Niğde Üniversitesi  ev sahipliğinde düzenlenen “Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülleri” Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı temsilci ve üyeleri, dekanlar, müdürler, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencisi Oğuzhan Acıyan’ın klasik müzik dinletisiyle devam etti.

Dinletinin ardından Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Temsilcisi Murat Dayıoğlu söz aldı. Dayıoğlu; “ Öncelikle Üniversiteniz bünyesinde bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. 2007 yılında kurulan vakıf Çocuk ve Gençlik edebiyatı adına kurulan ilk ve tek vakıftır. Bu vakıf sanatçı, yazar, gazeteci edebiyatçı ve bilim adamlarından oluşan danışma kurulunun yoğun emeğiyle kuruldu” dedi.

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Temsilcisi Murat Dayıoğlu sözlerini, vakıf ve faaliyetleri hakkında bilgiler vererek ve emeği geçen herkese teşekkür ederek bitirdi.

Murat Dayıoğlu’nun ardından söz alan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat Çocuk edebiyatı çok kapsamlı olduğunu belirterek; “  Fakat onları bir tarafa bırakarak çocuk edebiyatı dünden bugüne hangi noktaya geldi hangi noktaya doğru gidiyor. Bu açılış konuşması vesilesiyle böyle bir meseleye değinmek istiyorum. Çocuk edebiyatı, kadın edebiyatı gençlik edebiyatı gibi kavramlar bazı yazarlarımızca pekte uygun kavramlar olarak görülmemektedir. 

Ancak bilinen ve yaşanan o dur ki gerek çocuk edebiyatı, gerek kadın edebiyatı, artık edebiyat alanında kendine has bir yer edinmiştir. Bunu geriye döndürmek mümkün değildir. Niçin bu böyledir diye sorulacak olursa cevabı da gayet basittir. Her türlü rejim değişikliği beraberinde kadın ve çocuk edebiyatının yükselmesini getirir. Anadolu coğrafyasında tam manasıyla yerleştikten sonra Türklerin hayatında belli başlı iki tane dönüm noktası sorulacak olsa, belirtebilirim ki 1908 II. Meşrutiyet ve 1920 yahut 1923 Cumhuriyettir. Ve dikkat edilirse edebiyatımızda, kültür hayatımızda hem çocuk edebiyatının hem de kadın edebiyatının iki sıçrama noktası tamda bunlardır ve bu boşuna değildir. Her rejim kendisini garantiye almak ister ve bu garantinin yolu da öncelikle kadına ve onun yetiştireceği çocuğa hitap etmekle başlar” dedi.

Kahramanı çocuk olan edebiyat sadece çocuğa hitap eden edebiyat değildir diyen Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat; “ Çocuk edebiyatı bir bütünde değildir. Yetişkinlere hitap eden edebiyat bir bütündür. Fakat çocuklara hitap eden edebiyat her seviye için ayrı ayrı özellikler taşır. Öyleyse hakiki manada çocuk edebiyatı pedagojik ilkelere göre yazılmış bir edebiyattır” diyerek sözlerini bitirdi.

Ödül törenleri kıymet bilmenin ve takdirin olduğu kadar önemseyip teşvik etmenin de bir göstergesidir diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür; “ Amaç emeği ve başarıyı sahiplenme yeni başarıların çıkmasını özendirmektir. Bu yönüyle büyük önemi haiz olan ödüller ve ödül törenleri bir bakıma yapılan işe ortaya koyulan emeğe toplumun gösterdiği bir saygının ifadesidir. Emeğin kutsanması başarının taçlandırılmasıdır. Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı nitelikli çocuk ve gençlik eserlerinin yaygınlaşmasına Türkçemizi doğru ve yalın kullanan yeni kuşak yazarların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl verdiği ödüllerle kutsal bir görevi ifa etmektedir” dedi.

Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür sözlerini; “Gülten Dayıoğlu Çocuk Edebiyatının ülkemizde bir edebiyat alanı olarak kabul görmesinin sağlayan en etkin isimlerden biri olmanın dışında yarım asrı geçen sanat yaşamında 80’e yakın kitabı kaleme almak suretiyle örneğine pek rastlanmayacak zor bir başarının da mümessilidir. Saygıdeğer hanımefendi şuan aramızdaki birçok kişinin en az bir yâda bir kaçını okuduğuna inandığım kitaplarıyla 3 neslin yetişmesine vesile olmuştur” diyerek sürdürdü.

Niğde Üniversitesi Rektörü sözlerini, ödül töreninin hazırlanmasında emeği geçenlere ve katkı sağlayanlara teşekkür ederek bitirdi.

Konuşmaların sonunda Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür tarafından Gülten Dayıoğlu’na hediye takdimi yapıldı.

Program, 15 dakikalık aranın ardından Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Adnan Binyazar ve Feyza Hepçilingirler’in panelistliğini yaptığı Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı paneliyle devam etti.

Panelin ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat tarafından panelistlere teşekkür belgesi verildi.

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı 2015 Yılı İlk Gençlik Romanı Ödülüne “Kora İle Kelebek” adlı eseri ile layık görülen Hanzade Servi’nin ödülünü ise Gülten Dayıoğlu takdim etti.

Ödül Töreninin son konuşmasını Gülten Dayıoğlu yaptı. Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfının 2008 yılından beri gençlik ve çocuk yazarlarına ödül verdiğini ifade eden Dayıoğlu; “Bu hizmet çocuk edebiyatımıza seçkin eserler ve yeni yazarlar kazandırmaya yöneliktir. Ödül törenlerimizi, üniversite eğitim fakültesi ortamlarında gerçekleştirme çabamız törene katılan öğretmen adaylarının çocuk ve gençlik kitapları konusunu bilinç alanlarına çekip yaşam boyu sahipleneceklerine inanmamızdan kaynaklanıyor” dedi.

Gülten Dayıoğlu sözlerini, vakfın kurulmasında maddi ve manevi katkıları olan herkese teşekkür ederek bitirdi.

 

Editör: TE Bilişim