Kömürcü Köyü Çanakkale Şehitleri İlköğretim Okulu salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya.


Türk Eğitimsen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş, Kömürcü köyünün su sorunu ve burada bulunan Çanakkale Şehitleri İlköğretim Okulu öğrencilerinin salgın tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Uğraş yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi .

 

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızdaki öğrencilerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yüksek seviyede tutulması ve eğitimde hedeflenen kaliteye erişebilmesi, okul binalarının fiziki yapılarından ve çevreden kaynaklanan olumsuz sağlık şartlarının iyileştirilmesi, koruyucu tedbirlerin alınmasına bağlıdır.

 

Okullarda çok sayıda öğrenci bir arada bulunduğu için uygun olmayan koşulların varlığında bulaşıcı hastalıkların görülmesi ve yayılması daha kolay olmaktadır.

 

Okul sağlığını olumsuz yönden etkileyen çevresel etkenler arasında fiziksel etkenler önemli bir yer tutmaktadır. Bu çevre etmenleri arasında su, hava, kapalı ortam kalitesi, aydınlatma, çöp, gürültü, tuvaletler, oyun alanları vb. bulunmaktadır.

 

Öğrencilerin gurup halinde bir arada bulunmaları bulaşıcı hastalıkların artmasını ve hızla yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu yüzden okullarımız da koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir.

 

Buna göre;

-          Okulun uygun yerlerinde yeterli sayıda temiz, sağlam ve çalışır durumda el yıkama evyeleri bulunmalı, tuvaletlerin temiz kullanması ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konularında eğitim verilmelidir.

-           Tuvaletler; yeterli havalandırma düzeneğine sahip olmalı, suyu sürekli olmalı, kanalizasyon bağlantısı bulunmalı, yoksa en kısa sürede sağlanmalı, tuvaletlere sıvı sabun, kâğıt havlu ve peçete konulmalı, sık sık kontrol edilerek, eksiklikler giderilmelidir.

-          Okullardaki tuvaletler mutlaka temiz ve hijyen olmalıdır. Mutlaka her ders arası temizlenmelidir. Temiz ve hijyen olmayan tuvaletler hastalık yayar. Okuldaki hastalıklar tuvaletlerden yayılabilir.


Öğrenciler mutlaka hijyenik ortamda öğrenim görmelidirler. Hijyen için de en önemli ve birinci öncelik mutlaka su ile temizlik yapılmasıdır. Ancak Niğde Merkeze 55 Km. uzaklıkta olan Kömürcü Köyü’nün, borçlarından dolayı elektriğinin kesilmesi nedeniyle pompaların çalışmaması neticesinde on günden fazla suları da kesik durumdadır. Suların kesik olması, 800’ün üzerinde öğrencisi olan Kömürcü Çanakkale Şehitleri İlköğretim Okulu’nda eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir. Taşıma suyla nasıl değirmen dönmezse, taşıma suyla koskoca okulun temizliği ve hijyenin de istenildiği gibi yapılması mümkün olmayacaktır. Onlarca öğretmen ve 800’den fazla öğrenci suların olmaması nedeniyle salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır.

 

Kömürcü Çanakkale Şehitleri İlköğretim Okulu’nda susuzluk nedeniyle salgın hastalık başlaması durumunda sayın yetkililer vicdani ve yasal sorumluluktan nasıl kurtulacaklar? Bu çocuklar bizim çocuklarımız, okul bizim okulumuz, öğretmenler bizim öğretmenlerimiz. Hiç kimsenin öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi mağdur etmeye, onları salgın hastalık tehlikesi ile karşı karşıya bırakmaya hakları yoktur.

 

Başta Niğde Valisi Sayın Alim BARUT olmak üzere tüm yetkilileri bu sorunu çözmeye, Kömürcü Çanakkale Şehitleri İlköğretim Okulu’nda görev yapan değerli öğretmenlerimizi ve öğrenim gören öğrencilerimizi olumsuz bir durum yaşanmadan temiz, hijyenik bir ortamda eğitim-öğretimlerine devam etmeleri için gerekeni yapmaya davet ediyorum. Aksi takdirde o okulda görev yapan eğitim çalışanları ve eğitim gören 800’ün üzerinde öğrencimizin salgın hastalıklar sonucu mağduriyetlerinin vebali ve vicdani sorumluluğu yetkililerin olacaktır.

 



Konu ile ilgili bir başka haber

 Kömürcü’nün Su Çığlığı TBMM’de Yankılanıyor!






Editör: TE Bilişim