Niğde’nin yetiştirdiği önemli değerlerden Romancı, Vali, Milletvekili Ebubekir Hazım Tepeyran adına Çankaya Belediyesince düzenlenen “Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü” bu yılda verileceği açıklandı.
Tepeyran, 20. yüzyılın ilk Türk köy romanı “Küçük Paşa” nın da yazarı olarak ta tanınıyor. Adına düzenlenen roman ödülü Seçici Kurulu, Tahsin Yücel, Osman Şahin, Hikmet Altınkaynak, Metin Celâl, Ahmet Yıldız ve Güray Öz oluşuyor
Yarışmanın ödül koordinatörlüğünü Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü yürütüyor. Geçen yıl ilk ödül Adnan Binyazar eserine verildi. Bu yılda seçiciler kurulu çalışmalarına devam ediyor.
Ebubekir Hazım Tepeyran ve eserleri ile ilgili etkinliklerden bir yenide de 26-Haziran 2012 günü Çankaya Belediyesi-Niğde Kültür Sanat Platformunca Çağdaş Sanatlar Merkezi, Çankaya-Ankara- adresinde saat 13.00’de başlayacak. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık açık konuşması  yapacak..
Hikmet Altınkaynak, Prof. Dr Talat Halman oturum yöneticileri olurken Tepeyran Belgeselini de Ahmet Yıldız sunacak.
Niğdeli Ebubekir Hazım Tepeyran bu ve benzeri etkinliklerle yeni kuşaklarla tanışması sağlanacak.
Ebubeki Hazım Tepeyran yazarlığı yansıra gerek Osmanlı gerek Cumhuriyet döneminde önemli görevler üstlenmiş valilikten nazırlığa Milli Mücadeleye katkılarından Milletvekilliğine uzanan bir yaşam çizgisi içinde olmuştur.
1864 yılında Niğde’nin Yenice Mahallesi’nde doğan ve  Halk arasında Tepeviran semti olarak bilinen ma­halleden dolayı Tepeyran soyadına alan Ebubekir Hazım 1879 yılında Rüştiye’den mezun oldu Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabında  özgeçmişi ve yaşamından kesitlere geniş olarak yer evrdim. Özetle Ebubekir Hazım Tepeyran anlatacak olursak 1893 yılında  Edirne  vali yardım­cısı oldu. II. Abdülhamit döneminde kendisine “Bala” rütbesi ve ikinci rütbeden “Osmanlı Nişanı” verilerek Musul valiliğine atandı. “Selâm-i Şahane” (Padişahın selamı) ile ödüllendirildi. Ancak ordu müşirinin jurnal ni­teliğindeki bir yazısı üzerine 1901’de “Şura-yı Devlet” azalığı ile İstanbul’a çağrıldı.
1903 yılında Manastır valilisi iken “Osmanî ve Mescidî” nişanları ile ödüllendirildi.1906 yılında Bağdat valisi iken “Murassa Osmanî Nişanı” verildi.
1908’de Sivas sonra Ankara valisi, İstanbul Şehremi,1910’da Hicaz, 1911’de Beyrut valisi oldu. Beyrutta çıkan kargaşalıkları bastırdığı için  Paris’teki Kâinat Tarihi Akademisi tarafından şeref üyeliği­ne seçildi.
1913 yılında ikinci kez Beyrut valisi,1914’de ise “Şura-yı Devlet Mülkiye ve Maarif” dairesi başkanı, Aralık 1918’de Bursa valisi oldu. Valiliği sırasında Bursa’da artan eşkıyalık olaylarının bastırılmasın­da gösterdiği başarıdan dolayı Kocaeli ve Balıkesir livaları emniyet ve asayişinin sağlanması görevleri kendisine verildi.14 Şubat 1920’de Dahiliye Nazırı , 8 Mart 1920’de kurulan Salih Paşa Kabinesi’nde  aynı görevde yer aldı.
Bursa valiliği ve Dâhiliye Nazırlığı sırasında milli kuvvetleri desteklediği iddiasıyla 24 Mayıs 1920 tarihinde tutuklandı. 8 ay hapis yaptı. Nemrut Mustafa’nın başkanlığındaki bir numaralı divani harbi örfi’de yargılandıktan sonra idama mahkûm edildi ise de cezasını küreğe çevirdi.21 Ekim 1921 tarihinde Damat Ferit Paşa hüküme­tinin görevden ayrılıp yerine Tevfik Paşa yeniden sadrazam olunca, Divan-ı Harbi Örfi’ler tarafından verilen hükümlerin temyiz edilmesiyle ilgili karar­name çıkartıldı, bu hükümden yararlanıp beraat etti.
18 Kasım 1920’de 9 ay hapis kaldığı Sultanahmet Cezaevi’nden tahliye oldu. Anadolu’ya geçti. Milli Mücadele de yer aldı. 31 Mayıs 1921’de Sivas valisi,13 Ağustos 1921 yılında da Trabzon valisi oldu. Emekli olduktan sonra Niğde II. dönem ve daha sonra VI. ve VII. dönemlerde Niğde milletvekili oldu. 5 Haziran 1947’de 89 yaşında iken vefat etti.
 Atatürk’ün Samsun’a çıkışından Cumhuriyet’in ilanına kadar Atatürk’ün yanında yer aldı. Hatıraları yanı sıra Küçük Paşa Romanı ile tanındı. İlk Köy romancılığı örneklerinden olan Küçük Paşa eseri ile yazar olarak ta haklı bir üne erdi.
 26 Haziran 2012 günü aralarında benimde konuşmacı olarak yer alacağım Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık açış konuşması yapacağı ve ünlü isimlerin yer alacağı  Ebubekir Hazım Tepeyran ile etkinlikte eserleri ve yaşamı bir kez daha konuşacağız.