Kısa adı Bilsem, Bilim ve Sanat Merkezi Niğde’deki adı Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi, Türkiye’de bir çok ilde olduğu gibi Niğde’de Bilsem var. Çok güzel, başarılı faaliyetlerini biliyoruz, haberleştiriyoruz

Haber-Yorum: Selim GÖKEL

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Niğde Bilim ve Sanat Merkezi 2013 yılında açıldı. Bilim Sanat Merkezleri,  okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün zekalı, yetenekli çocukların, normal eğitim kurumlarınca gelişimlerini tamamlama imkanları sınırlı olmasından dolayı, kendi yeteneklerinin farkında olmalarını, zeka ve yetenek kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için açılmış, yine MEB’e bağlı ama bağımsız eğitim kurumlarıdır.

Türkiye’de hemen hemen her ilde olmak üzere 10 bin öğrenci, Niğde’de ise  öğrenim gören 75 tane parlak öğrenci var. 7 Derslik ve 10 öğretmen ile hizmet veren Niğde Bilsem’in öğrenci sayısı,  Türkiye’deki ve Niğde'nin çevresindeki emsal göre çok  düşük.  Kırşehir’de 364 öğrenci var. Niğde’de ise sadece 75 öğrenci var.

İL       ÖĞRENCİ            DERSLİK    ÖĞRETMEN

Niğde         75                    7              10

Yozgat       126                   12            12

Kırşehir      364                   22            18

Aksaray     149                   15            12

Kırıkkale    171                   4              9

 

Niğde’nin bu konudaki farkına şaşırmadık. Bu bir Niğde klasiği…

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Niğde Bilim ve Sanat Merkezine girebilmek için geçtiğimiz haftalarda sınav yapıldı. Sınav öncesi öğretmenler sınıflarından bu çerçeveye giren öğrencilerini  tespit etti ve   yoğun bir katılım ile merkezi sınav yapıldı. Yakında yetenek sınavı var. Niğde'de bu okulan bölümlerine alınacak öğrenci sayısı bir elin parmağını geçmeyecek. Çok az öğrenci alınacak. Bunun nedeni öğrendiğimize göre; Bina ve derslik sayısı yetersiz.

Oysa biliyoruz ki… Kırşehir kadar Niğde’de zeki ve yetenekli  çocuk var.

Ama Niğde’de ne yok!

Bilsem, sizce  Niğde'de ne eksik?

Editör: TE Bilişim