Niğde Üniversitesi’nde tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin Yıldönümü Dolayısıyla “100. Yılında Çanakkale Savaşları” konulu bir konferans düzenlendi.Konferans, Üniversite Türk Dünyası Araştırmaları Öğrenci Kulübü aracılığıyla Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Orta Asya ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (GORAM) Öğretim Elemanı Öğretim Görevlisi Dr. Sinan Demirtürk’ün konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreteri  Doç. Dr. Ethem Akyol, Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü  Yrd. Doç. Dr. Dr. Mehmet Demiralp, Genel Sekreter Yardımcısı Batuhan Taşdurmaz, akademik ile idari personelimiz ve öğrenciler katıldı.

Program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Katılımın yoğun olduğu ve Çanakkale Zaferi’nin anlatıldığı programa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi öğretim elemanı  Öğr. Gör.Dr. Sinan Demirtürk, kazanılan bu büyük zaferin bilinmeyen yönlerini, Çanakkale şehit ve gazilerinin duygu dolu hikâyelerini anlattığı konuşmasında; “Çanakkale Muharebelerinin ve 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılı hem ülkemizde, hem dünyanın değişik ülkelerinde farklı etkinliklerle ve farklı faaliyetlerle anılmaya devam ediyor. 1. Dünya Savaşı pek çok tarihçinin de üzerinde ittifak ettiği haliyle tamamlanmamış savaşlardan birisi olarak gösteriliyor. İnsanlık tarihini ve dünya tarihinin gelişimini büyük ölçüde etkilemiş ve değiştirmiş ve adından da anlaşılacağı gibi 20. Yüzyıl başında bütün cihanı, bütün dünyayı bir harbin içerisine almış olan büyük bir sosyal değişimin adıdır” dedi.

Konferans konuşmacısı Öğr. Gör.Dr. Sinan Demirtürk sözlerine şöyle devam etti: “Birinci Dünya Savaşının kötü sonuçlarıyla parçalanmış, bölüşülmüş ve taksim edilmiş bir Anadolu’nun adeta bir yaralı aslan gibi ayağa kalktığı ve milli mücadeleyi verebilmiş olduğu, millet olmuş olduğu, temel değeri, temel manevi desteği ve ruhu biz Çanakkale’de yaşamış ve yakalamış oluyoruz.”

Çanakkale Zaferi’nin Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında köprü olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Sinan Demirtürk, “Çanakkale aslında bizi büyük devletin ve imparatorluğumuzun yıkılmış olduğu dönemde yerine bir milli devlet ve cumhuriyet kurmuş olduğumuz iki devlet arasına bağlıyor. Çanakkale Muharebeleri bizim tarihimizde imparatorluğumuzla Osmanlı Cihan Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında bir köprü meydana getirmiştir. Çanakkale Muharebeleri yine bizim tarihimizde millet olma şuurumuza ve milli kimliğimize Çanakkale’nin dayanmış olduğu o iki kutlu güç kaynağı olan İslam dinini savunmak ikincisi istiklal ve şerefin sembolü olarak görmüş oldukları ay yıldızlı al bayrağın ilelebet dalgalanmasıdır. Bir devletin, bir milletin bir toplumun, ilelebet var olması gücü ve motivasyonu.  Çanakkale muharebeleri yeni bir devlet kuracağımız tarihi bu kavşak noktasında Türklükle İslamiyet arasında da bir köprü vazifesi görmüştür” diye konuştu.









Editör: TE Bilişim