Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre ehliyet sınavında enbaşarılı iller sıralamasında yüzde 87,2 ile Niğde birinci oldu.


Milli Eğitim Bakanlığı trafik kazalarını azaltmak, bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ni 2013 yılında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirdi. Yapılan değişiklikle birlikte bakanlık gerekli görülmesi durumunda, direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla bazı bölgelere temsilci gönderdi. Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 60'lara kadar düştü. Yönetmelikten önce neredeyse kursa kayıt yaptırıp sınavlara giren herkes ehliyet sahibi olurken bakanlık temsilcilerinin bulunduğu sınavlarda 10 kişiden 4’ü ehliyet alamadı.



EHLİYET SINAVINDA EN BAŞARILI İL NİĞDE EN BAŞARISIZ İL DENİZLİ

Bakanlık verilerine göre ehliyet sınavlarında en başarılı iller sıralamasında yüzde 87,2 ile Niğde birinci olurken, yüzde 86,5’le Siirt ikinci ve yüzde 82,2 ile Kırşehir üçüncü oldu.


başarısız iller sıralamasında ilk sırada yüzde 56 ile Denizli ilk sırada yer aldı. Denizli’yi sırasıyla yüzde 62,8’le Edirne, yüzde 63,4’le Uşak izledi. Direksiyon uygulama sınavlarına ilk girişte başarısız olanların önemli bir kısmı dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadığı gözlendi. Sürücü adaylarının başarısız olduğu diğer uygulamalardan bazıları ise şu şekilde sıralandı: “Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanıyor. Araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemiyor. Direksiyon hâkimiyeti zayıf. Araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı bulundu. Yaya, okul ve hemzemin geçitlerinde geçiş kurallarına uymuyor. Aracı geri viteste kullanma kurallarına uymuyor. Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor. Eğimli yolda aracı durdurma ve kaldırma becerisi yetersiz.”

Editör: TE Bilişim