı kazanan Niğde BİLSEM ise ülkemizi temsil etme hakkı kazanarak Uluslararası düzeyde önemli bir başarıya imza attı.
Ayrıca ikinci bir ödül olarak ise Niğde BİLSEM INSPO 2018 “Çevre” alanında Birincilik ödülüne layık görüldü.  INSPO 2018 de iki ödül birden alan Niğde BİLSEM bu sonuçlarla Uluslararası Bilim Yarışmasında önemli iki başarı elde etti.
 
 
Editör: TE Bilişim