Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu IEA’nın düzenlemiş olduğu Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması-2019 pilot uygulaması, Çiftlik İmam Hatip Ortaokulunda başarıyla uygulandı. 

Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA), 1959 yılından beri, ulusal araştırma enstitüleri ve devlet kurumlarının işbirliğiyle uluslararası düzeyde öğrenci başarıları konusunda çalışmalar yapan bağımsız bir kuruluştur.

5 ve 8. sınıf matematik ve fen alanlarında öğrenci başarısının değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir araştırma olarak uluslararası kabul görmüş TIMSS uygulaması, 1995 yılından beri her dört yılda bir uluslararası başarı eğilimlerini rapor etmektedir. TIMSS 2019, 24 yıllık süre zarfında katılımcı ülkelere eğitim sistemleri ile ilgili ilerleme grafiği sağlayan yedinci değerlendirmedir. Bu araştırma, dünya çapında matematik ve fen alanlarında öğrenim ve öğretimin geliştirilmesine yardımcı olmak amacı ile ulusal eğitim sistemleri arasındaki farklılıkları ölçmek ve yorumlamak için tasarlanmıştır. TIMSS 2019 kağıt tabanlı değerlendirmeden elektronik tabanlı değerlendirmeye (eTIMSS) geçmiştir.

TIMSS 2019’a 60’tan fazla ülke katılacaktır. Türkiye de bu önemli projeye katılan ülkeler arasında yer almaktadır. Araştırma için tüm okullar ülke genelini yansıtacak şekilde rastgele seçilmektedir. Örnekleme seçilen her bir ortaokul içerisinde en az bir 5. sınıf ve en az bir 8. sınıf araştırmaya katılmak üzere seçilmiştir. Seçilen sınıflardaki öğrenciler TIMSS başarı testlerini ve öğrenci anketlerini kullanmışlardır. Ayrıca, 5. sınıf öğrencilerine evlerinde aileleri tarafından doldurulmak üzere Ev Anketleri verilmektedir.
 
 
Editör: TE Bilişim