Niğde geçtiğimiz günlerde yeni eğitim sistemine geçti. Niğde’de görev yapan 4 bin 385 öğretmenin merakla beklediği “yeni eğitim sisteminde öğretmenler durumu” konusunda Niğde Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci açıklamalarda bulundu.

Ekinci, yeni eğitim sisteminde öğretmenlerin mağduriyetlerinin söz konusu olmadığını ifade ederek, yeni eğitim sistemine Niğde’nin  diğer illere nazaran kolay bir geçiş dönemi yaşayacağını söyledi.

Geçiş dönemlerinde ufak tefek problemlerin olacağına dikkat çeken Ekinci; “Karşımıza bir sorun çıktığında Bakanlığımızla istişare ederek, sorunu çözmeye çalışıyoruz” dedi. 

Ekinci yaptığı açıklamada; “ yeni sistemle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hangi okulda kaç tane öğrencimiz var,  kaç tane sınıf var ve bu sınıflarda hangi dersleri görecek. Ders dağıtım çizelgesi dün itibariyle elimize ulaştı. İlkokul birinci sınıfta ve ortaokul birinci sınıfta yani beşinci sınıfta yeni sisteme geçiyoruz. Yenin sistem yani yeni bir ders programı var. Diğer sınıflar aynı şekilde devam edecekler. Hangi okulda kaç tane öğretmene ihtiyacımız olduğunu net bir şekilde ortaya çıkacak.  Yani yeni eğitim sistemini göre ayarladığımız okullarında kaç tane öğretmene ihtiyaç var bunların sayıları belli olacak. Sayılar belli olduktan sonra bunu açıklayacağız” dedi.

Öğretmelerin Mağduriyeti Söz Konusu Değil

Ekinci; “  Eğer ki fazla öğretmen sayısı olur ise tayin isteyecekler olmazsa aynı okullarında devam edecekler. Fazla birinci sınıf açıldı.  22 mevcutlu sınıflar oluşturuldu. Fazla birinci sınıf açtık ki öğretmenlerimiz aynı okullarında kalsınlar. 3 senelik bir süreç olacak bu süreç içerisinde sistem tam anlamıyla oturmuş olacak. Bu sene hallolacak bir şey değil. Bizim ortaokul olarak ilan ettiğimiz yere bu sene birinci sınıf almayacağız. İlkokul olarak ilan ettiğimiz yere de ortaokul birinci sınıf almayacağız. Okullarında eğitim öğretimlerine devam eden mevcut öğrenciler mezun olacaklar. Niğde okullarında şöyle bir değişiklik var biliyorsunuz Atatürk ilköğretim okulunu biz imam hatip olarak düzenledik. O okuldaki öğretmelerimiz sınıf öğretmenlerimiz aynen Hazım Tepeyran’a Sınıf öğretmeni olarak gidecekler. Ortaokul öğretmelerimizde aynen Atatürk Ortaokuluna gidecekler. Bu durumdan öğretmelerin mağduriyeti söz konusu değildir. İhtiyacımız olan branş öğretmenleri yine Atatürk’te kalmaya devam edecekler. Bizim şöyle bir sıkıntımız olabilir eskiden beşinci sınıfı bitiren öğretmenler birinci sınıfı okutuyorlardı, şimdi dördüncü ve beşinci sınıf okutan öğretmenler birinci sınıfı okutacaklar. Sınıf öğretmenleri fazla olacak  bu yüzdende birinci sınıf sayısını yüksek tuttuk, branş öğretmenlerinde zaten hiçbir sıkıntı ve değişiklik olmayacak. Ayrıca branş öğretmenlerine ihtiyacımız olacaktır. Eskiden ortaokul 3’dü şimdi 4’e yükseldi” diye konuştu.

Niğde Kolay Bir Geçiş Dönemi Yaşayacaktır

 Geçiş dönemlerinde  ufak tefek problemlerin olacağına dikkat çeken Ekinci; “Öngörülenlere karşı biz önlemlerimizi alıyoruz. Karşımıza bir sorun çıktığında Bakanlığımızla istişare ederek sorunu  çözmeye çalışıyoruz. Yani Niğde de yaşanana sorunlar Türkiye’nin her yerinde var. Şunu söylemek istiyorum ilimiz diğer illere nazaran daha kolay bir geçiş dönemi yaşayacaktır. Yani bizim sorunumuz diğer illere göre daha az” dedi.

Okul Öncesinde Kademeli Eğitim

 “Okul öncesi eğitimde ise bazı ortaokullarda bulunan okul öncesi sınıflarını bu geçiş sürecinde olduğumuz için kapatmak zorunda kalıyoruz” diyen Ekinci; “ Anaokullarımız tam gün eğitim görüyorlardı ve tam potansiyellide çalışmıyordu. Bu okullarımız, bizde mümkün olduğu kadarıyla bu anaokullarımızda 2 sınıf tam gün eğitim görüyorsa 2 sınıfta kademeli eğitim görmesi için çalışmalarımız var. Yani hem sabahçı hem öğlenci olsun onlarda da sınıf öğretmeni anaokulu öğretmeni ihtiyacımız olacak. Anasınıfını kapattığımız yerdeki öğretmenlerimizi de oralarda değerlendireceğiz. Herhangi bir sorun öngörmüyoruz. Tekrar söylüyorum bu bir geçiş dönemi bazı sorunlar problemler ile karşılaşabiliriz” şeklinde konuştu. 



Editör: TE Bilişim