Niğde Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerle öğrencilere, atık pillerin çevreye verdiği zararlar hakkında bilgi verildi.

 

Atık pillerin çevreye verdiği zararlar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Atık Pillerin çevreye verdiği zararları minimuma indirmek amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 25569 sayılı Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Niğde Belediyesi ve TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri Ve İthalatçıları Derneği) arasında 2009 yılında protokol imzalanmıştır. Niğde Belediyesi mücavir alanları içerisinde 125 noktaya Atık Pil Kutuları dağıtılmış ve bu çerçevede şehrimizdeki atık piller düzenli olarak toplanmaya başlanmıştır” dedi.

 

Başkan Akdoğan; “TAP Derneği ve Niğde Belediye Başkanlığı ile atık pillerin toplanması, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları konusunda imzalanan protokoller dahilinde çalışmalar devam etmektedir. Yapılan bu çalışmalara ilave olarak TAP tarafından planlanan, Niğde Belediyesi ve Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekledikleri ile İlk ve Ortaöğretim Okullarında atık pilleri toplamak ve atık pil toplama alışkanlığını yerleştirmek amacıyla düzenlenen atık pil toplama kampanyasına devam etmekteyiz” dedi.

 

Niğde Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen ve çok sayıda öğrencinin katıldığı toplantıda Atık piller hakkında bilgi veren Kimya Yüksek Mühendisi Savaş Arna; “Sıcaklık pilin baş düşmanıdır çünkü pil ısındıkça pilin içerisindeki kimyasal reaksiyonlar harekete geçer. Şöyle örnek vereyim Güney illerde birçok insan cep telefonunu aracının konsolu üzerine koyar öyle bırakır orda. O telefonun sıcaklığı elli atmış dereceyi bulur işte zamanla pilinin ömrü yüzde otuz civarında azalır. Küçük kardeşlerinizin önüne minik pilleri koymayın çünkü kardeşleriniz o pilleri yutabilir. Bu pillerin dışları metal olduğu için midenin eritebileceği bir şey değildir sistem o pili vücuttan atar ama bazen de mideye yapışabilir, kardeşleriniz için çok zararlı hale gelebilir” şeklinde konuştu. 


Editör: TE Bilişim