Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bor Halk Eğitim Merkezi’nin ortak yürüttüğü 80 saatlik “Arıcılık Eğitim Kursu “ tamamlandı.


Her iki kurum arasında yapılan protokol ile Veteriner Hekim Enver Toklu, tarafından 21.Kasım-10 Ocak 2016 tarihleri arasında 80 saat Arı Yetiştiriciliği Eğitimi verildi.


Kursa katılan 24 kişiden 12’si kursu başarıyla bitirip yapılan sınav sonucu belge almaya hak kazandı. Kursta teorik eğitimin 

yanında sahada arıcılık işletmesinde pratik eğitimler de verildi. Uygulamalarla verilen teorik eğitim pekiştirildi.


Bor Halk Eğitim Müdürlüğünde (HEM) Veteriner Hekim Enver Toklu, tarafından kursiyerlere, arıcılığın tarihçesi, ekonomideki yeri, bal arısının zoolojideki yeri, dünyadaki ve Türkiye’de bal arısı ve ırkları, arılarda çalışma düzeni, arı ürünleri, arılarda ilkbahar ve yaz bakımı, ballı bitkiler, gezginci arıcılık, arılarda ilkbahar ve sonbahar bakımı, arıların kışlatılması, arı hastalık ve zararlılarından korunma,organik arıcılık ile organik arıcılık ile eğitim verildi.


Veteriner Hekim Enver Toklu açıklamasında; ”Bal üretme ve arıcılığın önemine değinerek, amaçlarının geniş flora sahalarına sahip bölgede arıcılık yapmak isteyen kişilerin teknik arıcılık yapmaları için yeterli bilgi düzeyine ulaşmaları, bal ve diğer arı ürünlerini kaliteli ve güvenli bir şekilde teknik arıcılık üretmelerini sağlamak için yeterli bilgi düzeyine ulaşmaları,bal ve diğer arı ürünlerini kaliteli ve güvenli bir şekilde üretmelerini sağlamak olduğunu dile getirdi. Üreticilerin, bal üretimi gibi başka alanlara yönelmesi gerektiğini de vurgulayarak, bu üretimi markalaştırma yolunda gayret sarf etmenin şart olduğunu belirterek. Niğde ve Bor Bölgesinde arıcılıkla uğraşan yüzlerce aile bulunduğunu da sözlerine ekledi. Toklu, böylelikle ürünlerin pazarlamasını bölgenin tanıtımına da katkı sağlayacağını ifade etti.  


Açılan kursların ekonomik canlılığın artırılması açısından önem taşıdığını da ifade eden Veteriner Hekim Enver Toklu,“ Arıcılık kursu bölgemizde yoğun olarak yapılan arıcılık faaliyetleri açısından çok önemli. Çünkü arıcılıkla uğraşan üreticimiz sertifika almaları gerekiyor. Bu sertifika ile hem arıcılar birliğine üye olup, devletten destek alabiliyorlar, hem de nakliye sırasında serbestçe dolaşım hakkına sahip oluyorlar. Bu belge olmadan arıların bir yerden diğer bir yere nakledilmesi mümkün değil. Bölgemizde ki arıcılardan gelen talep doğrultusunda açılan kurslarda teorik ve pratik eğitimden oluşan 40 saatlik ders sonunda kursiyerimize belgelerini veriyoruz. Talep gelmesi halinde arıcılık kursları açacağız” diye konuştu.


Yetkililer, 2016 yılı için de Arı Yetiştiriciliği Eğitimi kurslarının planlandığını ve kursa katılmak isteyenlerin Hal Eğitim Müdürlüğü’ne müracaat ederek kayıt yaptırmaları istendi.

Editör: TE Bilişim