Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri işbirliği ile düzenlenen “Akkaya Baraj Gölü Tabiat Parkı Kurulması Çalıştayı" Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

 

Çalıştaya Vali Âlim Barut, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan,  Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Ethem Boz, il müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Ethem Boz yaptı. Boz, Akkaya Barajı'nın geçmiş yıllarda olduğu gibi göçmen kuşların uğrak yeri, halkın rekreasyon ihtiyacının karşılanabileceği tabiat parkı statüsünde bir alan olması için çalışmalara başlandığını belirtti.

Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür ise yaptığı konuşmada Akkaya Baraj Gölünün önemine değinerek kirliliğin öncelikli olarak Niğde Üniversitesi'ni ve Bor'u etkilediğini ve barajdan yayılan kötü kokudan dolayı yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Niğde Üniversitesi'nin, Akkaya Barajında yaşanan kirlilik ve diğer problemlerin önüne geçmek amacıyla 10 Şubat 2010 tarihinde "Akkaya Baraj Gölü ve Çevre Sorunları Çalıştayı" düzenlediğini hatırlatan Rektör Görür, toplumsal duyarlılığı artırma ve Akkaya Barajı ve Çevre Sorunları ile ilgili bir kamuoyu oluşturma adına önem taşıyan çalıştayın ardından başlayan temizleme çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Temizleme çalışmalarından bölgede yaşayan canlı popülasyonunun etkilenmemesini arzu ettiğini ifade eden Rektör Görür, yapılacak tabiat parkının da Niğde Üniversitesi ve şehir için büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ise yaptığı konuşmada Niğde Üniversitesi’nin 2010 yılında gerçekleştirdiği çalıştay ile birlikte Akkaya Barajının temizlenmesinde büyük aşama kaydedildiğini ifade ederek bundan sonraki sürecin oldukça önemli olduğunu ve gölün temiz tutulabilmesi için herkese görev düştüğünü belirtti. Niğde Belediyesi olarak kendilerine de büyük sorumluluk düştüğünün farkında olduklarını ifade eden Başkan Akdoğan, arıtma tesisi ile ilgili bilgiler verdi ve arıtma tesisinin tam kapasiteyle çalıştırıldığını söyledi.

 

Niğde Valisi Âlim Barut da Akkaya Barajında yapılan çalışmaların başarıyla sonuçlanmaya yakın olduğunu belirterek "Özellikle tabiat parkı kurulduktan sonra tabiat dengesinin yeniden oluşacağı ve oluşan bu dengede de insanların, kişilerin, burada oturanların eski düzene, eskiden olduğu gibi huzurlu bir hayat alanına sahip olacağına inanıyorum” diye konuştu.

 

Çalıştay, protokol konuşmalarının ardından Akkaya Baraj Gölü'nün önemi, mevcut durumu, yapılan temizlik çalışmaları ve yapılması gerekenlerle ilgili sunumlarla devam etti. 

 

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş "Akkaya Barajının Biyolojik Çeşitliliği", DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nden Mevlüt Diri "Akkaya Barajı İyileştirme Projesi",  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Sıtkı Şenol Koç "Akkaya Tabiat Parkı", Niğde Belediyesi'nden Pınar Köksaldı "Akkaya Barajı", Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Yasemin Demirörs "Akkaya Barajı Kirlilik ve Çözüm", Niğde Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir "Akkaya Barajı Etrafının Ağaçlandırılması", Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü'nden Emin Gür ise "Akkaya Baraj Alanının Korunan Alan Statüsüne Kavuşturulması" konularında sunum yaptılar.

 

Editör: TE Bilişim