CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in okul öncesi eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 5 yaş çocuklarının net yüzde 75.17’sinin okullu olduğunu açıkladı. Bakan Selçuk’un verdiği bilgiye göre, yaklaşık her 4 çocuktan biri okul öncesi eğitim alamıyor. 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE İSTENİLEN SEVİYEYE ULAŞAMADIK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okul öncesi eğitimde istenilen seviyeye ulaşılamamasına dikkat çektiği yazılı soru önergesinde, “Türkiye’de okulöncesi okullaşma oranının OECD ülkeleri seviyesine erdirilebilmesi için yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa neden bu bağlamda sorunlar aşılamamaktadır? Okulöncesi eğitimde okullaşma oranlarının yükseltilmesi için yapılan çalışmalarda iller arasında oran farklılığı var mıdır? Belirlenen hedefe eren beş il hangisidir? Hedefe en düşük uzak kalan beş il hangisidir? Kamu okullarının yetersiz olduğu yerlerde okul öncesi eğitime de bu durum yansımakta mıdır?

Sosyoekonomik olarak dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitime erişmesi için yapılan çalışmalarda hedefe varılmış mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN YÜZDE 83’Ü KAMU OKULLARINDA 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı resmi verilerine göre Türkiye’de okul öncesi eğitime devam eden 1 milyon 564 bin 813 çocuğun yaklaşık yüzde 83’ünün kamu tarafından açılmış olan okul ve kuramlara devam ettiğini bildirdi

5 YAŞ ÇOCUKLARININ YÜZDE 75.17’Sİ OKULLU 

2018-2019 eğitim öğretim yılında yaklaşık 65 bin yeni çocuk okullaştırıldığını belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,“2018-2019 resmi verilerine göre Türkiye’de 5 yaşta brüt okullaşma oranı yüzde 85,22 olup 5 yaş çocuklarının net yüzde 75,17’si okulludur. Bakanlığımızın hedefi her çocuğun ilkokula başlamadan önce en az bir yıl okul öncesi eğitim almasını sağlamaktır. Dolayısıyla çalışmalarımız bu hedef doğrultusunda devam etmektedir” dedi. 

DEZAVANTAJLI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINA KIRTASİYE YARDIMI 

Milli Eğitim Bakanlığının okul öncesi eğitime yönelik yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Bakan Ziya Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen şartlı eğitim yardımlarından okul öncesi eğitime devam eden çocukların da faydalanmasının sağlandığını, her eğitim öğretim yılı başında il/ilçe kalkınmışlık düzeyleri dikkate alınarak tüm il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine dezavantajlı okul öncesi eğitim kuramlarında kullanılmak üzere kırtasiye ödeneği gönderildiğini ifade etti. 

GEZİCİ ÖĞRETMEN SINIFLARI 

Dezavantajlı çocuklara yönelik olarak yaz okulları ve gezici mobil ana sınıfları uygulamalarına devam devam edildiğini bildiren Bakan Selçuk, “Okulsuz yerleşim yerlerindeki çocuklar için ‘Gezici Öğretmen Sınıfı’ ve ‘Taşıma Merkezi Ana Sınıfı’ pilot uygulamalarının yapıldığını, Suriyeli çocukların yoğun olduğu yerlere de ek fonlarla 356 derslik kurulduğunu bildirdi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Engeli Olan Çocuklar İçin Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi Projesi devam etmekte olup ayrıca Okul Öncesi Eğitimde Erişim ve Kalitenin Arttırılması Projesi de planlanma aşamasındadır. Çocuk gelişiminin her alanını destekleyecek nitelikte olacak şekilde okula erişimi olmayan çocukların ailelerine yönelik 365 günlük erken çocukluk eğitim takvimi yanı sıra 25 parçadan oluşan materyal (oyuncak) seti hazırlanmış ve ahşap bir sandık içine konularak ihtiyaç sahibi ailelere dağıtımı yapılmıştır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLAR OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDEN BAŞLIYOR”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise okul öncesi eğitim alan çocukların, almayan çocuklara göre daha başarılı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığına dikkat çekti. 

Türkiye’de halen her 4 çocuktan 1’inin okul öncesi eğitim alamadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu alanda OECD ülkelerinin seviyesine ulaşılamamış olmasının, eğitim sistemimiz açısından önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Gürer, eğitim sisteminin çok yönlü sorunlarına vurgu yaparak “Sorunların çözümü için kararlı, planlı, her Bakan değişiminde uygulamanın değişmeyeceği istikrarlı ve sonuç odaklı uygulamalara ihtiyaç var” dedi.

 

Editör: TE Bilişim