CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’de engelli öğrenci sayısının 306 bin 205 olduğunu açıkladı. 

ENGELLİLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından sözlü olarak yanıtlanması istemiyle yönelttiği soru önergelerinde engelli öğrencilerin yaşadığı problemlerini gündeme getirdi. Engelli çocukların eğitim hizmetlerinden yeterince yararlanıp yararlanamadıklarını soran Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de kaç engelli öğrenci olduğunu ve eğitim alabilecek engelli öğrenci sayısının kaç olduğunun açıklanmasını istedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca,  engellilerin tekerlekli sandalye ile okullara girebilmesi için tüm eğitim kurumlarında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını ve engelli öğrencilerin bilgisayar odaları ve kütüphanelerden yararlanması için bu birimlerin birinci katlara taşınmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu. 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda sözlü olarak verdiği yanıtlarda, eğitim çağında olup özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere yönelik olarak kaynaştırma uygulamaları yoluyla özel eğitim sınıflarında, özel eğitim okullarında, ev ve hastane sınıflarında hizmet sunulduğunu ve tüm öğrencilerin eğitim hizmetine erişimlerini sağlamak ve toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırmak üzere fırsatlar aktarıldığını belirtti. 

Bakan İsmet Yılmaz, “2016-2017 eğitim öğretim yılı 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde özel eğitim –resmî ve özel dâhil olmak üzere- okullarında ilkokul, ortaokul ve meslek lisesinde 45.590 öğrenci, ilkokul ve ortaokulda özel eğitim sınıflarında 40.887 öğrenci, ana sınıfı, ilkokul, ortaokul ve lisede kaynaştırma eğitimi alan 219.728 öğrenci olmak üzere toplam 306.205 engelli öğrenci eğitim öğretim görmektedir” açıklamasında bulundu. 

5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle, fiziksel engelliler için okul binalarında yapılması öngörülen düzenlemeler 2009 tarihli genelgeyle tüm taşra teşkilatlarına duyurulduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu genelgenin hazırlanmasında Türk standartlarının esas alındığını ifade ederek, “Söz  konusu mevzuat düzenlemesiyle, okul girişlerinde ve bahçede kot farkı olan yerlerde engelli rampası yapılması, zemin kaplamalarının kaymayan ve tekerlekli sandalye hareketini güçleştirmeyen malzemeyle kaplanması, kapı genişliklerinin sandalye girişini engellemeyecek şekilde tasarlanması, ara hol, asansör, tuvalet girişlerinde ve iç kısmında manevra alanı bırakılması, birden fazla katlı eğitim yapılarında standartlara uygun engelli asansörü yapılması, engelli tuvalet düzenlenmesi, dersliklerin eşiksiz ve kot farkı olmaksızın tasarlanması, yazı tahtalarının uygun yüksekliğe asılması, tören alanlarının fiziksel engelli öğrencilerin ulaşabilirligini ve hareketini kolaylaştıracak şekilde engellerden arındırılması öngörülmüştür” dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Bakanlığımızca yaptırılan tüm tip projelerde ve onaylanan tüm özel projelerde engellilerin erişimiyle ilgili kriterler göz önüne alınmakta ve yeni okul inşaatlarında uygulanmaktadır. Önceden yapılan okul binalarının zemin katlarında da fiziksel engelliler için eğitim ortamı hazırlanmasının hedeflenmesi ve imkânlar ölçüsünde bu hedeflerin gerçekleştirilmesine çalışılması gerektiği valiliklere talimatlandırılmıştır” diye konuştu. 

14 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren, 2015 yılında yeniden düzenlenen Eğitim Yapıları Asgari Tasarım Standartları Kılavuzu’nda da “Engellilere Yönelik Tasarım Standartları” başlığı altında yeni bir bölüm yer aldığını belirten Bakan Yılmaz, okul içinde ve okul bahçesinde yapılacak fiziksel düzenlemelerin erişilebilir olmasının hedeflendiğini ve 2014 yılında başlatılan yeni tip projelerde belirtilen tedbirler alındığını vurguladı. 

Bakan Yılmaz, “Bakanlığımızca hazırlatılan tip projelerde okula ferah ve geniş bir rüzgârlıklı giriş holünden girilmektedir ve giriş holünde veli bekleme bölümü oluşturulmuştur. Kütüphane mekânı, zemin katta kolay ulaşılabilir konumda, bilgisayar düzenekli, internet bağlantılı, Z kütüphane şeklinde bilgisayar dersliği ile birlikte iç içe geçmeli 2 oda tarzında düzenlenmiş, kantinler kafeterya şeklinde geniş ve ferah olarak yine zemin katta, bahçe çıkışı imkânlı tasarlanmış, çok amaçlı salonlar, temsil, konser, toplantı gibi eğitsel faaliyetler için kullanılabilecek bir mekân olarak tercihen zemin katta düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.

Ömer Fethi Gürer Bakan açıklamalarına rağmen çok sayıda okulda engelli erişimi ile ilgili giriş düzenlemesi olmadığını bu bağlamda çalışmaların hızla yapılması gerektiğini söyledi. Görme Engelliler için kitap okuma gönüllülerinin kütüphanelere yönlendirilmesini bu bağlamda bilinç geliştirilmesinin ihtiyaç olduğunu ifade etti. Okullarda kütüphanelerin üst katlarda olduğunu bu anlamda düzenlemeler gerektiğini de ifade etti.

​ 

Editör: TE Bilişim