CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, her 10 öğrenciden birinin ikili eğitim aldığı ülkemizde, bu sistemin uygulamada sorunlarının araştırılarak eğitime yansımalarının değerlendirilmesi için Meclis Araştırması istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ikili eğitim konusunu,  TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.
Ömer Fethi Gürer, ikili eğitim sisteminin plansız artan öğrenci sayısı karşısında yetersiz kalan eğitim mekânların ile uygulanan bir eğitim modeli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de resmi ve özel okullarda 1999 bin 904 kız ve 217 bin 586 erkek olmak üzere toplam 417 bin öğrencinin ortaöğretim kurumlarında ikili eğitim aldığına vurgu yaptı.

İçinde bulunduğumuz eğitim -öğretim döneminde halen 912 okulda ikili eğitim verildiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu sistemin öğretmen ve öğrenciler açısından farklı sorunlara yol açtığına işaret etti. İki grup öğrencinin farklı zamanlarda aynı mekânları kullanarak eğitim almasının, plansız gelişen öğrenci fazlalığının yarattığı sorunun bir çözüm yolu olarak görülebileceğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, ancak bu durumun hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından ileriki dönemlerde telafisi güç bir sorun olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Büyük kentlere göç ile oluşan dalgalanmaların bu kentlerdeki öğrenci sayılarını da doğal olarak arttırdığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İkili eğitim sıkışık bir ders programı ve kısalan ders saatlerinin öğrencilerin eğitimi ve sosyalleşmesini de olumsuz etkilemektedir. Sabah erken saatte okula gelen öğrenciler kahvaltı dahi yapmadan okula giderken öğleden sonra gelen öğrenciler kış aylarında gece karanlığında okuldan ayrılmak durumunda kalmaktadırlar. Sabah geliş ve akşam çıkışa yakın ders saatlerinde yeterince verimli ders işlenemediği ifade edilmektedir. Nüfus yoğunluğu olan ve yeterli okul binası bulunmayan büyük kentler başta olmak üzere ikili eğitim uygulamasının farklı sorunlar ürettiği de ifade edilmektedir. Eğitimde sınıfların yetersizliği için çözüm gibi görülen ikili eğitim uygulama da sıkışıklık ile yeterince eğitim için verimli olup olmadığı da araştırılmalıdır. Okulların sayısının, kapasitesinin, olanaklarının artırılması, eğitimin gelişimi için daha çok kaynak ayrılması ve bütçeden sağlanan desteğin yanında öğretmenler ve MEB çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, olanaklarının genişletilmesi eğitimimiz için sorunların aşılması adına da önemlidir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ikili eğitimin derslik olarak mekânın daha fazla kullanımının yolunu açtığını ancak okulların aynı zamanda daha çok kullanımına neden olacağı için bakım masraflarının da artığını belirtti.

İkili eğitim verilen okullarda ders programlarının yetiştirilmesi için teneffüs ve ders saati aralarının kısaltıldığını da ifade eden CHP Niğde Milletvekili Gürer, bu durumun normal eğitime göre eğitimin sosyalleşmesinin önünü tıkadığını söyledi.  Gürer, “İkili eğitimin bir zorunluluk olarak doğması sorunun öngörüsüz eğitim politikalarının bir yansıması olarak değerlendirmek olasıdır. Bu bağlamda geleceğe dönük öğrenci sayısı olası artışlar, bölgesel değişimlerle ortaya çıkan taleplerinde dikkate alınarak incelenmesi ve geliştirici önerilerin oluşturulması için meclis araştırması yapılmalıdır. Öğretmenler, öğrenciler, yöneticiler ile taraflar ve kurumun bu bağlamda yaklaşımlarının saptanması ve değerlendirme sağlanması ayrıca mekânların durumları ile gerekenlerin belirlenmesi için araştırma katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
 
 
Editör: TE Bilişim