Niğde Üniversitesinin  ev sahipliğini yaptığı ve Türk Matematik Derneği işbirliğiyle düzenlediği  “25. Ulusal Matematik Sempozyumu” Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.


Törene Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Türk Matematik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter Vekilimiz Doç. Dr. Ethem Akyol, dekanlar, müdürler, il müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Türk Matematik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay yaptı.

Tanbay, konuşmasına Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün 25. Ulusal Matematik Sempozyumu münasebetiyle gönderdiği mesajı okuyarak başladı. Mesajında matematiğin kullanım alanının genişliğine değinerek etkilediği bilim dalları düşünüldüğünde çok önemli bir bilim dalı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, mesajının sonunda 25.Ulusal Matematik Sempozyumu’nun faydalı ve verimli bir toplantı olmasını temenni ettiğini belirterek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı.

Tanbay, konuşmasının devamında  “ Ben Türk Matematik Derneği yönetiminde on iki senedir çalışıyorum. Son iki senedir yapmaya çalıştığımız ise mümkün olduğu kadar geniş bir yönetim kurulu ve danışma kurulu ile birlikte çalışmak ve matematik hakkındaki duruşumuzun ve görüşümüzün dünya çapında bilinmesini sağlamaktır” dedi.

Türkiye’de matematiğin kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli olarak neler yapabileceğini anlatan bir rapor hazırladıklarını belirten Tanbay, “Türkiyede’ki matematikten ne bekliyoruz? Nereye gelmesi için çalışıyoruz biz neler yapıyoruz ve neler yapmak istiyoruz? Bütün bunları gerçekten siyasetten ve günlük sorunlardan bağımsız olarak uzun vadeli şekilde düşünmeyi hedefleyerek yapıyoruz. Burada daha çok bölgesel veya yerel olarak gelişmiş olanların üzerinde durmaktan çok devletin matematiği nasıl desteklemesi gerektiği üzerinde odaklandık” diye konuştu. Matematiğin önemine de değinen Prof. Dr. Betül Tanbay,  Türk Matematik Derneği’nin uluslararası çalışmalarından da bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış töreninde Prof. Dr. Betül Tanbay’dan sonra Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür de bir konuşma yaptı. Konuşmasına Niğde Üniversitesinin kuruluşu ve gelişimi ile ilgili bilgiler vererek başlayan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi’nin bu yıl 20.yaşını kutlayan genç yaşına rağmen, gerek eğitim öğretim gerekse bilgi üretimi konusunda ortaya koyduğu başarılı grafikle ülkemiz üniversiteleri arasında kendine yer edinmeyi başarabilmiş bir üniversite olduğunu belirtti.

Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi’nin, evrensel değerlerden ödün vermeden, Üniversiteyi yerelleştirmeden, sosyal sorumluluğunun farkında olarak; Üniversite- Kent- Sanayi işbirliği ile yöresel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayan, bilgiyi teknolojiye toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürebilen, yeni teknolojiler üretebilen, bilim ve teknolojide uluslararası rekabet gücüne sahip bir üniversite olduğunu söyledi.

Bu yıl 25.si düzenlenen Ulusal Matematik Sempozyumu’nun büyük önem taşıdığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür, matematiğin hemen hemen bütün bilim dallarını etkilediğini bu yüzden fazlaca önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle son yıllarda Fen Edebiyat Fakültelerinin diğer bölümleri gibi matematik bölümlerine yönelik ilginin azaldığını kaydeden Prof. Dr. Görür, bu durumun öğrencilerin yanlış yönlendirilmesinden kaynaklandığını ve matematiğinin birçok bilim dalının temelini oluşturduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere, destekleyicilere, katılımcılara ve dinleyicilere teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür, 25. Ulusal Matematik Sempozyumu’nun hedeflenen amaca hizmet edecek ve alana katkı sağlayacak şekilde gerçekleşmesini diledi.

25.Ulusal Matematik Sempozyumu 8 Eylül 2012 Cumartesi Gününe kadar devam edecek.



Editör: TE Bilişim