Niğde  Ensar Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören 9 yaşındaki  down sendromlu Zeynep Özcan okuma-yazma öğrendi.   Zeynep’in bu başarısı diğer down sendromlu çocuklarına ve ailelerine umut oldu.

Öğretmenlerinin, ailesinin ve kendisinin sabır ve gayretleriyle okuma yazma öğrenen Zeynep için öğretmenleri sürpriz “Ben de Okuyorum” kutlaması yaptı.  Kutlama da Zeynep pasta kesti, öğretmeni  Sabri Eren “Artık Okuyorum” madalyası verdi.

Ensar Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Sabri Eren: “Down sendromlu çocuklar normalde okuyamazlar diye toplumda bir kanı var. Hatta, bir çok ailede çocuğuyla çok fazla ilgilenmiyor. Zaten bunlar okuyamaz, kalıplaşmış bir kabullenmişlik var toplumumuzda. O yüzden çok fazla emekte vermiyorlar ama biz şunu görüyoruz: Çocuklara emek verdiğiniz zaman, çalıştığınız zaman, anne, baba, aile hep beraber hatta tek bir öğretmen değil bizde diğer okullarda da devam eden öğrencilerimiz var. Tüm öğretmenleriyle beraber eşgüdüm içerisinde bir çalışma olduğu zaman, biz sadece down sendromlu çocuklarımızın değil, tüm çocukların okumak için bir şansı olduğunu biliyoruz. Bugün bunun içinde bir etkinlik yaptık. Bu etkinliğin amacıda bir farkındalık oluşturmaktır toplumda. Zeynep şanssız dönemlerde geçirdi bu yönden ama son dönemlerde hem diğer okullardaki öğretmenleriyle beraber bir çalışma en azından karşılılı görüşme bir fikir alışverişinde bulunabildik. Annesi ve babasının emeği de büyük. Gerçekten çok sabır gerektiren bir durum. Çok şükür okuma yazmayı öğrendik” dedi

MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışmaya başladı MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışmaya başladı

4 YILDIR ZEYNEP İLE ÇALIŞIYORUZ

Ensar Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Sabri Eren : “Zeynep’le yaklaşık on yıldır birlikteyiz. Son 4-4.5 yılı sadece okuma üzerine çalışıyoruz. Bunun için bir kaç tane deneme yaptık. İlk başta ses temelli okuma yöntemini denedik. Ondan sonra sesli harfleri verip, hece yöntemine yakın bir okuma sistemi denedik. Hece yöntemi var. Bu hece yöntemiyle daha hızlı ilerledik. Tabi onun altyapısı da var, bazı harfleri de öğrenmişti, birleştirmeyi yapamıyordu. Sonradan birleştirdi ve okumayı başardı. Zeynep ilk geldiğinde iki yaşındaydı. O zaman yürüyemiyordu bile. Fizik olarakta biliyorsunuz down sendromluların kasları birazcık yumuşak. Yazma boyutuna gelene kadar, onun içinde ekstra bir çalışma gerekti, o kısımda uzun sürdü. Hem çizgi çalışması, boyaması, orda da uzun bir süreç gerekti. Süreçlerin her bir kısmı tamamen sabır. Bıktığınız zaman yarıyol da bıraktığınız zaman zaten onun karşılığını alamıyorsunuz. Uzun bir süreç, 4-4.5 yıldan bahsediyoruz. Herhangi bir kısmında bıkmış olsaydık zaten bu mutlu sonla karşılaşamayacaktınız” diye konuştu.

Ensar Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde öğrencilerle bire bir ilgilendiklerini ifade eden Eren: “Özel eğitim kurumu olduğumuz için birebirde alıyorlar, grup eğitimlerimizde var. Her öğrenci grup eğitimi almıyor. Diğer gittikleri okulda da özel alt sınıflar var. Hepsi hangi kademeye uygunsa onlar için onlara uygun eğitim bir sistemi var zaten. Milli Eğitim hangisini uygun görürse oradan devam ediyorlar” dedi

ZEYNEP DİĞER AİLELERİMİZE ÖRNEK OLUR

“Zeynep diğer ailelerimize örnek olur. Onlar için bir umut olur” diyen Eren: “ Biz biraz daha karamsar bir milletiz. Herkes böyle daha eleştirel bakıyor, olmaz kısmından bakıyor. Herkes işte daha zor diyordur mutlaka. Onlar iyi olan yorumları çekip alsınlar aralarından çünkü bu işin sonu umut. Umudunuz olmazsa zaten hiçbir şey yapamazsınız. Hiçbir şey yapamazlarsa, biz Zeynep'in annesi ile daha önce konuştuğumuzda hep böyle demiştik. Yani hiçbir şey olmazsa denedik ama olmadı derler. İçleri rahat eder” dedi.

KAZANAN ZEYNEP OLDU

Zeynep’in annesi Gülcan Özcan, yıllardır  verdiği  mücadelenin karşılığını çok güzel bir şekilde aldığını belirterek: “Olmaz dediler oldu. Yapamaz dediler yaptı. Bunlar çok güzel şeyler. Kazanan Zeynep oldu” dedi.

Özcan: “Ben çok mutluyum. Özel bir çocuğun annesi olarak  yıldır verdiğim mücadelenin karşılığını çok güzel bir şekilde aldım. Bu son yaşadığımız dört yıl içerisinde okuma yazma çalışmalarımız, arayışlarımız çok oldu. Çok olumsuzluklar yaşadım, çok kırıldığım anlar oldu. Olmaz dediler oldu. Yapamaz dediler yaptı. Bunlar çok güzel şeyler. Zeynep'in geçmişe dönüp mazisinden konuşacak olursak, cidden çok uzun ve meşakkatli bir yoldan geldik biz. Hiç bilmediğim bir dünyanın çocuğunu elime aldım ve şimdi bakıyorum ki çok güzel yerdeyiz. Kızım kendini ifade edebiliyor, konuşabiliyor, okuyup yazabiliyor, kıyafetini seçebiliyor, tercihlerini söyleyebiliyor. Bunlar bir aile için herhalde olağanüstü durumlar. Benim içim öyle cidden anlatılmaz yaşanır dedikleri bu olsa gerek. Biz Zeynep ile okul hayatına başladığımızda kreşten başladık, sonrasında kaynaştırma öğrencisi olarak  devam ettik. Belli bir dönem sonra kaynaştırmamız alındı bizden çocuk yapamaz diye. Şuan biz ağır engelli okuluna gidiyoruz. Oradan devam ediyoruz. Bize destek veren kurumlara, öğretmenlerimize, Zeynep başka yerlerden de destek aldı. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Emeğin karşılığı ortada. Biz bir ekip çalışması içindeydik. Hocalarımızla, kurumumuzla, anne-baba abla ilişkisiyle, etraftan insanların yardımıyla, aldığım fikirlerle, desteklerle tamamen bir ekip çalışmasıyla biz bunu kazandık. Daha doğrusu Zeynep kazandı diyorum çünkü başardı. Gerçekten olmaz denileni biz Zeynep’le başardık” dedi.

ENSAR ÖZEL  EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİNE TEŞEKKÜR EDERİM

11 yıldır Ensar Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde olduğunu belirten Özcan: “Ekip olarak işe başladım. Önce tektim, sonra çoğaldık, büyüdük, gruplaştık. İstişareler yaparak ekibimizle öğretmenlerimizle. 11 yıldır Ensar Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindeyiz. . Çok güzel yollar katettik. Zeynep Sabri hocayla beraber büyüdü. Kesinlikle  tüm süreçlerini biliyor A'dan Z'ye. Buradan Zeynep adına, kendim adına emeği geçen tüm emektarlara teşekkür ediyorum Ayrıca Ensar ve Sabri hocama müteşekkirim. Çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun diyorum. Ve buradan bütün annelere de diyorum umutsuz olmayın, sabırlı olun, sabrın sonu selamettir. Bunu yaşadık inşallah bütün özel anneler ve çocuklarda bu güzelliği yaşarlar diye temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim