Bor Akın Gönen Anadolu Lisesi ‘nde düzenlenen programda Lise son sınıflar yani Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere konferans verildi.

Dahi GEDİK - Editör/Özel
 Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu,  Bor Anadolu Lisesi nin davetlisi olarak konferans salonunda öğrencilerle bir araya geldi .
Geçtiğimiz gün okul konferans salonunda saat 14.00’de gerçekleşen programda ilk olarak Okul Müdürü Mustafa Dündar kısa bir konuşma yaparak, üniversite sınavına hazırlanmakta olan son sınıf öğrencilerine yönelik programın dikkatle izlenmesi gerektiğini ve akıllarına takılan soruları muhakkak sorulmasını vurguladı ve konferansı sunmak üzere konuşmacı Bor Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Emrah Çalapkulu’nu davet etti.
Türkiye’nin en genç Ticaret Oda Başkanı Emrah Çalapkulu görsel ağırlıklı hazırladığı sunumda, öğrencilere Türkiye Ekonomisi, İşsizlik, Gençlerin kendilerini nasıl yetiştirmesi gerektiği ve Ticaret konu başlıkları altında konferansını sundu. Öğrencilerin doğru meslek seçimleri için şimdiki imkanların çok daha kullanılabilir olduğuna değinen Çalapkulu ’’ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik desteğini almalarını’’ söyledi  ‘’ Bizim zamanımızda ben mesleğimi seçtim ama bir çok arkadaşım hasbelkader seçimler yaptı . Okudukları okulu bırakıp yeniden sınava girmeyi göze alamadılar ve çok pişman oldular dedi. Çalapkulu sözlerine şöyle devam etti , ‘Ülkemizin en büyük problemlerinden biri işsizliktir. Ülkemizin % 35 i   0-20 yaş aralığında, buda her yıl 700 000 kişinin iş hayatına atılmak için fırsat kollaması demek. Sizler şanslı okullarda okuyorsunuz iş hayatına atılmak için sevebileceğiniz bir mesleği seçin ve enerjinizi ve yoğunluğunuzu buna harcayın.  Oğlumuza kızımıza iş bul diye gelen aile büyüklerinden bir tanesinin oğlunun eğitim fakültesi mezunu olduğunu söyledi  ve benim oğlum ne iş olursa yapar dedi . Siz böyle bir hata yapmayın. Öğretmensen KPSS yi kazanacaksın.  Sizleri şimdiden üniversiteyi kazanmış olarak kabul ediyorum. Boş vakitlerinizde bolca okuyun ve en az bir lisanı ileri düzeyde konuşacak dereceye getirin. İş hayatına girdiğinizde bir gün bir mevki ye geldiğinizde bunlara ayıracak vaktiniz olmayacak.
İş hayatına atılırken girişimcilik konusuna değinen Çalapkulu , ‘’Kendi işinizi yapmak için çok akıllı olmaya gerek yok fizibiletinizi iyi yapın imkânları ve fırsatları kollayın ve en önemlisi cesur olun yeterli’’ dedi. ‘’İşletme kuracaksan sermayen yoksa; imkanlar var ortaklık var, birde yeniliğe açık olmazsan bunlarında önemi yok. Değişmeyen tek şey değişimdir.  İşletmelerinizde kuralları koyacaksınız her işletmenin anayasaya ihtiyacı var dedi. İşletmeler anayasasını uygularsa kurumsallaşır. Okulunuzun kuralları varsa, yeniliğe açıksa, bilgi paylaşıma açıksa başarı gelir işletmelerinde bir farkı yoktur’’ .
Öğrencilere ‘’kim kendi işini yapmak istiyor? ‘’   diye soran Çalapkulu salonda sadece birkaç erkek öğrencinin elini görünce kız öğrencilere de ‘’ siz ekonomiye katkı sağlamak için girişimci olmalısınız, yoksa ekonomimiz yerinde sayar’’ dedi.
 Konferans sonunda soru cevaplara geçtiğinde bir öğrenci İşletme kurmak için para yoksa devletin imkanları var mıdır? sorusuna,  Çalapkulu; ‘’ sen eğer girişimciysen doğru yerde ve doğru zamanda bir projeyi kolluyorsan para bulunur . Hedefin büyük ama başlangıcın o an için küçük olur. İmkânlarda tabii ki var ‘’ dedi Konferans iyi niyet dilekleri ile son bulurken.
Konferans sonunda da öğrencilerden gelen soruları, Bor TSO Başkanı Çalapkulu cevapsız bırakmadı.
 İzinsiz, haber, metin, fotoğraf alınamaz
Editör: TE Bilişim