Çiftlik Kaymakamlığı tarafından yürütülen Engellerin Önünde Engelsiz Durabilmek Projesi’nin finali muhteşem bir törenle yapıldı. Vali Âlim Barut, burada yaptığı konuşmada, projede görev alan herkese teşekkür ederek, “Çiftlik halkı, bu işe gerçekten gönül vermiş. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Bu proje, zihinlerdeki engelleri kaldırmıştır” dedi.
 
İlçenin spor salonunda yapılan törene Niğde Valisi Âlim Barut, Çiftlik Kaymakamı Mehmet Parlak, İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Çiftlik Belediye Başkanı Yusuf Öcal, İlçe Millî Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Belde başkanları, muhtarlar, engelli vatandaşlar ve davetliler katıldı.
 
Törende bir konuşma yapan Vali Barut, bu projenin Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye edilen ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyası kapsamında; Milli Eğitim Bakanlığı ve Devlet Bakanlığının destekleri ve Beyazay Derneği tarafından yürütüldüğünü söyledi. Türkiye çapında bu projenin Niğde’de ve özellikle Çiftlik’te başarıyla yürütüldüğünü vurgulayan Vali Barut, “Niğde’de zihindeki engelleri kaldırmayı başardık. Bu proje başarıyla ve itinayla yürüyor. Çiftlik halkı bu işe gerçekten gönül vermiş, emeği geçenleri yürekten kutluyorum” dedi.
 
“Engeller Önünde Engelsiz Durabilmek” adlı proje kapsamında ilçede birçok yeniliklere imza atıldığını belirten Kaymakam Mehmet Parlak da, proje kapsamında Çiftlik’te ulaşmadıkları engelli kalmadığını söyledi. Proje kapsamında engelli aileleri ziyarete başladıklarını söyleyen Kaymakam Parlak, “Engelli ailelerine sağlık taraması, ilçemize engelli tuvaletleri ve engelli çocukları gezilere götürdük. Ayrıca, engellilerinde askerlik duygularını tatmaları sağlamak maksadıyla bir grup engelli öğrenciyi alay komutanlığına götürüp asker gibi bir gün geçirmeleri sağlandı. Bu proje Çiftlik’te başarıyla yürüdü ve budan sonra da devam edecektir” şeklinde konuştu.
 
İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser de Çiftlik’te böyle bir projenin başarıyla yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında “Bu vesile ile bu kampanya ve projeye destek veren başta sayın valimiz olmak üzere tüm yetkililere ve bu projenin hazırlanmasında emeği geçen kaymakamımıza, ilçe millî eğitim müdürümüze, özel eğitim okulumuzun sahibi ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.
 
Niğde’de resmi ve özel eğitim kurumlarından eğitim alan engelli sayısı bin 250 civarında olduğunu vurgulayan Millî Eğitim Müdürü Eser, okula gidemeyecek durumda olan 13 çocuğumuza evde eğitim verildiğini ve 8 okulumuzun bünyesinde özel sınıfta 30 çocuğumuza eğitim-öğretime kazandırıldığını söyledi.
 
“Engelliler için iyi bir gelecek, Türkiye için iyi bir gelecek demektir.”
Engelli vatandaşlara hizmet etmenin artık bir lütuf olmadığını vurgulayan Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası İl Koordinatörü ve Beyaz Ay Derneği Niğde Şube Başkanı Mesut Alkan da, “Bu bir lütuf değil, bu bir insan hakkıdır.Engellilere verilen eğitim bir hükümet politikası, bir devlet politikası olmuştur” diye konuştu.
 
Devletin okula gidemeyecek durumda olanların evine öğretmen göndermek suretiyle evde eğitim verildiğini hatırlatan Alkan, “Devletimiz yetişemediği yerde özel sektöre; bu eğitimi verin ben de karşılığını vereyim diyor ve ücretini ödüyor. Özürlü çocuğu olan anneye işe gitme, çocuğunla ilgilen sana ayrıca para vereyim diyor ve veriyor. Anayasada ifadesini bulan Sosyal Devlet Anlayışı işte budur.” dedi.
 
Engellilerin topluma kazandırılması için her kuruma görev düştüğünü hatırlatan Alkan, Millî Eğitim Müdürlüğü, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşların bu çalışmaların içinde yer alması gerektiğini söyledi.
 
Engellileri görmezden gelmenin artık mümkün olmadığını belirten Beyaz Ay Derneği Niğde Şube Başkanı Mesut Alkan şunları söyledi:
 
“Kendimizi onların yerine kendimizi koyarak, bizim de bir engelli adayı olduğumuzu düşünerek onların önündeki engelleri kaldırmak, engelli eğitimine önem vermek, her türlü desteği sağlamak ve onları yüreklendirmek zorundayız. Tüm sivil toplum kuruluşları gibi, Beyaz Ay Derneği Niğde Şubesi olarak İş-kur ile ortaklaşa, Görme Engelli kardeşlerimize yönelik 360 saatlik Bilgisayar kullanım kursu düzenledik ve sertifika verdik, yaz tatilinde yine görme engelli öğrencilerimize yönelik bu kursu tekrarlamak istiyoruz. Ayrıca, dernek olarak Büro yöneticiliği ve danışmanlık kursu planladık, Eylül-ekim ayları için bu kursu başlatacağız.”
 
Konuşmaların ardından Niğde Hüdavent Hatun İşitme Engelliler Okulu öğretmen ve öğrencilerinden oluşan halk Oyunu ekibi gösteri sundu, proje kapsamında düzenlenen resim yarışmasında birinci olan engelli öğrenci Betül Öztürk'e plaket verildi.

Programın son bölümünde Çiftlik Özel Gelişim Hacettepe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin düzenlediği resim sergisi ve engelliler yararına olan kermes açıldı. Kermesten elde edilecek gelir, ilçedeki engelliler yararına kullanılacağı bildirildi.
 
 
Editör: TE Bilişim