Niğde’de 60 kişi sürü yönetimi kursunu tamamlayarak sertifikalı çoban oldu. 

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü ile Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen “sürü yönetimi elemanı benim” kursu sertifika töreni gerçekleştirildi. Niğde'nin Bor ilçesi ve köylerinden kursa katılan 60 çobana kurs bitirme sertifikaları verildi.

Bor İlçe Halk Eğitim Merkezinin toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Çukurkuyu Belediye Başkanı İleri Koçak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdür yardımcısı Sadettin Yılmaz, Bor Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ethem Erdoğan, Bor Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ziya Arslan ve kursiyerler katıldı.

Programdaki konuşmasında son 3 yıl içerisinde, her yıl olmak üzere eğitimler düzenlediklerini söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Sadettin Yılmaz, "Sürü yönetimi elemanı benim eğitimi 2015 yılında başlamış olup, bakanlığım, İş-Kur ve Ziraat odaları tarafından bir protokolle çoban mesleğine bir statü kazandırma amacıyla yapılan çalışma neticesinde başlamıştır. Burada da tabi ki mesleğe statü verme adına sürü yöneticisi olacakta adlandırılmıştır ancak ben öz Türkiye'miz olan çobanlık mesleğini çoban olarak da tanımlanmasına taraf olanlardanım. Bu eğitimin getirdiği haklarında temelinde az da olsa bizim fikirlerimiz yer aldı bundan dolayı da hakikaten mutluluk duymaktayım" dedi.

Kursu birincilik derecesiyle bitiren Çoban Hamit Kazan ise, "Devletimizin bizlere vermiş olduğu bu imkanlardan yararlanmak istedik. Bizlere bu yardımı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra hayvancılığımız ekonomide tükenmekte olduğu için böyle bir kurs düzenleyerek bunu yükseltme düşünceleriyle bizlere yardımcı oldukları için herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"Sertifikalı çoban olduk"
Artık sertifikalı çoban olduklarını söyleyen çoban Kazan, "Sertifikalı çoban olmamızın yanı sıra devletimizin bize vermiş olduğu imkanlardan yaralanacağız. Aynı zamanda sürü yöneticisi olan arkadaşlara sigorta işlemlerine 250 koyunu olan arkadaşlara devletimizin vereceği primlerden dolayı biz çobanlar açısından çok iyi oldu. Bu uygulamadan memnunuz. Aynı zaman da devletimizin ve birlik başkanlarımızın arkamızda olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Kursu tamamlayan 60 çobana sertifikaları düzenlenen programda takdim edildi.
Editör: TE Bilişim