Eğitim-İş Sendikası Niğde Şubesi  üyeleri 4+4+4 adı verilen Eğitim yasasını protesto etmek için  bu gün 1 günlük iş bırakma eylemi yaptılar. Bir grup Eğitim-İş Sendikası üyesi Niğde Cumhuriyet Meydanında bu gün öğle saatlerinde bir  basın açıklaması yaptı.

 

 

Niğde Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasını  Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Niğde İl Temsilcisi Timur Özkan okudu.

 

Basın açıklamasını aynen yayınlıyoruz.

 

AKP’li 5 grup başkan vekili tarafından 03.02.2012 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasa Teklifi, meclis genel kuruluna gelmiş bulunmaktadır.

          

Eğitim işkolunda örgütlü sendikalar, bilim insanları, akademisyenler ve kamuoyu tarafından yeterince tartışılmadan, Milli Eğitim Bakanlığı da yok sayılarak hazırlanmış olan bu  yıkım yasasını Eğitim-İş olarak  kabul etmemiz mümkün değildir.

 

           AKP İktidarı,  sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasal partilerin tüm itirazlarına kulağını tıkamıştır. Yasa teklifi Milli Eğitim Komisyonundan AKP milletvekillerinin maharetleri sayesinde,  tarihte eşine az rastlanır bir oylamayla 30 dakikada geçmiştir. Yaşamsal öneme sahip, eğitim sistemimizi ilgilendiren bu yasa teklifi, yangından mal kaçırır gibi kabul edilmiş, muhalefet milletvekillerine meydan dayağı çekilerek adeta faşizm uygulanmıştır.

 

FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA!

 

         Böylece TBMM’ye ve demokrasiye karşı vahim bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Her fırsatta ileri demokrasiden söz eden Başbakan,  yürütmenin başı olarak yasama organını baskı altına almış, yasanın çıkarılacağı tarihi bile kendisi belirleyerek var olan demokrasiyi de katletmiştir.

 

        Toplumun geleceğini, yetişmekte olan bireylerine verebildiği eğitimin niteliği belirler. Eğitimin en önemli amacı ise her türlü dogmalardan uzak, özgür ve bilimsel düşünebilen insancıl yurttaşlar yetiştirmektir. Bireyin hakkı ile onun içinde yaşayacağı ve özgürleşeceği toplumun gereksinimleri, ulusal ve evrensel değerler dikkate alınarak düzenlenmelidir. Böylece eğitim, hem yaşamsal becerileri  geliştirecek, hem insan aklını özgürleştirecek, hem de ona yurttaşlık bilincini kazandıracaktır.

 

  AKP YASANI AL BAŞINA ÇAL!

 

    AKP bir taraftan ülkeyi ABD emperyalizminin ileri karakolu haline getirip neredeyse  tüm komşularımızla savaş haline getirirken hem dış politikada hem iç politikalarda sürekli bir gerginlik ve kaos ortamı yaşanmaktadır.Toplumsal baskı sürekli artmakta,bağımsızlığımız ayaklar altına alınmaktadır.Bu gergin ortam bu karabulutlar artık dağılsın istiyoruz,huzur istiyoruz,Bağımsız,uygar ve gerçekten demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz.AKP iktidarının en son icadı olan 4+4+4 sistemi  ülkemizde yaşanan bu gerginliği ve kargaşayı daha da artıracaktır.  

Teklifin yasalaşması halinde ise;

 

·         Öğretim Birliği (Tevhid-i Tedrisat)Yasası ortadan kalkacaktır.

·         Mektep-medrese ikilemi yeniden yaratılacaktır. 

·         Kamusal eğitim sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilecek, eğitimin yükü velilerin sırtına yüklenecektir.

 

PARASIZ,KAMUSAL, HALKÇI EĞİTİM!

·         İkinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak tüm ortaokullar imam hatip haline getirilecektir.

·         Süreç içerisinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılarak karma eğitimden vazgeçilecektir.

·         Beşinci sınıfların kaldırılmasıyla on binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşecektir.

·         “Çocuk işçi” sayısı ve  “çocuk istismarı” artacaktır.

·         Kız çocuklarının okullaşma oranı düşecek,“Çocuk gelin” sayısı hızla artacaktır.

·         Kademeler arası geçişlerde sınav uygulanacağından dershanelerin sayısı daha da artacak, buna bağlı olarak çocuklarımız küçük yaşta dershanelerle tanışacaktır.

·         Mesleki yönlendirme küçük yaşlarda yapılacağından mutsuz ve başarısız bir toplum yaratılacaktır.

·         Sanayi bölgelerinde patronlara kurdurulacak olan meslek okulları ile çocuk işçilerin emeği daha kolay sömürülecektir.

·         Tüm dünyada önemsenen okul öncesi eğitim yok sayılacaktır.

·         8.yılın sonunda açık öğretim uygulaması ile birlikte yoksul halk çocukları örgün eğitimin dışında tutulacaktır.

·         Eğitimde program bütünlüğü bozulacak bilimsel, laik,ulusal ve demokratik eğitim ilkelerinden vazgeçilecektir.

      4+4+4 bahane edilerek rant kapıları sonuna kadar açılacaktır 

 

AKP iktidarının bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok sayarak gericileştirmesine ve piyasalaştırmasına karşı; geleceğimize, iş güvencemize, ülkemize ve emeğimize sahip çıkmak için üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz.Niğde nin her yerinden Çamardı dan,Ulukışla dan Bor dan Altunhisar dan Çiftlikten gelen eğitim emekçileri olarak burada alanlardayız.Ferman padişahınsa alanlar meydanlar bizimdir diyoruz.

 

İŞÇİ MEMUR EL ELE GENEL GREVE!

 

Bize destek veren tüm demokratik kitle örgütlerine teşekkür ediyoruz.Bundan sonrada, siyasi partileri , sendikaları ve halkımızı bu ucube yasaya karşı vereceğimiz mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz.

  

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.


 

                                                                 Yönetim Kurulu Adına

                                                                       Timur ÖZKAN

                                                                           İl Başkanı





Editör: TE Bilişim