Türkiye Gazeteciler Federasyonu 46.Başkanlar Konseyi, 81 ilin Cemiyet başkanları Diyarbakır Valisi M. Cahit Kıracı makamında ziyaret ettiler.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak 81 ilin Gazeteciler Cemiyet Başkanları ve. TGF heyeti, ilk olarak Diyarbakır Valisi M. Cahit Kıraç’ı makamında ziyaret etti. TGF Genel Başkanı Atila Sertel’in başkanlığındaki heyeti makamında kabul eden Vali Cahit Kıraç, gazetecileri Diyarbakır’da ağırlamaktan memnun olduğunu ifade etti.
Bu Ziyarette Vali M. Cahit Kıraç, şunları söyledi: “Dünyada barışı korumak savaştan daha zordur. İnsanların her noktada birbirini anlayan ve seven, kucaklayan, bin yıldır sürdürdüğümüz gelenek göreneklerimizi bizden sonraki nesillere de aktararak, birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirmek zorundayız. Bunun olabilmesi için basının önemi büyüktür.”dedi
Diyarbakır’da vatandaşlarla yapmış olduğumuz temaslarda gördüğümüz manzarayı anlamak kolay ama anlatma çok zor. Diyarbakır çiftçisi, esnafı, bürokrat kesimi, geleceğe umutla bakmakta, gerginliği azaltmanın yolunu aramaktadır. Bölgede huzurun ne demek olduğunu 35-40 yaşındaki insanlar yapılan yanlışlıkların farkındadır.
Diyarbakırlı vatandaş daha önce sabah kalktıklarında eve nasıl döneceklerinin hesabını yaptıklarını, endişe içinde olduklarını, son 2 senedir çatışma ortamı yaşanmadan, gece gündüz rahatlıkla sokağa çıktıkları için kısmen huzurlu olduklarını ifade ettiler.
Diyarbakır, peygamberler şehri olarak bilinmektedir. Burada birçok sahabe şehit mezarı yer almaktadır. Üzülerek gördük ki, bu şehit sahabelerin mezarlarının çevresi mezbelelik ve pislik içinde yüzmektedir.
Diyarbakır’ın Eğil ilçesine gelen basın mensupları, Kaymakam Taner Bircan tarafından karşılandı, Eğil de bulunan Zülkif, Elyasa ve Harun peygamberlerin kabirleri ziyaret edildi sonra Dicle nehrinde sandal gezisi yapıldı Burası görülmeye değer harika bir tabiata sahiptir
Burcu burcu tarih kokan, nadide eserlerin yer aldığı Diyarbakır insanlarını misafirperver olduğunu gördük. Bu güzel şehirde camileri dolduran halkın inancına olan bağlılığını hiç kimse yok sayamaz. Buradaki insanlar, inanç sisteminin kanaat önderleridir.”Bizi yanlış tanıtan, yönlendiren siyasetçiler, gölgelerini üzerimizden uzak tutsunlar yeter. Biz ayrı bir devlet istemiyoruz” diyenlerin çoğunlukta olduğu muhakkaktır.
Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak Gazetecilere hazırladığı eğlence gecesinde yaptığı konuşmada, ayrı bir devlet istemediklerini, insanca yaşamak için ekonomik özgürlük, kürtçe eğitimmin yanında petrolden pay verilmesi gibi taleplerinin olduğunu ifade ettiler.
Burada Belediye bina tabalesinde, şehir merkezinde belediyeye ait tüm binaların isimleri kürtçe yazılı olduğunu üzülerek gördük
Üçüncü akşam Gazeteciler için eylence proğramı hazırlanmıştı. Sunucu Kürtçe olarak misafirleri anos ederken, diğer sunucu onun sözlerini Türkçe açıklamasını yaptığı. sanatçılar kürtçe şarkılar söylediler.
Gecede ilin valisi, belediye başkanları ve eşbaşkanları, Millet Vekilleri, Bakan Vehbi Eker,TGF Başkanı atilla Sertel, Gn Başkan Yard. Yılmaz Karaca, Dünya Gazeteciler Federasyon Bşk. Menderes demir, 81 ilin Cemiyet Başkanları, 150 civarında basın mensubu yanı sıra ilin  yöneticileri de vardı. Bakan  Eker halka kürtçe hitabette bulundu..
Diyarbakır’da yapılan TGF 46. Başkanlar Konseyi Toplantısında; gazeteciler ülkenin ve sektörün son gündemini değerlendirdi.
Başkanlar konseyi toplantısında; Niğde, Düzce, Uşak, Kocaeli ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu yöneticileri söz alarak görüş bildirdiler.
Toplantıda; ilki geçen yıl Eskişehir’de yapılan Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’nın ikincisinin, bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Tataristan’ın Kazan şehrinde yapılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğü bilgisi verildi.
Toplantı; Başkanlar Konseyi’nin 47. toplantısının Kasım ayında Çanakkale’de yapılması kararının alınması ile sona erdi.

Not. Bu toplantıdan sonra Vali M. Cahit Kıraç görevinden alınıp merkeze çekilmiştir.